Milt och blåsigt i helgen

Vädret, milt och blåsigt

Mild luft har svept in över Sverige. Det märks främst i Norrland. Där det igår var mellan 10 och 30 minusgrader är det nu under fredagen är 0 eller tom ett par plusgrader!

Den milda luften kondenserar på kalla ytor och skapar frost eller ishalka.

Lördagen blir fortsatt för årstiden mild.

Vädret, milt och blåsigtEtt intensivt lågtryck passerar över norra Skandinavien under natten mellan lördag och söndag. Det gör att det blir riktigt blåsigt med nordvästliga vindar som sveper ner över landet. Kraftigast vindar väntar jag i Lapplandsfjällen, men det blir blåsigt även öster om fjällkedjan och i mellersta och södra Sverige.

De kraftiga vindarna håller i sig under söndagen. De sveper ner lite kallare luft och temperaturen sjunker följaktligen.

Men under inledningen av nästa vecka så blir det åter lite mildare.

/Martin

         

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

37 CommentsLeave a comment

 • Milt och blåsigt över helgen ! Ja så säger de lärde att det bli. Att det blir milt tycker jag låter bra men blåsten kan jag vara utan (även om det bara skulle vara fjällen som får det mesta). Hoppas att det blir mycket sol här i södra Sverige kommande dagar för det har vi haft mycket mycket dåligt med . Tror att sen årskiftet har det bara varit 5-6 timmar sol om ens de . Här på Småländska höglandet är det ganska mycket snö drygt 30 cm fina skidspår tävlingar i Lövhult i helgen idag 2 plusgrader lite sol ingen blåst nästan perfekt. Mer sol bara så blir det väl dagsmeja det vore underbart trevlig helg .

 • Hej Martin det blir.milt.i.gen så nu börjar våren såg att.på Gotland skulle det bli 7 puss.så.nu kommer våren

 • Vad var det för konstigt väder igår 7/2 egentligen? Blixtar och åska och snö och hagel i fedruari.. då undrar jag bara en sak!!! Hur vanligt är detta???

  • Det är inte ovanligt med blixtar vintetid även om de givetvis är väldigt mycket mindre frekventa än i Juli/Augusti. I mitten av Januari efter stormen Egon såg/hörde jag själv, då var det lite fler än den 7:e Februari. Men det är oftast nära vamare vatten. Blekinge kanske? 😉

 • Februari ska det stå!!! Sen en sak till.. kommer det bli mer snö och minusgrader innan våren kommer?? Jag hade exakt 3 dagar på mig att få åka barnen i pulka.. hann inte med annat.. vare sig skidor eller spark.. då jag undrar bara om det blir mer tillfälle till sånt.. samt hur det ser ut till sportlovet!

 • Skönt att bli av med snön igen. Efter en veckas snö är man faktiskt redan trött på den. Det blir mycket enklare att cykla utan denna onödiga ”frigolit”.

 • Akke: 1 vecka är inte mkt om man ska hinna med alla möjliga vintersporter. Bygga snögubbe snölykta åka spark åka skidor.. då behöver man lite tid på sig.. för både barnens skull och vuxnas, för det finns faktum med vuxna som har vintersporter som ett starkt intresse.. jag är en av dem … jag älskar skidor o och att åka spark.. möjligheten att åka upp till kiruna eller nåt så här års är inte lätt heller! Så jag önskar att det kommer mer av den vita varan iaf 1-2 veckor innan våren kommer.. så man hinner göra allt man vill..

 • Anna, håller helt med dig. Det har varit en helt underbar vintervecka här i Sth med härlig skidåkning. Hoppas bara att det fortsätter med mera kyla o ev snö efter kommande töväder.
  Var åskade det i går?

 • Tänk vilket avlångt land vi har. Här i södra skåne har vi helt sluppit vinter i år. Båten i sjön och golf hela året. Det ser lovande ut med vinrankorna och vårblommorna kommer nu i rasande fart. Har dock bokat skidresa till Alperna i mars för snö vill jag inte vara helt utan, men snön ska vara på rätt plats. Lite självisk är jag kanske men global uppvärmning är inte bara negativ känns det som.

