Midsommarvädret

Av Martin Hedberg

Nu närmar sig Midsommar med stormsteg. Förutom de vanliga frågorna av typen: Var skall vi vara? Vad skall vi äta? Vem skall ordna maten? Måste vi ha dans runt midsommarstången?… så är en rätt given fråga hur vädret blir.

Jag är ledsen, men man bör förbereda sig att tänka i banor av regn.

Finns det någon chans till sol? Ja visst, det finns det, men sett så här en vecka i förväg så kan man inte dra så mycket detaljerade slutsatser om när och var. Vare sig för regnet eller solen.

Väderläget på Midsommar präglas av lågtryck snarare än högtryck. Det ger ostadigt väder, men utesluter inte sol. Däremot förefaller högtryck mindre troligt. Skall vi hoppas på något så är det att en liten högtryckrygg kan bryta in och stabilisera vädret, men det återstår att se.

Temperaturmässigt hamnar vi kring 15-20 grader. Högsommarvärmen finns längre söderut (där man rätt och slätt kallar det normalt väder när det är 30 grader i juli).

Vädret på Midsommar ser ut att bli ungefär som det är just nu, en vecka före Midsommar. Om det sedan är sol i Stockholm och Luleå samt och regn i Göteborg och Sundsvall eller tvärtom, det kan man inte säga så här långt i förväg.

Man får förbereda sig på regn och att ta tillvara på solen om den visar sig. En varm tröja kan också vara bra att ha.

Det är svensk Midsommar.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

23 CommentsLeave a comment

 • Hej Martin!

  Funderar lite kring det här med normalt väder.
  Referensen brukar ju vara medelvärde från åren 1961-1991, när ändras denna 30-år period?
  Medelvärdet 1971-2001, borde skilja sig en del, eller?

  Väldigt intressant blogg, jag får mycket att fundera på!

  Mvh
  Ann på Kinnekulle, Vänerns pärla 🙂

  Martin: Helt rätt, man bör ändra referensperiod, det skiljer sig en del (men inte en hel del).

 • Det är åren 1961-1990 man har medelvärdet på! Det finns faktiskt andra länder som använder sig av medelvärdet 1971-2000 har jag sett på vissa vädersajter.

  Nästa svenska 30-årsperiod kommer troligen att vara 1991-2020 om jag inte har helt fel. Vi kommer troligen att börja märka större skillnader i vad som är ”normal” temperatur jämfört med nu. Under 90 och 2000-talet har till exempel Aprilmånader med medeltemperatur över eller mycket över det normala varit överrepresenterade.

  /Nitzan
  Meteorologstuderande vid Uppsala Universitet

 • Då kommer en liten följdfråga; vilket organ beslutar referenserna?

  Ann

  Martin: Överlag så är det upp till varje nations egen nationella vädertjänst att besluta om och man ser också att olika länder anvädner lite olika referensperiod.

  Att ändra tidsperiod får dock en massa konsekvenser för den statistik som redan används. Det väcker även en del filosofiska frågor: T.ex. Vad är normalt? Även själva reflektionen över att man vart tionde år måste uppdatera det som är normalt. Är det skillnad på ”normalt för människan” och ”normalt för skogen”. Varför uppdaterar man inte vart femte år eller varje år?

  Se därtill repliken från Nitzan här ovan.

 • Det var faktiskt lite, det jag grunnade på, Vad är normalt väder?

  Martin: Ja, vad är normalt?

 • Det är ca 10 grader, regnigt, man dansar runt ett träd, sjunger ”räven raskar över isen…”. Jul? Midsommar? Det kvittar!

 • Hej!

  Det som brukar nämnas som ”normal” är väl egentligen medelvärden? Då kan man ju få följande filosofiska tanke:
  Det skulle ju vara onormalt om det alltid skulle vara ”normalt”

 • Det ser ut som dom som tar sen semester i år får det varmaste och bästa vädret! Jag tror det ”kyliga” och ostadiga vädret fortsätter ett par veckor framöver.

 • Jag upplever att ordet ”normalt” används för att nå en bred publik. Egentligen handlar det ju snarare om ”avvikelser från medelvärdet över 30 år under en viss period” Perioden kan vara allt från ett helt år, en månad eller till och med en viss specifik vecka.

  En annan tolkning i varför man använder just ordet ”normalt” kan kopplas till statistiken (som Martin tidigare nämnde). Över en längre period som 30 år kan till exempel en viss månads medeltemperatur i förhållande till antalet månader antas följa en normalfördelning (detta är en statistisk term, se t.ex. http://www.wikipedia.org och sök på normalfördelning om ni som läser inte känner till termen).

  Sen vad som är normalt väder (normalt: då menar jag vanligast väder) i Sverige under till exempel en sommar skulle jag snarare säga att det är ”varierande”. Vi ligger på en knepig plats här på +/- latitud 60. I medeltal hamnar vi i en frontzon, dvs. en gräns mellan två luftmassor som ständigt knuffar på varandra (därav kallfronter och varmfronter). Ömsom regn, ömsom solsken!

