Något varmare något snabbare än prognosen

Uppföljning ensembler Frösön

När vi nu har vi observationsdata för lite drygt två dygn av temperaturen på Frösön så ser man att det blivit varmare snabbare än vad ensemblerna förutspådde. Vi ligger delvis utanför, delvis precis i övre kanten av dem.

Uppföljning ensembler FrösönNåväl, det är också lite som Anders Persson sade i en kommentar igår. Jag har spänt bågen lite för hårt när jag bara har ett spann på +/- 1 grad så långt i framtiden som två dygn. Det är egentligen felmarginalen för observationer inom ett och samma område (jämför själv med två termometrar i skuggan några tiotals eller hundra meter från varandra).

Anledningen till att jag valde ett snävt intervall, direkt från modellerna, och inte lade på en meteorologisk bedömning var att jag ville renodla försöket. Om man lägger till lite kunskap och erfarenhet så kan man förbättra prognoserna ytterligare.

Hur är det då med ”felen”? Tag tex den senaste punkten som låg utanför intervallet, den kl 01 i natt (tisdag 30 dec kl 01): Medelvärdet av ensemblerna var +2,0. Intervallet för ensemblerna låg mellan +0,5 och +2,8 grader. Det blev +2,9 grader. Detta på en prognos två dygn i förväg. Inte så illa trots allt.

Hur som helst så rullar försöket vidare.

Värt att notera är att modellerna helt korrekt har fångat det stora och snabba skiftet från kallt till milt väder, en temperaturökning som på en del platser i Norrland var en grad varmare per timme under ett dygn.

Nu följer en period med lite mindre växlingar, men fortfarande lika intressant väder: Temperaturer över noll grader, fukt och regn/blötsnö som fryser på alla kalla ytor.

Från Nyårsdagen skall det bli kallare igen, dock inte lika snabbt eller mycket som det blev varmt igår.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

16 CommentsLeave a comment

 • Lite för varmt.. Hoppas att värmen endast är en liten parentes och att kylan återkommer om ett tag igen. Synd på det fina, men ack så lilla, snötäcket som låg utanför dörren..

 • Snögubben: Vet inte riktigt om man kan kalla 1-2+ för värme då det är precis över fryspunkten och dessutom riktigt kallt jämfört med vad resten av världen har vid denna tid

  Sen kan jag lova att kylan kommer tillbaka, förmodligen kring mitten på Januari om vi nu får en så kallad ”stratospheric warming” som prognosen talar om

  Vad jag vet finns det ingen vinter som har haft 0 kalluftsutbrott på hela vintern ( för Svealand och norrut)

  • Det jag tycker är trist är att den nederbörd som kommer när sydvästvindar drar in är regn istället för snö. Kallt, torrt och snöfattigt och därefter mild, fuktigt och regn. Nederbörden kommer sällan som snö. Åtminstone inte söder om Dalälven. Det är som att det alltid är ett par plusgrader för varmt varje gång molnen drar in.

   • Har lagt märke till det också. Direkt tempen når över nollan kommer nederbörd, men aldrig när vi hamnar under. Ett irritationsmoment utan dess like.

 • Fasen, det är 6 plusgrader i Östersund just nu, trist för de som vill ha ett vintrigt nyår…

 • Tack det samma Anna på väderkarta.se Hoppas att 2015 när det gäller våren o sommaren (det är långt mycket långt innan vi är där) men man kan ju hoppas att det blir en tidig vår och en varm o skön sommar

 • Det finns alltid ett annat väder på G. Årstidsförskjutningen 6-8 veckor, eller ? Årsmedel temperatur nu 8 grader i Sala. För drygt ett år sedan var årsmedel på brutala 4,7 grader. Normalvärde 7 plus. Vi Svenskar och Svenskor, köper vår olja och vårt väder från utlandet. Om vi fick bestämma själv så skulle vädret alltid vara ”Lagom för årstiden”. Låt dem komma. Vår beredskap är god. Men bevare oss för USA-vindar till nordpolen, och snökanon från Gävle bukten. Gött 2015.

 • Albin! Vintern 2007-08 var det inget kalluftsutbrott iaf inte i Stockholmsområdet. Kallast var det 23-24 mars!

  • Stephan: Vad jag vet var det en kalluftsutbrott i början på Januari 2008, om dock väldigt svagt sådant, men det bör räknas ändå för dygnsmedeltemperaturen var stadigt under 0 grader en dryg vecka

   • 07/08 var ju den mildaste vintern sedan mätningarna infördes, något jag minns även här uppe i Västerbotten. Det spöregnade på julafton, det töade ordentligt i januari i några dagar och vad jag minns var det aldrig några ordentliga kallnätter ens i fjällen i Januari/Februari vilket gjorde att vinden skapade ordentliga vindvakar på stora sjöar. Var ungefär samma scenario ifjol och jag gissar på att 14/15 i slutet blir lite av en repris av 13/14. Vintrar tycks komma 2 och 2 eller 3 och 3 när det gäller milda och kalla vintrar, men det är nog bara rena sammanträffanden.

 • Det ska bli blåsigt på Fredag .Ska bli intressant att följa detta . Blir det som förra gången då det knappt märktes att det blåste än mindre stormade ? Så var det på sydsvenska höglandet i alla fall . Själv hoppas jag att det inte blir någon storm eller kraftig blåst det ställer bara till med elände . Men man undrar ju om det blir fel denna gången med hur Martin o SMHI resonerar . Då har ni väl gjort bort er totalt

 • Hur kan man påstå att år 2014 är det varmaste året någonsin i Sverige ! ? Och hur kunde det nästan vara lika varmt 1933 o 1938 ! Och i Europa sägs det att det inte varit så så varmt på ett par hundra år ! Hur kunde det vara så varmt då !? Och hur har vi det med isarna i Arktis o Antarktis !

 • Albin! 3-5 januari 2008 var medeltemperaturen runt -1,5 grader i Stockholm och 22-23 januari samt 14-16 februari. I övrigt var det plusgrader i Stockholm januari-februari.