Grått och en del regn och snö

Omfattande moln täcker Sverige idag. På en del platser regnar eller snöar det. Visst det finns en del solglimtar, tex Ångermanland och södra Jämtland, men på det hela taget är det en dag då kanske många önskar sig lite bättre väder.

Blir det bättre? Njae, det kommer att vara en del sol kommande vecka, men det är molnen som dominerar. Och med molnen kommer även nederbörd, regn i söder och snöblandat regn eller snö i norr.

Värmen då? Skulle visst komme till södra Sverige kring den 27:e?

Jo, något varmare ser det ut att bli i Götaland och Svealand mot mitten-slutet av kommande vecka. Men det kommer sig av varmluft som advekteras (transporteras), inte så mycket för att solen värmer från en klarblå himmel.

Så även om det blir lite varmare, så fortsätter det att vara ostadigt med en hel del moln och även regn.

/Martin

Uppdatering: Såg tidigare kvällstidningsrubriker som talar om ryssvärme… Det är att ta i för mycket. Det vi brukar associera med ”Ryssvärme” är ju temperaturer på 30 grader eller mer. Det som händer nästa vecka är ett det blir några grader varmare än det är just nu, men det är ju inte mycket att skryta om.

Ett annat lite vilseledande grepp är att bildsätta artikeln (i Aftonbladet) med folk som solar. Prognosen säger att det blir lite varmare men/och fortsatt ostadigt med regn. Det är klart, något sol skall det nog bli, men det är regn som dominerar i prognoserna.

Men precis som sagts i kommentarerna: Läget är mycket instabilt, prognoserna lär ändras ett par gånger till innan veckan är slut.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

22 CommentsLeave a comment

 • Så mycket för den vändningen! Patetisk prognostik.

  Martin: Hur lyder din prognos? Och vad baserar du den på?

 • När tror du att vi får se försommarlik värme och att vi slipper se snöfall och vinter för säsongen, Martin?

 • Aftonbladet första blad idag..RYSSVÄRMEN DRAR IN…

  Är det verkligen så? Och hur varm tror du maj blir?

  /Emil

  Martin: Jag tror att i alla fall början av maj kommer att hamna rätt nära normala temperaturer.

 • Vad menar du när du säger att början av maj blir nära normal temperatur? Nära normalt kan betyda både lite under och lite över det normala. Det har varit ovanligt kallt en lång tid nu, och ingen bättring tycks finnas i sikte.

 • Slår ännu ett slag för kortare prognoser 🙂

  Typ att när man klickar in på klart.se så kommer man direkt till en korttids prognos som uppdateras oftare och sen får man klicka vidare till en långtidsprognos, det skulle vara perfekt med 3 dagars prognoser med räknat prognosen för dagen och två dagar till.

  Bara en liten idé … yr har något liknande men vill se ännu mer uppdateringar typ varannan timme.

 • Frågar mig om det är svårare att göra prognoser över väder som kommer från öster. Du uttalade dig ju här på bloggen och även i tidning om att värmen kommer den 27e. Jag har inte kollat sidan på ett par dagar nu, men enligt senaste prognosen för götaland ser det inte så ut. Ni missade i vintras när det slog om till vinter från öster samt varnade senare för kallare väder, också det från öster som aldrig kom. Är det bara jag som minns missarna eller har ni problem med ”österväder”.

  En liten undran är också varför det bara är du som interjuvas i pressen?

 • Prognoser en vecka framåt i tiden kan förstås vara lite mer osäkra, men kollade nätupplagan i Expressen. Från och med Lördag till veckan och framåt varmt väder uppemot + 20 C i Sydsverige enligt meteorolog på SMHI. Samtidigt i Sydsvenskan som hämtar sina uppgifter från yr.no: Lördag + 9 C och Söndag + 7 C i Malmö och regn båda dagarna. Lite väl stora avvikelser och något förvirrande.

 • När lågtrycken kommer från syd-sydost är det ganska svårt att få fram en vettig prognos. Detta beror (så vitt jag förstått det) på att de matematiska modellerna som används för att BERÄKNA vädret fungerar bäst till när lågtrycken kommer från sydväst, eftersom det är vad som är mer normalt på våra breddgrader.
  Just nu har vi haft lågtryck som rört sig in söderifrån, hela europa är i stort sett lågtryckstäckt.
  För mig som studerar i Uppsala är fint väder på valborg en fördel. Och just nu ser det inte så ljust ut. Men så var det också 2010, det såg väldigt mörkt ut hela veckan innan. Det slutade med 18 grader och ganska soligt. Mycket kan fortfarande hända till helgen, prognoserna ändras drastiskt från dag till dag!

 • Hans: Såg oxå det i Expressen. Kollade sedan på SMHI´s prognos och den visade regn och omkring 10°. Men när artikeln gjordes pekade kanske prognosen på runt 20°.
  Men som vanligt när det gäller mer än ett par dygn så ska man ta prognoserna med en stor nypa salt. Vid nästa uppdatering så skulle det inte förvåna mig om den visar helt annorlunda igen. Den kommer ändra sig MÅNGA gånger innan nästa helg.

 • Jag tittar nu på prognosmodellerna och de talar inte om någon försommarvärme. De talar isället om en fortsatt rätt ostadig och kylig vår. Dagstemperaturerna för östra svealand lär ligga runt 10 grader och runt 5 grader nattetid. Detta sträcker sig in i maj och starten på maj blir säkerligen under det normala eller vid det normala(jämfört med 1961-90).

