Stort väderomslag i helgen

Prognos

Lördag kvar med finväder. Sedan blir det höst. Hösten är i och för sig efterlängtad av många och kan vara fin, men jag tror nog att omslaget i helgen kommer att vara lite för bryskt för många.

Detta gäller för i stort sett hela landet: Temperaturen sjunker med fem grader mellan lördag och söndag och sedan ytterligare fem grader till måndagen.

PrognosDe senaste dagarna, veckan, har det varit klart väder och soligt på många platser, låt vara att det varit dimma om morgontimmarna. Men under helgen blir det inte bara mer moln, det kommer även att komma regn i samband med att en kallfront passerar. I Lapplandsfjällen faller nederbörden som snö.

Nordliga vindar får chansen att utbreda sig i samband med att ett lågtryck ersätter det högtryck vi haft den senaste veckan. Natten mot måndagen fördjupas lågtrycket. Som prognoserna ser ut just nu så kommer detta att medföra att det blir ordentligt blåsigt i Östra Svealand under måndagen.

Vädret på måndag kommer att vara mycket annorlunda jämfört med det vi har idag. Som synes på kartan härintill så faller temperaturen från 15 till 5 i Norrland och från 20 till 10 i Götaland och Svealand. Lägg därtill att det faller regn av och till under söndag-måndag i hela landet. Samt att det under måndagen blir riktigt blåsigt i Östra Svealand.

Gilla det fina vädret just nu.

Acceptera det som blir i nästa vecka. Plocka in parasollet och leta fram höstkläderna.

/Martin

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

5 CommentsLeave a comment

 • Hej Martin!
  Tack för det fina vädret! All ensilage är inne o veden!
  Men en sak har förbryllat oss här å vischan: Hur kan det komma sig att nattemperaturen hållit sig över 5 + under veckan samtidigt som vi fått skrapa rutorna på bilen från is? Bilarna har inte varit i gång på hela dagen. Max min termometern + två andra, sprit och fjäder, har alla tre sagt: absolut inte under 5 +. Vi kunde göra små isbollar från fönsterskrapet.
  Har du nån förklaring?

  • Hej Samuel.
   Japp. Alla har vi upplevt hur det har blivit kallare under natten i frånvaro av solinstrålning. Det som händer är att markytan och alla föremål strålar ut energi, därmed sjunker temperaturen hos dem. Det gör att även luften i sin tur kyls av, men då är det främst genom direktkontakt med mark/föremål, inte genom strålning. Det hela gör att mark/föremål är lite kallare än vad luften är. Det är därför inte ovanligt att man får frost på rutor, trots att det fortfarande är plusgrader i luften.
   Om bilen står under ett träd eller tak så strålar dessa tillbaka värme vilket gör att det inte blir frost just där.

 • Hej! Det var intressant. Lätt man får kalla fötter alltså.

  SMHI:s prognos är nog än litet svalare än er.

  Ska bli skönt med svalka. Packa ner shortsen. Ta fram go’tröjan och ett par riktiga skor. Räfsa löv. Gräva upp potatisen. Vässa och fixa med redskap och maskiner. Göra färdigt gamla projekt, som aldrig blir färdiga, och starta några nya. Sitta inne och läsa med gott samvete. Mata fåglarna. Se trädstammarna blänka och grenarna glittra efter ett höstregn. Hinna ikapp sig själv litet.

 • Ska tydligen bli avsevärt kallare. Igår +22 C här längs Öresundskusten och badtemperatur i Öresund, men på måndag enligt meteorolog på SVT + 9 C ! Inget direkt kortbyxväder längre…