 • Våren på ingång! Bra temp och vindriktning närmaste två veckorna. Och bra vattentemp…

 • Underbart vinterväder i sydväst med +7 och strålande klart med sol sol sol.
  Idag samma sak. Underbart slippa snöhelvetet.

 • Hej Anna ! Hur vill du ha det egentligen ? Ska det vara vinter överallt utan i Skåne eller ? Här på Småländska höglandet finns det ganska bra med snö o solen lyser från en klarblå himmel . Denna vecka är det ju sportlov för en del, men inte ser man några som utövar skidåkning o pulkaåkning m m. Men gnälla och skrika när det inte finns någon snö det gör man . För egen del får det gärna bli hur milt som helst så att snön försvinner o en tidig vår men tyvärr lär det nog dröja innan den härliga våren är här .Jag håller med dej Anna den globa uppvärmningen är kanske inte helt fel om vi får lagom med vintrar o härliga somrar . Nu brakar nog F-n lös hos en del

  • Säg så här Lennart. Jag åker gärna till snön en eller ett par gånger per år och då helst till Alperna som har så många fördelar jämfört med svenska eller norska fjällen, om än tyvärr lite dyrare, men det är det värt. På hemmaplan vill jag inte ha någon snö. Barnen klarar sig bra utan snö, här i södra Skåne finns så otroligt mycket annat att göra. Solen skiner här också och idag känns det närmast som försommar och uteställena, som faktiskt varit öppna hela ”vintern” i Malmö, fylls snabbt upp. Även om det inte skiljer så väldigt många mil till småländska höglandet så vet jag att det klimatmässigt skiljer sig en hel del, jag har en son däruppe. Min känsla är att det som man för förknippade med skånsk vinter, slask, snö och tö omvartannat har flyttat upp i landet och vi här nere har fått mildare, kontinentala, snöfria ”vintrar”. För min del passar det väldigt bra och jag tycker det är trevligt med allt det som detta för med sig i form av uteliv, vinodlingar etc. Men alla tycker inte lika, som tur är, och det har jag full respekt för.

   • Lennart och Anna. Med full respekt för ert tyckande.
    Får man fråga vad ni har för förslag till alla dem som fram mot sekelskiftet riskerar att drabbas av 2-3 meters havsnivåhöjning? New York t ex, som med nöd och näppe klarade Sandy.

 • Idag är det helt fantastiskt, +10grader vindstilla,
  lunch i solen i kortärmat! Våren är definitivt på gång!

 • Trötter: ja det är blekinge… men hörde även av ngn i växjötrakten som upplevt blixtar.. jag har iaf aldrig varit med om det!!!

 • Lasse H: ja det var i blekinge o småland.. karlskrona ronneby o växjötrakten. Anna och trötter: om ni tänker lite mer än er näsa är lång så finns det faktiskt mera negativa saker med den globala upovärmningen än de positiva..tror martin här nämnt många saker om vad som kan hända i framtiden.. fattar inte hur vissa kan tycka om det?? Är för mig helt sjukt att resonera så.. jag är mkt orolig för hur mina barn mfl kommer att få det framöver! 🙁

  • anna, tror du bör läsa mitt inlägg med den bifogade videon lite noggrannare. 😉

 • Lennart strömberg: det är två olika ”annor” som skriver här.. så du inte blandar ihop oss 😉

 • Ojdå det hade jag ingen tanke på ? Att det var två”Annor”. Jag menar Anna från Malmö (tror jag). Håller med dej om att alla kan inte tycka lika, hur skulle det se ut ? Jag gillar inte snö och kyla ( har väl haft med jobbet att göra) jobbade på järnvägen i 46 år och hade hand om snön på vintrarna o tror mej det kunde vara besvärligt många gånger. Även om det fungerade bättre då ha ha . Var rädd om dej när du är i alperna och ha en skön tur Anna

  • Enligt SCB finns det 301960 kvinnor som heter Anna i Sverige och 14 män varav två har det som tilltalsnamn. Mao kan man inte förutsätta att dessa båda är kvinnor, även om det är mest sannolikt. 😉

 • Trötter, kom igen nu det är isrekord på Antarktis. Du kan ju inte mäta en liten del, fullkomligt oseriöst och vilseledande.

