Midsommarvädret 1.0

Först en helg med moln, regn och låga temperaturer.

Men kommande vecka sveper varmare luft in över Skandinavien. En högtrycksrygg kommer att prägla vädret från och med måndag. Klart att det kan bli någon eftermiddagsskur, men det är solen som har huvudrollen.

På midsommar ser det ut att bli svaga vindar, sol och värme. 🙂

/Martin

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

4 CommentsLeave a comment

 • Hej, varför säger ni att det ska bli sol och värme på midsommarafton när vi som bor i norra länen får mulet och ganska kallt väder, oftast generaliserar man alltid vädret i sverige utifrån hur vädret blir i den södra landshalvan, skärpning.

  hälsningar Julia i Västernorrlands kustland

  Martin säger: Tisdag och onsdag blir nog fina dagar hos er. Torsdag lite svalare och så varmare igen på fredagen.

  När jag säger högtryck så gäller det hela Sverige.

  När jag säger ”varmt väder” så relaterar jag både till hur vädret är nu och det klimatologiskt normala, dvs om det i Halmstad brukar vara 22 grader, men blir 27 så är det varmt. Om det i Härnösand brukar vara 18 men blir 23 så är det varmare än normalt. Jag borde kanske varit tydligare med det.

  Angående själva prognosen (tex om det blir soligt eller inte) så väger jag in fler prognoser än de som presenteras här på sajten. Jag kryddar därtill med en gnutta erfarenhet om hur det brukar bli givet att en viss modell säger si eller så.

  Jag har bott i Jämtland och vet, till skillnad från många av mina kollegor och journalister, var gränsen mellan norra och södra Sverige går. Jag retar mig innerligt på när folk i media (i synnerhet TV) säger ”norröver” och sveper med handen från Dalarna och norrut.

  Jag vet att de flesta bor i Götaland och sydöstra Svealand, men känner ansvar även för att de som vistas i Lapplands fjälltrakter också har rätt att få del av publikt väder.

  Jag känner mig träffad eftersom jag uppenbarligen uttryckt mig försummande, men jag vill poängtera att jag inte generaliserar vädret utifrån hur det blir i de befolkningstäta områdena i söder.

  /Martin 🙂 trots allt

 • Ska man alltså inte oroa sig för att nubben tunnas ut på midsommarbordet denna midsommar då??, om man bor i Småland

 • Tack för det snabba svaret. Vilken bra blogg ni har fixat till som alternativ till yr.no och smhi.se och svt.se/väder. Trevligt midsommarväder:)

 • Hej Martin!

  Jag förstår mig inte på dom som klagar, vädret kan ju inte utsees exakt, de förstår man ju.. Man lär se de stora hela, och jag tror också de blir fint på midsommar 🙂

  Jättebra sida och blogg!!! bättre än SMHI som nu har en hemsida som inte ser lika bra ut 🙂