Nu kommer våren

Som en av våra läsare, Nicklas, konstaterade: ”Idag är det troligen vår i Stockholm eftersom det är 15 februari och att dygnsmedeltemperaturen inte ser ut att gå under noll de närmsta sju dagarna…”.

Det är väl inte världens, eller ens Sveriges, mysigaste väder som startar våren. Men så ser det ut.

Definitionen för vår är att det skall vara en dygnsmedeltemperatur som håller sig över noll grader, sju dygn i sträck. Det har varit över noll längre tid än så i södra Sverige, men det finns en regel som säger att det inte kan bli vår tidigare än den 15 februari. Denna regel har man för att hantera situationen om när hösten slutar. För om det inte blir vinter (under noll fem dygn i sträck) så är det ju fortfarande höst. Men hösten kan inte gärna fortsätta tills det blir sommar. Därför finns regeln som säger att det inte kan vara höst senare än den 14 februari (samt inte vår tidigare än den 15:e februari).

Normalt är att sydvästra Skåne får vår den 15 februari. Men i år skulle våren kunna komma så tidigt till stora delar av såväl Götaland som Svealand och sydligaste Norrland. I princip en till en och en halv månad tidigare än normalt. Ett kritiskt datum är dock tisdagen den 18:e februari. Då blir det lite kallare och detta kommer att kunna sätta käppar i hjulen som annars skulle bära fram våren över hela ovan nämnda område.

Att det blir vår (enligt definitionen) hindrar dock inte vintern från att åter göra entré. Det är fortfarande för tidigt att byta till sommardäck och de som vill åka skidor utanför skidanläggningar och högfjäll kan fortfarande hoppas på vinternvädrets återkomst.

/Martin Hedberg

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

50 CommentsLeave a comment

 • Jaha nu pratas det om våren igen och så har det gjorts sen innan jul. Har folk glömt att vi bor i ett land med fyra årstider !?
  Jag önskar och hoppas så innerligt att mars/april och maj kommer bli svinaktigt kalla ! Då ska jag njuta dels av härlig vinter och dels av alla snöhatare som våndas.

  För övrigt för att få fortsätta gnälla. Så är de så kallade prognoserna fortsatt under all kritik. I tisdags skulle det vara snöoväder på lördagen och ordentligt kallt o sol på söndag morgon. Vad blev de av det !???
  Är ganska övertygad av att de endast går att göra prognoser längre än sex timmar då det ligger ett mäktigt rysshögtryck över landet !!

   • Precis! Det jag menade med rysshögtryck. För i januari va du väldigt säker på kommande väder när det var ett högtryck, i den artikeln. Kanske ganska självklart att det är lättare då. Men jag har väldigt lite förtroende för prognoser längre än 36 timmar. Har flera gång tänkt lägga ner energi på att procentuellt fastställa träffsäkerheten i prognoserna, vid ”väst-sydvästväder” .Men ännu inte fått tid. Dock väldigt övertygad om att jag har rätt.

    För övrigt tycker jag att prognoser borde tydliggöra träffsäkerheten i procent på ett mer markant sätt. Då blir man inte lika besviken vid ev fel 🙂

  • Knut, vad du än tycker om det så får du nog faktiskt börja acceptera att tryggheten med fyra årstider inte är något som är skrivet i sten bara för att det varit så hela livet. Klimatförändringarna som vi ser gör ju bevisligen att vi inte alls har fyra årstider varje år. Det är ju bara att titta ut. Och det normala kan förskjutas. Inget är beständigt. Liksom livet i sig självt. Personligen avskyr jag vinter, så en sådan vi har i år är alldeles lagom.

  • Då föreslår jag att knut tar och flyttar väldigt långt norrut. Gärna nordost så kanske du får uppleva riktigt lång och kall vinter.

  • Det är härligt att temperaturen knappast går ner under noll. Det är en perfekt vinter (eller höst-vår eller vad man ska kalla det). Om du gillar minusgrader föreslår jag en flytt norröver. Trots successivt stigande medeltemperatur kommer du nog ändå få ganska snösäkra vintrar om du flyttar till Torneldalen eller fjällvärlden.

   Prognoser är ju vad de är – prognoser och inte 100 procentiga sanningar. Om det blir vamrare och därmed skönare än vad prognosen förutspådde gör det ju ingenting. Däremot kan det vara jobbigt om det blir kallare.

   Mars, april och början av maj är utpräglade vårmånader även om snöfall kan förekomma i mars och enstaka bakslag kan ske i april. En bit in i maj börjar vanligtvis sommaren så där ska du nog inte hoppas på vinter 🙂

 • Helge har helt rätt! För övrigt kan ingen göra något åt vädret, men att hoppas på att det ska bli ”svinaktigt kallt” – det kan bara stollar göra!!! Det är alldeles utmärkt med milda vintrar – för den enskilde och för samhället i stort. Inse nu det!!!

