Fortsatt snö i norr, en del sol i söder

Det fortsätter att snöa i norra och mellersta delen av landet. Norra Värmland och Dalarna har snöblandat regn och i Norrland är det regnblandat snö eller snöfall. I framför allt Västerbottens och Norrbotten ger detta så pas mycket nynsö att det skapar problem i trafiken. Varningar är utfärdade, kolla dem.

Samtidigt så växer en svag högtrycksrygg in så sakteliga i söder. Det gör att moln och nederbörd pressas norrut. Det är redan klart väder på många platser i Götaland och delar av Svealand. Efterhand så blir det allt fler platser som får ta del av blå himmel och sol. Och det inte bara i Svealand, sent på kvällen börjar det spricka upp även i Gästrikland, Hälsingland och Härjedalen.

I morgon söndag driver ett regnområde förbi över Östersjön, oklart ännu om det kommer att beröra Gotland. Norrbotten får fortsatt snöfall, men eljest så är det mest uppehåll. Det kommer inte att var blå himmel överallt, men ändå rätt okay väder med en hel del sol.

Temperaturen klättrar så sakteliga uppåt. Både idag lördag och på söndag blir det som varmast i de östra halvorna av Götaland och Svealand.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

6 CommentsLeave a comment

 • Hej Martin…
  Undrar bara när jag jämfört er sida mot andra seriösa sidor. Vad är egentligen syftet med klart.se. Är det att sprida annonsörers budskap, eller väder. Och prognoserna stämmer ju inte bättre här än hos andra. Mvh

  Martin: Syftet med klart.se är att tillhandahålla väderprognoser och diskussioner kring väder och klimat till en bred publik i Sverige och i andra länder.

  Men det är inte gratis att göra det. Vi får betala för väderdata, satellitbilder, servrar, IT-tekniker mm. Eftersom vi inte är en statlig myndighet (som tex kan ta del av skattemedel) så får vi försöka dra in pengar på anat sätt. Vi skulle kunna ha en avgiftsbelagd sajt (jag har själv testat att bygga en WAP-sajt för mobiltelefoner för ca tio år sedan.). Men vi har funnit det bättre driva sajten genom reklam. Jag vill helst ha så lite, diskret och relevant reklam som möjligt.

 • Vilken kontrast mot tidigare i veckan här i N Bohuslän! Nu kl 11 är det 4.5 gr (3 gr kl 10). Men både 2010 och 2011 var det ännu lite kallare här i början av maj, 2010 t.o.m. snö. Skulle vara intressant att göra jämförelser om säg 20-30 år.

 • När tror du att vi får högsommartemperaturer? Norra Sverige tycks bli utan det i år, men i söder undrar jag. I Norrland ser det ut som det gjorde i Sydsverige i april, d v s runt 5 plusgrader, och byar av regn, snö och hagel, fast det är väl ganska normalt, men i fjällkedjan är det inte en plusgrad dagtid. Man undrar när norrlänningarna får gå snöfria, kanske inte alls i fjällen detta år. Det är en konstig vår 2012. Värmen finns i söder och öster, men den försöker inte alls komma in över Sverige. Så brukar det inte vara. Jag tycker läget nu påminner om det vintrarna 2009/10 och 2010/11. Eller är det bara jag som tycker det?

 • Hej !!
  Undrar bara om ni kommer släppa en app för android??

  Jag hittar er via aftonbladet och den är ganska bra men skulle vara ännu bättre med en klart.se app som man bara klickar in på och den söker närmaste väder typ.

  Martin: Japp, det kommer. Den är i slutfasen av utveckling och testas för tillfället på vår spanska systersajt El Tiempo.

 • Daniel: Det är väl inget konstigt med det. Medeltemperaturen för våren är relativt normal, skulle vi få in värmen ifrån syd/sydost skulle det vara allt annat än normalt.
  Norra Sverige utan högsommartemperatur? Vi har precis gått in i maj….det är ju ett par månader dit…
  Första snöfria dag sker normalt i skiftet maj/juni.

  Källa:SMHI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *