Regn och åska

Martin Hedberg:

Ett område med kraftigt regn och åska har under natten och morgontimmarna dragit in över Götaland. Det rör sig åt nordost och kommer under dagen även att beröra Svealand och sydligaste Norrland.

I östra Götaland och östra Svealand har det inte regnat på veckor, det är mycket torrt med både brandrisk och problem för växter och djur.

Om vi undantar blixturladdningarna så är det många som idag säkerligen säger Äntligen regn.

Problemet är att det kommer lite för mycket på kort tid. Eftersom markerna är torra så kommer en del av vattnet att rinna av utan att hinna tränga ner i marken.

Men nu kommer det i alla fall (äntligen) ett regnområde som berör Östersjölandskapen.  Större delen av landet har hittills haft en normal till blöt period, i östra Götaland och östra Svealand har det bara varit varmt och torrt.

Tyvärr kan blixturladdningar och mycket regn på kort tid också skapa problem.

Man bör inte sitta i en båt till sjöss i Gotska sjön, Vättern eller Stockholms skärgård idag. Inte heller bör man ta skydd under stora träd, spela golf eller vara ute på öppna fält i östra Småland, Öland, Gotland, Östergötland, Södermanland eller Uppland.

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

14 CommentsLeave a comment

 • Kan inte säga äntligen regn här Sydvästskåne. Kom visserligen en skvätt nu på morgonen, men knappast mer än 2-3 mm. Regnvädren tycks röra sig över Danmark och sen norrut över Halland och Bohuslän och över Österlen och Östersjölandskapen.
  För övrigt har tiderna verkligen förändrats – lätt att ha koll på väderutvecklingen på nätet. Brukar förutom klart.se och SMHI följa väderutvecklingen på DMI(Danmarks Meteorologiske Institut). Tror också att detta har gjort att folk i allmänhet blivit än mer intresserade av väder och vind. Man sitter ju så att säga med facit i hand om nu prognoserna skulle slå fel. Så meterologerna blir ju lite mer utsatta vid en felprognos…

  Nu är det bara att invänta regnet som aldrig riktigt kom.

 • Ni har lovat regn i två veckor till stockholm men drar ut på det, man kokas levande som kräftor, kyss högtrycket i arslet, jag flyttar adjö!

  Martin svarar: Skall man kokas som en kräfta kan man behöva tillsätta vatten. Det ser ut att komma i eftermiddag. 😉

 • Jag undrar varför det alltid ska klagas på vädret i det här landet…när det ÄNTLIGEN blir lite värme då tjatar folk om regn. Glömmer ni så himla lätt att det är skitväder här 9 månader om året. Njut så länge det vara och sluta klaga och säg äntligen regn. Jag ska påminna er i november!!!!

 • Jadu frida,när det var 25 minus här i sthlm då var jag jätte nöjd,njöt till fullo,vi är alla olika,men rätten till att ljuga är ingen bra typ av väder prognos? 2 veckor är ingen vanlig rapport,där regnet förflyttas till nästa dag och åter nästa! Adjos. =p

 • frida, omväxling förnöjer. Sen så kan det faktiskt behövas regn. Inte bara för bönder, som vattnar friskt ute på de skånska fälten utan också för villaägare som börjar bli otåliga när den nyinköpta gräsklipparen står oanvänd. Varför just november i strykklass? Alla månader har ju något att ge 🙂

 • Här är det en som gillar åska, så när man har hört att de i Skåne och sen på Västgötasidan har fått det kraftigt.

  Så har jag suttit på Östgötasidan och varit riktigt avundssjuk. För när de varnar för åska här så blir det ”bara” BOM,BOM,BORTA!!!

  Suck, vill ju ha mera, gärna flera timmar. Senast när det var ett riktigt kraftigt åskväder här var för 11 år sedan!! Suck, då kanske ni förstår varför man längtar.

  Och att man blir SÅ besviken när det bara bli två bom och sen är den väck.
  Sedan läser man notiser på Internet om hur åskan har varit och vilken förödelse den har gjort. Samt på nyheterna ibland oxå. Men INTE HÄR!

  Gillar att sitta ute på min trapp och lyssna och titta på detta underbara skådespel, men samtidigt så måste man ha respekt för den. Men ändå är det SÅ härligt. Varför kommer den aldrig??

  Martin säger: 🙂 så länge ingen skadas eller det blir bränder. Gillar åskan (ljudet), men har respekt för blixten (den elektriska urladdningen som skapar ljudet)

 • Vad tråkigt när jag kolla i mårse så stog det 22mm i vagnhärad idag och bara kl 15:00 7 mm det såg jag ifram emot sen när det äntligen börja regna då regna det i en kvart sen var det över redan och så hade ni ändrat precis då till 12mm fast det kom kankse 3-5mm fan va tråkigt och så kom det en liten tyst bom bom av åskan…..suck

 • Nu har ju den ”stormen” bedarrat, klart himmel igen i Norra Stocholms län. Det kom fem droppar, jag räknade dem.

 • Vi hamnade i ett riktigt oväder på morgonen i närheten av Kalmar.

  Det har inte regnat här på tre veckor.Regnet vräkte ner med åska dånande över våra huvuden.Till följd med stora hagel.

  Satt under ett partytält i väntan på att det skulle gå över. Det gjorde det också efter ett tag och sedan blev det sol och moln.

  Sedan på eftermiddagen kom det rejält med regn igen.

  Nu skiner solen på oss här i Småland på östra sidan.Fint väder vill man ha och då menar jag sol och åter sol när man just börjat sin semester.

 • Hehe, det blev mycket bom bom här senare på kvällen. Åh vad jag mådde. Härligt!!
  Plus att det slog ner i ett träd någonstans i skogen, men det blev aldrig någon fara.
  Åkte en sväng in till stan efter att det hade slutat, och där kan man snacka om översvämmningar överallt.

 • Hur kommer det sig att det ska ha regnat en längre tid nu utan att det har kommit något (i Stockholm) Är det svårare att förutsäga pga av t.ex. värmen?

 • Hej!

  Fantastiskt vad mycket vacker och intensiv åska vi har fått de senaste dagarna 🙂
  Man blir lycklig i själen och nu kan man glädjas åt lite lättare och svalare luft inför nästa efterlängtade omgång åska.

  Både den 11 och 17/7 gav åska i Häsleholm och flera blixtar fastnade på bild.(finns på wwww.vildvaeder.se)
  Martin, jag minns att du skrev att vulkanaskan från Eyjafjallajökull kunde bidra till fler,men mindre intensiva åskväder. Fler verkar de vara med de senaste har då inte varit mindre aktiva än tidigare åskväder jag upplevt i Hässleholm. Det som kom den 11/7 var det absolut bästa jag sett här! Idogt blixtrande med först markblixtar och i slutet vackra krypande molnblixtar som förgrenade sig som träd över himlen.

  Åska är inte att leka med, men så underbart vackert och fascinerande! Önskar mig MER!
  /Sky..

  Martin svarar: För att askan skall kunna påverka åkoväder (och annat väder) så behöver den finnas i luften. Men den mesta av askan (nåväl några kilo kanske finns kvar i atmosfären) från Eyjafjallajökull har sedan länge ramlat ner.

  Det sätt som askan kan påverka vädret är genom att det, även då det ligger på marken, påverkar jordens albedo. Ljusa ytor blir mörkare och absorberar då mer ljus. Tidigare mörka ytor blir ljusare och reflekterar mer ljus.