 • @ Knut:
  Varför så arg?
  Vi hade en riktigt kall och djävlig vinter i fjol, kan det inte vara skönt med en tidig vår i år, omväxling förnöjer…
  Som Martin själv skriver så kan säkert vintern komma tillbaka och vem vet April kanske blir riktigt vintrig, blir du nöjd då?
  Det här med fyra årstider kanske inte finns kvar i framtiden.

 • Har ni underskattat ovädret? Har blåst mer än 25 sekundmeter i ett par timmar nu. Några mil söder Borås. Enligt er skall det vara betydligt lugnare runt 15 sekundmeter!

 • Det är Skånevår i Västra Götaland, endast en kort dipp under nollan på över en vecka nu. Nästan fem plusgrader mitt i natten 02:30 och almanackan visar den 16 februari. 😮

  Drog en vild chansning redan den 1:a September och trodde på en mild vinter, men detta är nästan för bra…

 • Vår i mitten på februari? Man blir bara illamående av en sådan här prognos. Visst är våren fantastiskt fin, men då ska den komma i normal tid och vad är en vår utan vinter!? Växthuseffekten har oss i ett järngrepp och det är bara att bittert konstatera att det kommer bli värre…

  • Våren (enligt den meteorologiska definitionen) inträffar lite då och då i februari för Stockholms del. Oftast kommer den i början av mars och undantagsvis i april.

   Vad är det är så konstigt med det?

   Men jag tror nog att de flesta inte tycker att det är vår bara för att dygnsmedeltemperaturen går över noll. De flesta tycker nog att den ska ligga kring fem grader och över samt med värmande sol. Med den definitionen brukar våren inte börja i februari, utan i slutet av mars, början av april.

 • Ja, här i Skåne har vi haft närmare 7-8 grader varmt och solen skiner. Ser fram emot våren. De tre veckorna med snö och delvis under noll grader räcker. Kan bara hålla med ovanstående att vi spar både pengar och ork när man slipper snön och kylan.

 • Det mest tråkiga med vädret är att blir det varmt så beror det på växthus effekten och blir det kallt så är istiden på väg tråkigt att man hela tiden måste analysera så allt är eländes elände numera.

 • Många som talar om att Sverige är ett vinterland och har fyra årstider. Och så är det för nästan hela Sverige. Men vi får acceptera att Sverige är ett avlångt land med stora skillnader. Skillnaden mellan södra Skåne och exempelvis Stockholm är stor. Södra Skåne har i praktiken endast 3 årstider, dvs ingen vinter. Regeln att våren inte får komma före 15/2 känns onekligen lite ur fas för denna del av Sverige.

  • Ja, om man nu tycker att det är ett problem med att hantera övergången från höst till vår kunde SMHI lätt ändra reglerna. Låt det först bli vinter som nu dvs. 5 dagar under 0 oC. Om det nu inte hunnit bli vinter till den 15/2 och det förekommit mer än 7 dagar på raken över 0 oC skulle det direkt bli vår. Men det kanske blev för bra för oss i Skåne. 🙂

   • Nu blir det ju varken mer eller mindre vår bara för att man ändrar en definition.
    Om det är tillräckligt varmt så drar växterna igång sitt maskineri. Samma sak med hur det känns: Kanske roligare med fem dagar med +6 och solsken följt av -4 och solsken, än en mulen vecka med +2, även om den senare räknas som ”vår”. 🙂

    • Det var en oväntat ovetenskaplig kommentar för att komma från en vetenskapsman får man säga. 🙂 Men nu har ju snödroppar, vintergäck och krokus varit igång här ett tag och vi hade en del sol och 9 grader i helgen så nog ”känns” det som vår också. Härligt fågelkvitter känns som ett annat vårtecken. Faktum kvarstår att 15/2 känns otidsenlig. När det inte blir någon vinter, vilket inte är så ovanligt i södra Skåne, så skulle alltså hösten definitionsmässigt fortsätta till 15/2. Känns inte bra. Rimligare vore att sätta gränsen till 1/1. Någon gräns bör det ju vara, annars skulle ju våren i ett extremfall kunna börja t ex i november.

     • Hej Anna.
      Men om man tar övergången så tidigt som 1 jan så kan det ju hinna bli vår innan det blir vinter. Januari-februari är ju normalt de kallaste månaderna. Och även om det inte blir jättekallt i södra Sverige så är det ändå då som sannolikheten för vinter är som störst.

     • Tycker nog SMHI kan skippa 15/2 helt och enbart hålla sig till temp, Skåningarna bryr sig inte om den definitionen iaf och den ger bara Norrlänningar en anledning till att fortsätta hävda att Skåne inte är en del av Sverige. 🙂

  • Skillnaden mellan Stockholm (klimatzon 2/ gränszon mellan Oceaniskt tempererat och Fuktigt kontinentalt) och Södra Skåne (klimatzon 1/ Oceaniskt tempererat) är dock inte så jättestor. I vanliga fall ligger skillnaden på någon grad lägre i Stockholm men att enstaka kalla nätter blir märkbart lägre i Stockholmsområdet (kanske en skillnad på 10 grader). I snitt ligger skillnaden på 2-3 grader.

