Vad är ostadigt väder?

Av Martin Hedberg

Ett begrepp som vi meteorologer inte sällan, man kanske tom kan säga ofta, säger är ”ostadigt väder”.

Vad betyder det? Att vi är osäkra på hur vädret är eller skall bli? Att vädret kan ramla omkull, eller vad? Hur ostadigt kan det vara innan det till slut blir stadigt? Kan vädret vara stadigt ostadigt?

En lek med ord kanske, men det händer lite då och då att frågan kommer upp. De flesta är med på att ”ostadigt väder” betyder att det kommer att regna och kanske även blåsa. Det är korrekt, men det är lite mer än så. Det är också skiftande väder.

Så ”ostadigt väder” är en kombination av regn/blåst och att vädret skiftar. Det senare kan betyda att det antingen tidvis är avbrott i regnandet eller att vindarna varierar i styrka och riktning.

Till det kan man lägga att den sortens vädersituation som ger ovan nämnda väder i sig är svår att göra prognoser på. Det kan vara en situation med regnskurar, att en tråglinje/kallfront passerar eller att lågtryck vandrar in efter varandra.

Kommande dagar blir vädret ostadigt. Lågtryck och regn någon eller flera timmar per dag, men/och mellan dem passerar högtrycksryggar och solen tittar fram.

15-20 grader kan det bli på en del platser i Götaland, Svealand och ett par mil in från södra Norrlandskusten. Men samtidigt blir det inte mer än mellan noll och fem i Lapplandsfjällen, tidvis tom några minusgrader och snöfall. Däremellan, dvs större delen av Norrland, får från fem till femton plusgrader.

/Martin

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

5 CommentsLeave a comment

  • Jag har en fråga med lös anknytning till detta med ostadigt väder. Jag upplever att vädret är blåsigare nuförtiden än det var förr. Någon gång på 90-talet skedde en märkbar förändring. Jag minns inte att, när man var barn och ung, det blåste så ofta och starkt som numera. Har jag rätt i mina iakttagelser eller är det bara inbillning?

  • En kort sammanfattning av Maj månad: Ostadigt och kyligt.
    Får verkligen hoppas att Juni månad bjuder på mer värme och sol!!

  • En längre sammanfattning av majmånad lyder följande:

    ”Inledningen var den kallaste vi upplevt i majmånad sedan 1996, och så långt söderut som i norra Götaland förekom tidigt dygnen den 3-4 blötsnö/snöhagel. Samma natt noterade Kristianstad nytt köldrekord för maj med -3.8 grader natten den 4. Den 7 strömmade varm luft upp över landet, och så långt norrut som i Medelpad var det runt 25-grader. Varmast var dock Lund med 26.3 grader. Och det var värmen för majmånad. Sedan dess har en ihärdig ström av regnområden västerifrån passerat in över landet, med en del sol emellanåt, men sammanfattningvis blir maj en solfattig månad.

  • Om du vill veta vad ostadigt väder är,,,Kom till Österlen… Regn blåst sol värme…regn blåst sol, svalare…regnblåst sol KALLT…och så lite värme på di!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *