Sadelpunkt ger skurar

Kommande dagar blir det regnskurar och snöbyar. De uppträder främst dagtid. Senare i veckan blir det mer regn/blötsnö från lågtryck.

Skandinavien ligger just nu i en så kallad ”sadelpunkt” med lågtryck på två sidor och högtryck på två. Det ger oss delvis ostadigt väder. Det ostadiga kommer sig av solinstrålning som värmer luften varvid det bildas regnskurar/snöbyar.

Situationen med sadelpunkten håller i sig fram till och med torsdag.

På torsdag laddar ett lågtryck upp över adriatiska havet. Natten till fredag rör det (lågtrycket alltså) sig snabbt mot Skandinavien.

På fredag-lördag blir det regn/blötsnö på många platser i landet med början i Svealand.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

12 CommentsLeave a comment

 • Jag är fundersam över 2 saker. Dels era långtidsprognoser som varierar oerhört från dag till dag. Igår visade prognosen för slutet av april i mellansverige mellan 15 och 20 grader. Nu är det 4 grader…Ifrågasätter värdet av dom.
  Min andra fundering är hur folk i allmänhet, men konstigt nog även ni proffs reagerar på temperatursvängningar. Den relativt varma marsmånaden gav stora rubriker och antydningar till effekt av någon global uppvärmning. Den svinkalla aprilmånaden kallas lite överstrykande för typiskt aprilväder. Oavsett vilken ståndpunkt man har till klimatförändringar så måste det väl finnas en sans och balans, främst bland er proffs.

  Martin: Håller med om att långtidsprognoser är vanskliga. Vi har diskuterat det ett flertal gånger.

  Allmänheten, och media, reagerar kraftigt på direkta intryck, typ vädret just nu.

  Forskare däremot svänger inte som vindflöjlar. Det kan i detta sammanhang hänga samman med att man förstår klimatsystemet och skillnaderna mellan klimat och väder. Man bedriver sin forskning, år ut och år in, oavsett om det är kallt eller varmt ute.

  Proffsen inom klimatfrågorna har vett och sans.
  De som svänger är nog professionella inom andra yrken, tex journalister eller lobbyister.

  Här på sajten försöker vi vara sansade. Jag skriver lika gärna om klimatförändringar, oavsett väder.

 • Hej Martin!

  Blir lite konfunderad över vädret för Älmhult på fredag. SMHI, YR.NO och DMI.DK visar alla 4 el 5 grader på em medan Klart.se visar 14. Hur kan det vara sådan skillnad?

  Martin: Temperaturen så här i vårtider präglas väldigt mycket av solinstrålningen.

  När det gäller fredagsvädret och i synnerhet de stora skillnaderna i temperaturerna som du beskriver så hänger de främst samman med tajmingen för när moln och nederbörd kommer in. Därtill kommer det in kallare luft i samband med nederbörden. Men svaret på din fråga handlar alltså om tidtabellen.

 • Hur står det till på er sida…. Enligt prognosen -3/+7 om 11 dagar igår för småland, idag +5/+18 för samma tidpunkt. Varför har Foreca.se svårare med tidtabeller än yr.no. Tacksam för svar… En skön dag från småland.

 • Om nu Du är tveksam till långprognoser varför i hela friden använder Ni dem för? Måste ju bli tröttsamt för Er att folk klagar hela tiden (med rätta). Och det är ALLTID ”glädjeprognoser” ni visar…hur kommer det sig?

  Skulle gärna vilja ha en lite längre förklaring till detta tack!

 • Anledningen till längre prognoser har förklarats ett flertal gånger här och är rätt simpel, folk vill läsa dom. Jag tittat till denna sidan dagligen och att det alltid skulle vara glädjeprognoser stämmer inte alls.

 • Vad hände med Moskva? För några dagar sedan hade dom vinter och nu sommar. Det är väl den stora landmassan som gör att temperatur värms upp snabbt. Moskva ligger ju inte precis vid havet.

 • Jag har en fråga. Jag bor i finland, i österbotten och här har det kommit snö i några dagar nu. Det har varit uppehåll i en tid så det har smältat bort men sen kommer det mera och nu har vi några centimeter snö på vägarna. Kommer det att bli våren snart? Är det normalt att det kommer så här mycket snö i April? Är lite orolig att vi inte kommer få någon vår här =)

 • Att läsa på Aftonbladet onsdag 18 april.
  SUPER-PROGNOS Så blir vädret Maj,Juni,Juli.
  Hur i hela friden vet man vädret så långt i förväg???
  När ni inte ens kan ge en riktig prognos för 2 dagar
  ens???
  Mvh:Hallandskusten.

  Martin: Det är journalisters sätt att vinkla en långtidsprognos. Och även om journalisterna många gånger skriver rätt så bra så blir det gärna överdrivet vinklat/skruvat när rubriksättarna gjort sitt.

  Jag håller med om att det inte är korrekt uttryckt.

 • Tror du att vi kommer få ett stabilt högtryck med sol och vår/försommarlikt väder, d v s 15-20 grader eller högre, i slutet av april och i maj?

 • Jaja.. Jag tycker iaf att man ska börja betona ”normalt” väder lite oftare! För så fort vädret är varmt och skönt, verkar det som att det är över det normala = Dåligt samvete för att vi förstör vår planet… Ett dåligt samvete för att man vill ha det varmt är väl inte direkt en bra morot för att värna om miljön?
  Själv tror jag att ett instabilt väder med många stormar och extrem-väder blir resultatet i verkligheten. Det är iaf det man kommer att märka. Betona det istället, så kanske folk äntligen drar öronen åt sig!

  Från oss i skogen som bara vält hela vintern… Nä, hösten OCH vintern, ska det vara…

 • Skönt med kylig vår. Snö och därefter sol är toppen. Det får gärna vara snö ett par veckor till.