  En fråga till Martin. Har det varit extra svårt att prognostisera temperaturen de senaste dagarna för östra svealand? Jag bor i Viksjö(två mil nordväst om Stockholm) och där sade er prognos för lördagen att det skulle bli 12 grader som varmast, det blev 9 grader. Imorse sade er prognos att det idag skulle bli 11 grader som varmast, det blev 7 grader.

 • Nitzan,
  Medveten om detta. Sverige är ju ett avlångt land från syd till nord och bara en liten avvikelse i ostlig eller västlig riktning när det gäller lågtryck från syd kan ju innebära att vädret avviker rätt rejält från prognosen. Men denna osäkerhetsfaktor bör väl tas upp i prognosen om nu inte tidningarna blundat för denna osäkerhet och i Expressens fall bara tagit upp det mest gynnsamma utfallet i jakten på läsare. Förstås inte ovanligt när det gäller kvällstidningsjournalistik.

 • Hej,Martin! Vem sätter dessa prognoser på Afton-
  bladets vädersida???? Ryssvärmen.Pyttsan tror inte
  ett endaste dugg på detta.
  Mvh:Hallandskusten.

 • Svar till Kalle:

  Du verkar ha stenkoll på prognosmodellerna. Är det europeiska ECMWF och amerikanska GFS du följer. Talar de fortsatt om rejäl vårkyla? Mycket ovanligt på senare år, faktiskt.

  Men varför har då andra prognosmodeller, såsom DMI, SMHI m.m pratat om försommarvärme, när ECMWF inte gör det? Är det något högtryck som aldrig kom, eller vad är det frågan om?

  Martin: PS. ECMWF hade med värme för ett par dagar sedan. DS.

 • Martin!Det har ju faktiskt lovats 20 grader på lördag i Kristianstad och nu är det helt andra temperaturer det handlar om, så den tidigare prognosen var ju inte särskilt lyckad, eller hur?

 • Det är något märkligt med denna vår i Europa. Inte ett varmt högtryck någonstans, bara kalla lågtryck med regn, snö och åska. I Kroatien var det tidvis nattfrost under påskveckan, vilket de inte upplevt på ett bra tag så sent på våren. I Sverige har de tre gånger; före påskveckan, efter påskveckan och nu, varit glädjebesked om värme som sedan spruckit; värmen upplöstes, och så tycks det fortsätta. Svara om du håller med mig Martin:

  Jag personligen tror att det kalla och ostadiga vädret fortsätter i maj, juni och juli. Håller du med, eller inte?

 • Hans,
  Mycket riktigt är de dåliga på att berätta om prognosens osäkerhet, inte minst i kvällstidningarna. Det är nästan patetiskt att de varje år publicerar artiklar i stil med ”Så blir vädret i Juni, Juli, Augusti”. Det går praktiskt taget inte att beräkna vädret så pass långt fram. Visst kan man hänvisa till statistik, men det är inte särskilt tillförlitligt.
  Så du har rätt: Detta handlar om jakt på läsare

 • Jag kan inte spå väder, men här på Öland säger vi att ”Sydostlig vind och käringträta slutar i tårar”. Eller kallar vi det ”Polen-väder”.
  Dvs, när luften passerar över Östersjön från Polen-håller samlar den på sig fukt, vilken avläggs över våra stora öar och sydöstra Sverige som nederbörd. Fast det kanske mer hör åt sommaren till.

 • Frisk och skön vår. Varm tröja och och fika. Perfekt.
  Bra att våren är försiktig, då blir inte pollen jobbig.

 • Martin, prognosernas urdåliga träffsäkerhet är ett hett samtalsämne. Men få svar ifrån Martin. Tycker du att vi tjatar? När det gäller klimatpolitik går du igång så att man häpnar, är ditt intresse för prognoser svagt, isåfall kan man ju undra vad den här bloggen är till för. Dags att byta namn? Klimathysteribloggen.se? Svarsinlägget ovan blir ju löjligt, att läsaren skulle ge dig en prognos…omoget Martin!

 • Jag tolkar det som att det är jättesvårt i vissa väderlägen att ge träffsäkra prognoser. Annars hade väl fullträffarna haglat. Men själv jag inget problem med att vissa saker är (jätte)svåra.

 • Prognoserna är ju ändå fantastiskt bra jämfört med förr: De olika kartorna och animeringarna plus procentuppgfterna om hur säkra olika väder är gör att man kan lägga in olika aktivitetar flera dar framåt. OCh duktigare blird e hela tiden. Imponerande!

 • Svar till Daniel: Jag följer framför allt det så kallade ensembleprognoserna från ECMWF och GFS. Ensembleprognos är ett genomsnittligt värde av ett antal olika körningar med olika inmatningsvärden. Detta ger ett mer rimligt resultat av hur vädret kommer bli. Den operativa modellen av dessa prognosmodeller använder sig till exempel YR.no av, liksom många andra sidor. En operativ modell är en endast en körning med ett inmatningsvärde. En enkel överblick över ECMWF:s ensembleprognos kan man finna på en riktigt bra vädersida som jag gärna tipsar om(Detta är endast hur det förväntas bli över Stockholm): http://www .mittvaeder.se/se/home/vaeder/ensembleprognos.html är adressen.