Regn och snö

Ett lågtryck rör sig upp över Östersjön. Under natten har regn dragit in över Gotland, Öland, Småland och östra Svealand. Under dagen fortsätter nederbörden väster- och norrut över landet. Nederbörden övergår också i blötsnö och snö.

Flera varningar för halka i samband med snöfall är utfärdade, främst i de östra landskapen. Snöfall i kombination med sommardäck kanske man skall tillägga.

Under lördagen är det främst Norrland som berörs av av snöfallet, men ett nytt regnområde drar under lördag kväll in söderifrån över Götaland. Det rör sig sedan vidare norrut.

Vi har kommit i en period med en hel del nederbörd.

På lite sikt blir det varmare. Som jag skrev i bloggen igår så blir det varamre i södra Sverige kring den 27:e. Men att det blir varmare kommer sig snarare av att varm luft kommer in än att det blir väldigt soligt. Det fortsätter att vara ostadigt väder. En del sol, men också en hel del nederbörd.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

10 CommentsLeave a comment

 • Jag börjar undra: kan det bli så att månadsmedlet för temperaturen under mars månad på sina håll i Sverie kommer att vara högre än för april? Hur ovanligt är detta i så fall?

  Martin: Intressant fråga. Om det fortsätter som det har börjat så verkar det inte omöjligt. Men nu kommer det ju i och för sig varmare luft se sista dagarna i april…

 • Men det måste ändå vara en ytterst liten chans att mars blir varmare, var ju ändå mycket kallare nätter i början av månaden och även i slutet var det minus nattetid .. om jag minns rätt, som tur vad glömmer man vädret ganska fort 🙂

 • Förra året så här dags var det meterologisk sommar ända upp till centrala Hälsingland. Man kan se hur sommaren kom förra året på smhi.se. April detta år är ett skämt!

 • Det står klart att april 2012 blir den kallaste på flera decennier, men ändå, varför tror somliga att april måste vara varm och solig, här i Sverige? På 1800- och 1900-talen var april klassad som en senvintermånad!

 • Den där försommarvärmen den 27-30 april ser, enligt senaste prognosen, ut att utebli. Jag bor i Månsarp, och där står det 8-14 grader, alltså ingen vårvärme. Senast i morse skulle det bli 16-23 grader. Har du något entydligt svar på huruvida det blir av med värmen, Martin?
  Är tacksam för svar, orkar inte med dessa svajiga osäkra prognoser med 10-15 graders skillnad mellan uppdateringarna.

  Martin: Kollar lite olika modeller och det skulle kunna bli 12-15 i alla fall. Håller med om att det svajar. Man blir hoppfull ena dagen och besviken den andra.

 • Tack för svaret Martin.
  Av ditt svar att dömma, kan vi glömma försommarvärmen. Stämmer det?
  En fråga till: Finns det någon modell som talar om fullt vinterväder, dvs nollgradigt & snöstorm, eller är vintervädret, efter en vintrig april, äntligen förbi?

  Martin: Götaland och Svealand ser ut att ligga på kurvan en vecka till, därefter en till två grader över. Norrland däremot ser ut att hamna två grader under kurvan april ut, därefter på eller över den statistiska genomsnittliga temperaturen (1961-90).

 • Vad menar du med ”kurvan”?

  Martin: Förlåt, jag menar det genomsnittliga värdet av temperaturen mellan åren 1961-90.

 • Det står nu klart att högtrycksryggen, med efterföljande sommarlikt väder från den 27:e april, den kommer inte att växa in. Den kommer snabbt dra förbi Centraleuropa och sedan förintas, och istället kommer lågtrycksbetonat väder med vindar på mellan nordväst och syd att dominera, och vi kommer knappt att se solen. Temperaturerna blir fortsatt blygsamma för årstiden, ca 10 grader i söder och knappt över noll grader längst i norr. På Valborg, 30 april, ser det inte ut att bli mycket mer än +5 grader i Götaland och Svealand, och dessutom mycket regn. Glöm försommarvärmen, den kommer inte på länge. Våren 2012 blir normal i Sverige. Sommaren får vänta till juni-juli, kanske, eftersom DMI’s och Met.no:s sommarprognoser inte direkt talar om någon värmebölja, snarare normalt sommarväder. Skulle inte förvåna om 2012 sammanlagt blir ett kallt väderår, eftersom mildluften sedan ett bra tag hållit sig på betryggande avstånd från Skandinavien, och även i fortsättningen lär göra det. Så Martin, det varmare vädret från den 27:e kan vi stryka bort från prognoserna, det blir fortsatt kallt och blött, alltså typiskt majväder.

 • Daniel, kanske för att det är 2000-talet och att april har dominerats av vårväder. Rätt enkelt, klimatet varierar alltid.