  • Jag mäter ingenting på glaciärerna, det är satelliter som mäter förändringar i gravitationen när det gäller glaciärernas massförluster.
   Håller med dig om att det är fullständigt oseriöst och vilseledande att mäta en liten del.
   Skilj på volym och area.
   Sedan kan du väl titta på videon du själv länkar till nedan?
   https://www.youtube.com/watch?v=J_WWXGGWZBE

  • Att säga att det ”förbryllar forskarna” är att ta i. Forskarna, om några, är mycket medvetna om att det är fler processer än jordens medeltemperatur som påverkar hur mycket is det finns. Givetvis spelar tex den lokala/regionala temperaturen en stor roll, luftfuktigheten, havets temperatur, skiktningen i havet avseende salthalt och temperatur, havsströmmar, molnighet, avsmältning mm.

   Den senare, avsmältningen, är intressant. Om det tex snöar mer och/eller smälter så kommer salthalten i havet runt glaciären att förändras. Mer sötvatten gör att is formas snabbare, vilket i sin tur gör att ytan på havsisen ökar. Det ser ut som en paradox att det blir ”mer” is (i alla fall under vintern) som konsekvens av att det blir varmare, men så är det med många processer i naturen. Det är inte bara 1:1 relationer, det är komplexa system.

  • Tragiskt att de inte är mer pålästa på SVT. Den där ”nyheten” har jag tagit upp tidigare här på bloggen efersom den är vilseledande.

  • Notera framförallt var kurvan ligger när det gäller tillväxten 2015 och även var normalen låg 1979-2000. Notera att det gäller area, inte volym.

  • Hur skulle det kunna vara en global uppvärmning på en specifik plats, vilken som helst? Global betyder ”hela Jorden sammantaget”. Ordmärkeri? Jovisst, men om man inte får till det rätt ens i rubriken så undrar man. Men det som forskarna från NASA säger i videon är relevant.

 • Svar till trötter . Nej jag har inga förslag hur man ska lösa problemet om det skulle vara så att havsnivån höjdes med 2-3meter . Nu är det väl så att ingen kan med säkerhet säga att det blir så . Jag tycker det snackas hit o dit tror ingen vet hur det blir . Fråga våra kära politiker de vet ju inte ett skit o inget gör de heller mer än babblar en massa strunt, allra mest miljöpartiet (f-låt dårpartiet) som vänder kappan efter vinden hela tiden bara dom får sitta med sossarna . Gud bevare fosterlandet för dessa stollar

  • Det är lika säkert att våra utsläpp av växthusgaser orsakar global uppvärmning och havsnivåhöjning, som att du behöver käka. 😉

   Läste du de tre papper jag länkade till ovan, framförallt det sista?
   http://martinhedberg.se/milt-och-blasigt-i-helgen/#comment-48727
   Tittar du på första länken så ser du att havsnivåhöjningen just nu inte är så ”farlig”, men hur ser kurvan ut? Kommer det att fortsätta med 3,2mm/år med tanke på att massförlusterna av glaciärerna på Grönland och västra Antarktis dubblats/tredubblats de senaste åren? Addera en fortsatt uppvärmning pga våra utsläpp av växthusgaser. Här är en graf från den sista länken, men åt andra hållet, framtiden.
   http://s21.postimg.org/mqhzphv2f/Sea_Level.png

   Inte kan jag i min vildaste fantasi se en glaciär ligga still och smälta i lugn och ro. Jakobshavn på Grönland har med all önskvärd tydlighet visat hur den beter sig. Grönland påminner mer om en Schweizerost idag tack vare alla smältvattensjöar. Nu har man även hittat smältvattensjöar på östra Antarktis. Men där ligger tack och lov inte glaciärerna under havsnivån på samma sätt som i västra Antarktis och på Grönland. Grönland är egentligen en atoll utan glaciärer och proppen har redan gått.

   Men visst, om du vill prata politik och tar med det våra ledare gör just nu (oavsett partifärg), så hamnar man på samma slutsats som i videon jag länkade till. 😉