Fruntimmersveckan del 1

Av John Pohlman

Vi går nu in i ett skede under sommaren då atmosfären på våra breddgrader normalt är som varmast och dess innehåll av vattenånga som störst.

Därmed får man också ofta stora regnmängder vid ostadigt väder och statistiken visar också den regnrika perioden från mitten av juli till en vecka in i augusti.

De stora regnmängderna under den här tiden beror oftast på korta och häftiga regn- och åskskurar och därmed är statistiken lite missvisande. På så vis har den så kallade fruntimmersveckan 18-24 juli fått ett delvis oförtjänt rykte som särskilt regnig.

Det är snarare det unika med sex namnsdagskvinnonamn på rad som gjort uttrycket populärt.

En orsak är också att veckan inträffade under en känslig tid för jordbruket i forna tider. En regnig period under skördetiden kunde vara katastrofal och lidande under ett helt år framöver.

I folkmun ansåg man att regnet orsakades av att kvinnorna grät och man klagade också hos kungen om ”sura kjoltyg”. För att blidka vädergudarna hände det tydligen också att kvinnorna inte fick åka med på hölasset under den här perioden.

I gamla böcker avrådde man också att lägga nytt tak på huset just under fruntimmersveckan eller som den också kallades flickeveckan. Var man riktigt förargad gick den under benämningen ”pissveckan”.

Följden av de sex kvinnonamnen i rad kom till i början av 1800-talet. Mer om detta i nästkommande blogg.

/John

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

7 CommentsLeave a comment

 • Hej,
  först måste jag berömma denna trevliga vädersida!
  Sen undrar jag – min mor – född 1911 – sade alltid att ”om himlen är röd på sommaren blir det varmt dagen efter” – och hon påstod alltid att om ”kvälls-himlen på vintern var rödtonad blev det alltid kallt dagen efter”. Hon upprepade det som om det var inlärt. Finns det någon sanning i detta eller var det bara inlärt ”skrock”.
  Sommarhälsningar Ulla

 • min pappa född 1917 sa alltid samma sak
  väntar med spänning på att få höra om det ligger någonting i detta. jag säger samma sak.
  med vänlig hälsning thomas

 • Ulla! Min mamma 95 år
  säger något liknande:
  Aftonrodnad gör en vacker natt
  Morgonrodnad har skvätt i hatt.
  Detta stämmer faktiskt alltid.

 • Det där har jag också hört om en gång i tiden. Om man tänker efter så innebär det ju för oss som bor i Skandinavien att solen har fritt spelrum från långt bort i väster, där den försvinner runt horisonten i solnedgången. De flesta moln och nederbördssystemen som når oss kommer ju västerifrån. Dessa solstrålar som når oss och atmosfären ovan oss, när solen är i nedan, innebär ju att det inte finns några lågtryck på väg till oss på ett tag.
  Så måste det väl ligga till?

 • Jag undrar om det blir nått regn på lördag här i vagnhärad för ni ändrar prognosen 2-3gånger om dagen så blir det oväder här i vagnhärad på lördag det skulle behövas och så tycker jag det är spännande med åska och blixt ni har sagt tidigare snart kommer ovädret eller nåt kom inte en millimeter. Kan ni svara snälla

  Martin säger: Det ser ut att bli regn östra Svealand till helgen.

  Med tanke på hur torrt det är och hur väl regnet behövs kanske man inte skall kalla det oväder 😉 Men man kan hoppas att det inte blir slagregn eller att blixturladdningar orsakar problem.

 • Angåendendet det här med röd sol nedgång så finns det ett gamalt sjömans uttryck som lyder:
  Röd solnedgång ger sjöman bröd,
  röd soluppgång ger sjöman död.
  Finns även på engelska, kan bara inte stava, så det får vara!

 • Här kommer den engelska varianten;

  ”Red sky at night – sailors delight”
  ”Red sky at morning – sailor take warning”