   Däremot är det en skillnad mellan Stockholmsområdet och Norrland, norr om Sundsvall (som har sub-arktiskt klimat). Medan temperaturer under minus 20 är ytterst sällsynta i Stockholm brukar temperaturen ofta, kanske varje år, nå lägre än minus 30C. Bortsett från de markant kallare dipparna brukar det som regel vara betydligt kallare, oftast runt 5-10 grader.

   Håller med om regeln om 15/2 är galen. Istället borde definitionen för vår vara regional. För min del har det i Stockholm i år varit vinter (och är det fortfarande) även om vi sedan början av december bara har haft 24 dygns med dygnsmedeltemperatur under nollan (Lund har haft 12 sådana dygn)

   • Skillnaden är ganska stor. Det är precis gränsfall att en smal flik i mälarområdet räknas som zon 2 och inte 3, också beroende av om isen lägger sig eller inte. Dessutom har sydligaste Skåne, framförallt Österlen, en egen zon, nämligen zon 0. Fikon, mullbärsträd och äkta kastanj är exempel på växter som trivs här.

    • Kunde inte uttryckt det bättre själv Anna! Bor själv på Skånes östkust och riktigt njuter av bla de växter du nämner. Zonen återfinns egentligen i stora delar av kusttrakterna i södra halvan av Skåne men Österlen klarar sig speciellt bra vid nordöstlig vind pga sitt läge. Detta är också ofta den vindriktning som medför kallast temperaturer. Det där går säkert att debattera men som du också säger så har vi skåningar vid kusterna kunnat njuta av skön temp och sol ett bra tag nu medan andra beklagat sig över gråväder. Så det är bara för folk att inse att Sverige är ett avlångt land.

 • Martin Vad härligt med att våren kommer nu den skulle ha kommit redan i januari får hoppas på att det blir 10 -15 grader varmt snart .Jag sa tidigare att det skulle bli en tidig vår

 • Hej !

  Här kommer ett vårtecken : Den första tranan har anlänt till
  Hornborgarsjön ! Detta brukar som tidigast ske första veckan i Mars det blir kanske en tidig vår !!

 • I dag har det varit strålande sol o 3 plus. Jisses vad snön har sjunkit ihop, är nog bara 10 – 15 cm kvar. Sätter man sig i bilen och kör 2 timmar hamnar jag i Sälen och Lindvallen & Högfjället har i skrivande stund 139 cm natursnö. Och Tors fred kan dom få 30 cm till. 170 cm är väl inte så vanligt i Sälenfjällen.

 • Strunt i våren…. När kommer ben förbenade soooolen???? Trött på att ha ett stort moln inlindat runt huvudet nu 🙁 🙁

 • Hej Martin,

  Ser du några tendenser i dina långtidsprognoser till att vintern kommer tillbaka? Står snart inte ut med ”dansk vinter”, den är fördjävlig, grått, regn och barmark. Ush!

  • Det blir ju ett bakslag imorgon så att dygnsmedeltemperaturen tyvärr faller under noll. Men sedan kommer som tur var åter plusgraderna med runt 5-7 på dagarna och några grader kallare på nätterna.

   Just nu är det ju sol och plusgrader. Vad klagar du på? Vill du ha snö (dvs norrländsk vinter) så finns det längre norrut. Den ”danska” vinter du nämner är fullt normal här i Stockholmstrakten. Barmark under vintern är något naturligt och kommer bli vanligare framöver. Så vänj dig eller flytta.

   • Nja det är inte vanligt med barmark i östra Svealand, även om det förekommer varje vinter kortare perioder ( 2-3veckor)vilket även också förekommer upp till södra Norrland men ännu kortare period. Vi har just nu mycket milt väder ( dock inte varmt), detta är inte vanligt

    En dansk/Engelsk vinter är däremot mycket mildare med endast fåtal vinterdagar med minusgrader per säsong. Dessutom betydligt högre t-min under nätterna( sällan under -10). Verkar som du inte kan så mycket om klimatet i Sverige

    Detta är en den normala medeltemperaturen i Januari, knappast likt en engelsk vinter vid dessa tillfällen http://www.smhi.se/polopoly_fs/1.3975!image/p35.png_gen/derivatives/bigImage/p35.png

   • Det är barmark det är det jag klagar på. Barmark i februari är inte normalt som du säger. Du har fel och jag delar inte dina åsikter. Du kan ju a o flytta till Nairobi om du saknar värme.

 • Idag har man åkt pulka i ett snörikt Ånnaboda 3 mil från Örebro där det är snöfritt visst är det härligt med variationer;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *