Milt mellan låg- och högtryck

Av Martin Hedberg

Skandinavien ligger nu inklämt mellan lågtryck ute på Atlanten och högtryck över Centraleuropa. Eller rättare sagt: Skandinavien ligger där det legat mest hela tiden, men vädersystemen har stannat upp. Högtrycket över Centraleuropa blockerar lågtryck för att driva in och istället tvingas de stanna kvar på norra Atlanten, typ vid Island.

Mellan låg- och högtryck driver fronter med såväl moln som regn och mildluft in över oss med sydvästliga vindar.

Det gör att det blir för årstiden fortsatt milt. Så sakteliga sjunker temperaturen, men det blir med i snitt ca en halv grad om dagen. Det gör att det tar tid för vintern att ”återetablera” sig (Den har trots allt per definition kommit till ca två tredjedelar av landet).

Kommande dagar blir det alltså förhållandevis milt väder. Nattetid kan det sjunka ner en del, men följande dag stiger det nästan lika mycket.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

11 CommentsLeave a comment

 • Hej Martin är det inte lika bra o säga att det inte blir någon vinter med minusgrader o snö i år för vi som bor i södra sverige.Du vet ju själ att det skulle bli en mycket mild så kallad vinter

 • Hej Martin tror inte så mycket på att det blir vinter i år för vi som bor i södra sverige.Det blir en mycket mild vinter eller vad man nu ska kalla det.Om det skulle komma någon snö så smälter den bort med det samma.Ni kan ju se flera månader framåt så varför inte bara säga som det är ingen vinter i år för dom som bor på södra halvan av landet

 • Hej,detta väder vi har nu här vid Hallandskusten,är det sämst tänkbara väder man kan tänka sig.
  Dimmigt,duggregn,dimmigt,duggregn,och åter dimmigt.
  Mörkt nästan hela dagen.
  Vintern är på väg,sanna mina ord,ha,ha,ha.Eller??
  Ser verkligen fram emot en riktig vinter.
  Mvh:Hallandskusten.

 • Hoppsan tror nog att ”andreas” och ”jag” är samma skribent 🙂
  Det kommer som vanligt kyla, snö, i år också dock med varierande intensitet naturligtvis.

 • Jag, vad är det för trams? Ingen kan med någon säkerhet förutspå vädret mer än några dagar framåt. Tror du verkligen att metrologer undanhåller bra långtids prognoser? Pga vad då? Vintern har inte ens börjat i Södra Sverige vi är fortfarande i första halvan av November, och du känner på dig att det inte kommer bli någon vinter. Om du inte har något vettigt att säga så är det bättre du håller tyst.

 • Håller helt med! Värsta och tråkigaste vädret! Så sakteliga kommer det här att vara mer och mer typiska och frekventa vintrar i framtiden.
  …Om vi inte ändrar vårt beteende!

 • Hej Martin har en fråga har goglat på hur vintern 2012 2013 .Enligt väderinstetutens långtids prognoser så ska denna vinter bli mildare än förra vintern .Hur tillförlitliga är dom lågtidsprognoserna o vad talar för o talar emot att det blir en ganska mild vinter.

 • Martin, kan man ge siffror på sannolikheten för hur en vinter kommer att bli, t ex extremt kall – kallare än normalt – normalt kall – mildare än normalt – extremt mild, baserat på tidigare vinterväderstatistik. Skulle gissa på att siffrorna kunde vara i %: 10 – 20 – 40 – 20 – 10. Har du något länkförslag.

 • andreas och jag, att du inte ens försöker att skriva på annat sätt, så man inte direkt ser att du är samma person? Sluta tjafsa om att det inte blir någon vinter. Du har ju pysslat med detta tjat länge nu på denna blogg. Instämmer med Håkan, har du inget viktigt att säga så kan du hålla tyst eller söka upp någon som tar betalt för att lyssna på dig! Var det Pålle du kallade dig under förra vintern? Du fick ju fel, det blev ju vinter trots att det enda som Pålle tjatade om var att det inte skulle bli någon vinter alls.

 • Vintrarna är väl alltid milda i södra Sverige med några få undantag förstås 😉

 • Verkar som att det fortfarande finns folk som tror att det kan bli vinter i södra Sverige. När snön och kylan kommer över er, då kommer jag med nid att le över er och era ny-planterade kokospalmer.