Besvärligt läge

Av Martin Hedberg

Det blåser storm i kustbandet på Västkusten. Orkanstyrka i byarna. Läget är stundtals kaotiskt då träd knäcks, vattendrag översvämmas mm. På utsatta platser som broar har det varit medelvindar över stormstyrka (24,5 m/s) och byvindar som nått över orkanstyrka (33 m/s).

Problemen kommer att kvarstå en tid. Visserligen har de kraftigaste vindarna kulminerat, men det fortsätter att vara blåsigt, säg 70-90% av tidigare vindar, fram till lördag kväll. Först under natten mot söndag sjunker vindarna under 5 m/s längs västkusten.

Även på andra platser väntas problem. Tex längs med Norrlandskusten. Detta i samband med ostliga vindar och snö/blötsnö. Det skapar drivbildning, sikten går ner och det knäcker träd. Bara vindar eller bara snö är inte alls lika stort problem som kombinationen -vindlasten gör att tyngden av snön verkar utanför trädets centrumlinje vilket i mycket större utsträckning böjer/knäcker trädet. Lite tröst kan vara att vindarna avtar redan under natten.

/Martin

         

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

7 CommentsLeave a comment

 • Angående vindar, så måste jag ge Klart.se beröm. Vid varje storm sedan Gudrun har eran träffsäkerhet varit mycket bra jämfört med SMHI. Vid varje blåsoväder så ligger alltid SMHI 5-8 M/s lägre än dina prognoser. Iaf. där jag bor. Blir nyfiken på varför alltid SMHI ger lägre hastighet på sina prognoser, vilket jag givetvis borde fråga SMHI om. Bor i trakterna Fritsla/Seglora som ligger i Västra Götaland.

 • Göteborg hårt drabbat av vindar och ihållande regn , inget promenadväder så att säga , devisen ” Det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder ” tycker jag inte passar in helt till fullo i kväll.

 • Är vädret helt ur led? Jag har aldrig under de 22 år jag bott på västkusten upplevt något liknande i december. Hela hösten har det bara varit regn och blåst, fruktansvärt. Är det så här der kommer att se ut i framtiden med klimatförändringar? Känner att man fått mer än nog av det här. Har man djur är man tvungen att gå ut oavsett väder.

 • God-Kväll,hunden (liten) höll på att blåsa iväg,
  i eftermiddag.Nu ikväll blir det trädgården.
  Man får vara rädd om djuren också.
  Mvh:Hallandskusten i

 • Nu är jag trött på det här skitvädret (Blekinge). Regn och blåst hela tiden, och kommande vecka ser inte bättre ut. Finns det inget hopp om högtryck alls? Pekar alla modeller på samma skit?

 • Ahhh det var helt underbart att gå hem från julfesten mitt i stormbyarna här i västra Blekinge!