Kan vi hoppas på värme nästa vecka?

Av Martin Hedberg

Jag hoppas. Men det ser mörkt ut för den som vill ha sol och värme över midsommar. Lågtrycken avlöser sakta varandra.

På onsdag blir det rätt fint väder i stora delar av Sverige. Då berörs vi, tillfälligtvis, av en högtrycksrygg i Skandinavien. Men fortfarande hänger ett lågtryck kvar över Nordnorge. Och ett nytt laddar upp över Storbritannien.

På torsdag fylls det i norr ut, medan det brittiska lågtrycket kanar in över Sydnorge och fördjupas någon hektopascal

Den riktigt varma luften finns över Spanien och Portugal. Gränszonen mellan det varma och det kalla böljar fram och tillbaka och Sverige ligger på betryggande avstånd. En rännil av värme letar sig upp över östra Europa, men stannar i Ryssland och blandas snart ut med svalare luft.

På fredag, Midsommarafton, har i och för sig lågtrycket över oss börjat fyllas ut. Men det har inte hunnit försvinna. Det gör att man bör förbereda sig på moln, kanske lite sol och regn. Temperaturen blir nog som det varit de senaste dagarna: på en del platser inte mer än 10, men överlag mellan 15 och 20 grader.

Vissa modeller visar att det på lördag skall bli blåsigt, medan andra att ett högtryck börjar växa in. Låt oss hoppas på den senare modellen. Enligt den blir det både högtryck och värme med början på måndag om en vecka.

Kanske nästa vecka

Det blir i så fall det brittiska högtrycket som ger oss värmen tillbaka. Men först skall vi hantera de brittiska lågtrycken.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

12 CommentsLeave a comment

 • Kan då alltså ett högtryck ge en lång värmebölja med uppåt 25-30 grader igen ända in i juli?

  Martin: Om det blir långvarigt, men: a) det återstår att se om det blir högtryck, b) samt hur länge det varar.

 • Läste på WSI:s hemsida och enligt dem verkar juli, augusti och september bli ”varmare än normalt”. Hoppas på att de har rätt och att detta även innebär högtrycksdominerat väder. Ryssvärme tack! 🙂

 • Hur sätter ni prognosen, är någon av modellerna, mer trolig?
  eller blir det ett snitt av alla?

 • Jag hoppas på inte en enda droppe under juli månad efter allt detta regn!! Och runt 30 grader och sol hela juli månad. Mitt drömväder! Fast det lär ju aldrig hända tyvärr.

 • Ni får nog byta prognosleverantör. Prognosen säger att för Öland ska det vara soligt nu, men här regnar det så jag inte ser ut genom fönstret. 😉

  Apropos ”annan diktatorisk myndighet”, så kommer det sig dels av mitt sinne för ironi och dels att normer usprungligen sattes mer eller mindre diktatoriskt av Påven och konciliet. Normer för allahanda saker. Men det var länge sen!

 • Kraftig åska också, därav avbrottet, men nu har det börjat ljusna litet. Fortsatt lätt regn.

 • Varför kan man inte kolla vädret på Ven?
  Det är ju en av Sveriges stolthet är det någon som inte kan hålla med om det?

 • Jag är rädd att värmen låter sig dröja. Den senaste prognosmodellen pekar på fortsatt ostadigt och svalt väder i början av nästa vecka. Lär högtrycket utebli i Sverige?

 • Danska DMI förutspår att juli blir lik julimånaderna år 1998, 2000, 2004 och 2007 med mycket regn och få högsommardagar, även om prognosen enbart hade 10-30% träffsäkerhet. Träffsäkerheten i prognoserna denna sommar är ovanligt låga pga det skiftande väderläget i Europa med förhållandevis svalt väder över stora delar av kontinenten, något rätt ovanligt på senare år.

 • fin bild på Erstaviken!
  var det där från juni förra sommarn då det var så gräsligt varmt ett par veckor?

  Martin: Bravo. (Bilden är från Erstaviken sydost om Stockholm. Men datumet är tidigare: den 25 juni 2006.)

 • Så här tror jag att resten av sommaren blir:

  Fram till mitten av juli blir det fortsatt ostadigt med 15-20 grader samt regn och åska varvat med sol och sensommarvärme. Därefter etablerar sig ett högtryck och ger varmt väder (25-30 grader) till början av augusti innan slutet av augusti bjuder på normalt väder med både sensommarvärme och regn. Finns det någon sanning i det Martin?

  Martin: Sanningen ligger i betraktarens öga. Men först måste man vänta och se 😉