 • Rätt! Normal är vad som följer normen, i det här fallet satt av en väderövervakningsenhet eller annan diktatorisk myndighet. Jfr. medel-temperatur eller -nederbörd.
  Men egentligen grundar sig ”normal” i latinets ord för ”rätt” vinkel. Jfr. rättesnöre och måttstock.

  Normalvikt och viktnorm… Ja, jag vet inte! Men anakondan är i alla fall enorm.

  Martin: Jag får se det som ironi, men fattar faktiskt inte det lustiga i din kommentar om ”väderövervakningsenhet eller annan diktatorisk myndighet”. Har vi några sådana myndigheter? Här eller i någon annan demokrati?

 • Hej på er alla glada midsommarfirare !
  Det gäller att gilla läget oavsett väder i midsommar, om det blir kallt så blir det ju inte svårt att hålla ölen och snapsen kyld !Men vi kanske ska åka till Grönland och fira midsommar allihop för där ska det ju vara väldans varmt om somrarna nu för tiden !

 • På Grönland är det just nu kallare än normalt. I huvudstaden Nuuk är det inte varmare än 5 plusgrader (som jämförelse; ifjol var det i oktober 15-20 grader många dygn i Nuuk).

  I Sverige har vi hamnat i ett typiskt västvindläge med uteslutande vindar från väst och sydväst, vilka för med sig kalluft och nederbörd från Atlanten och ger för årstiden blygsamma temperaturer med knappt 15 i norr och i mellan 15-20 i söder. Inga högtryck befinner sig i närheten av oss, de närmaste ligger över Medelhavsområdet, Grekland, Turkiet, Spanien, Frankrike osv. I Centraleuropa strömmar lågtrycken åt nordost och ger även där rätt blygsamma temperaturer. För att vi skall få den värme vi haft i början av månaden måste ett högtryck växa till nära oss och föra in högsommarvarm luft, vilket enligt den närmaste 10-dygnsprognosen inte torde ske alls innan midsommar, utan troligen låter sig vänta in i juli, eller vad säger du Martin?

  Martin: Ungefär så.

 • Jag tror att det kommer mer regn än klart.se har i sina prognoser för morgondagen (söndag). Men vi får se!!!

  mvh matts

 • När tror du att vi lämnar den ostadiga perioden och hamnar i en stabil period med högsommarvärme, som Daniel sade?

 • Hejsan. Tror du att värmeböjan kommer komma tillbaka? Är det lönt att man åker på semester? ifall det ska vara så hära hela sommarn kommer det vara långtråkigt !

  Martin: Det är mycket kvar av sommaren. Kasta inte in handuken redan 🙂

 • Haha och som vanligt så blir det mest sol och minst regn på Gotland! 😉

 • Det är lugnt.
  Utan att ha varit med sen man började räkna har jag avbrutit misommarstångsbyggande för att det regnat spik eller för att det blev för varmt….
  Det är lika lätt att spå väder på midsommar som att sätta 7an en jackpott omgång. (V75= svårt men går 😉

 • Svenskar är mycket väderfixerade – jag bor i Sydafrika större delen av året och där är de ointresserade av väderprognoserna – förutom jordbrukarna – folket i stort bryr sej ej ! Som de säger det blir som det blir – hoppas snarare på regn än sol !!!

  Tack för det väder vi får till Midsommar OCH SKÅÅÅL !

 • Varför låter man inte referensperioden vara glidande medelvärden av de närmast föregående 30 åren?

  Martin: Jag håller med om att man skulle vilja hålla ”normalt” någorlunda uppdaterat.

  Men det skulle då vara svårt att jämföra ett år med ett annat. Skall man ange något som ”normalt” så är det bra om det är någorlunda stabilt.

  Antag tex att någon säger: ”I fjol kom det 60 mm mer regn i maj än normalt, men i år kom det 70 mm mer.” Om ”normalt” förändras mellan varje så så vet man inte om det faktiskt kom mer regn i maj i år än förra året.

  Det blir då ett extra moment att hålla redan på vad som är ”normalt” och hur det förändras från ett år till ett annat, dvs klimatförändringar.

  Klimatförändringar gör ju i och för sig att det som var normalt för i snitt femton år sedan inte kan förväntas vara normalt i år.

 • Kanske ska ändra till ”normalt, under rådande omständigheter”
  Det är ju t ex ”normalt”, att vintern blir kall om NAO är negativ, eller?

 • Hej, har en fråga kring högsommarvärme:

  Hur många dagar med 25 grader eller mer har t ex Stockholm i medeltal under ett år?

 • Hej
  Slutet av 90 talet jobbade jag i Israel och dem är glada för varje droppe regn som faller. Där hörde jag någon säga att ”hur kan man bli arg på regnet,, det kommer ju från HIMLEN”. Men en sommar i norra israel vid Galillei sjön var väldigt varmt.Trodde att jag tål värme, och upp till 35-36 grader klagade jag inte heller. Upplevde 40 grader som är inte ovanligt,i skuggan. Man kan inte klä sig för den värmen . Man lider. Här i Sverige kan jag klä mig om det regnar eller om sommaren bara 15 grader och blött.