Nu blir det varmare

Av Martin Hedberg.

”Kylan slår till”. Det var väl intrycket de senaste dagarna. Jag har gjort ett flertal intervjuer för media där temat har varit just kyla.

Att det blir kallt i slutet av september är inget unikt. Inte heller att det blir det när det råder nordliga vindar influerade av högtryck. Det första sveper in kallare luft över oss, det andra gör att utstrålningen av energi om de allt längre nätterna dominerar. Bägge ger kyla. I natt har det varit frost på många platser i landet, såväl i Norrland som i Götaland.

Men idag kulminerar det för den här perioden. Jorå, det blir kallare senare i år, men när jag blickar en vecka in i oktober så ser det ut att vara varmare än det är nu. Inte mycket, men tillräckligt för att bryta trenden.

I helgen avtar de nordliga vindarna, ett högtryck präglar vädret och det blir som sagt var någon grad varmare, såväl dagtid som om nätterna. Välkommen höst.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

10 CommentsLeave a comment

 • Den största skillnaden handlar inte om den något ökade temperaturen, utan om att dom nordliga vindarna avtar.

 • 3 dagar på raken har jag läst prognosen till Gyttorp där jag bor. Lägsta temperatur nattetid 0 grader. Hittills har det varit -5 varenda natt. Reviderar ni prognoserna överhuvudtaget?

  Martin: Japp, men vissa orter faller under radarstrålen ibland. Ledsen för det.

 • på SVT säger dom kallare än normalt den närmaste perioden. SVT prognoser ligger mer rätt än klart i Östra Sveland denna höst. Ingen tvekan.

  Martin: Ingen motsättning i det: Det kan bli varmare och fortfarande vara kallare än normalt. Tänk dig att du går från riktigt kallt till lite kallt.

 • Man bör också tänka på att den angivna medeltemperaturen avser genomsnittet för den kommande 10-dagarsperioden, vilket betyder att det kan bli normalt till lite varmare än normalt i slutet av perioden, men att de inledande dagarnas stora underskott gott och väl väger upp till de avslutande mildare dagarna.

 • Jag tycker det känns skönt i alla fall att vädret äntligen är normalt igen på dagen i alla fall.Nätterna dock upplever jag som extremt kalla för att vara i slutet av september.Jag kan inte minnas en sådan här rivstart på hösten med vinter nattetid och frost.Nu är det bara ett snötäcke på morgonen som saknas så tror i alla fall jag att vi går mot en riktig vargavinter.Den som lever får se men än så länge är jag mycket nöjd med vädret.

 • Det är inte alls ovanligt att det blir frost så här års vid klart väder. Bara för att det är kallare än normalt nu behöver det inte betyda att det blir en kall vinter. Oktober kanske blir varmare än normalt det får man se.

 • Hej Martin.Vill visa dig bilder på ett mkt märkligt moln som ingen hittills har kunnat förklara.Mejla mig gärna om det går bra,så svarar jag och bifogar bilderna.

  Martin: Hej Britt-Inger. Lägg upp dem på http://www.klart.se/foton/