Prins Charles som väderpresentatör

BBC Skottland fick Prins Charles att presentera vädret under ett besök som han gjorde på BBC (jag misstänker att det var i onsdags 9 maj). Det var väl inget strålande väder, men en mycket avslappnad Prins Charles gjorde ett rätt okay framträdande. Han har väl en del mediavana kan man anta.

Något som uppenbarligen skiljer BBC:s väderpresentationer från de vi gör här i Sverige är att de använder ett manus. Det framgår tydligt när PC hajar till och frågar vem i h-e som skrivit det manuset.

Lite irriterande tycker jag att det är med alla journalister som befinner sig i direkt anslutning till sändningen. Man hör dem fnissa och man ser någon skymta till i bild. Med det gäller väl att få ut mesta möjliga av händelsen.

Även hertiginnan av Cornwall fick testa på att prata väder framför kameran. Det framgår i och för sig inte om det verkligen har sänts på TV eller om det bara var en lek framför kameran som sedan lagts ut på nätet.

Man kan avfärda det hela som trams och fjäsk för kungligheter och annat fint folk. Det var nog ungefär det som det var. Men hur som helst så är det många som uppskattar att testa sig på en vädersänding i TV-studio.

Ni har sett meteorologer göra det tusentals gånger. Men när man står där själv, i alla fall första gångerna, så är det inte så enkelt att på ett pedagogiskt sätt få ur sig allt man skall säga, stå och röra sig naturligt och dessutom passa tiden på sekunden. Gärna inför någon miljon tittare som observerar varenda felsteg som man, med ökad nervositet som följd, försöker undvika.

Tack och lov så tränas vi svenska meteorologer upp till att improvisera även i direktsändning (väderpresentatörer får memorera eller läsa innantill). Att improvisera ger större frihet, flexibilitet och kan skapa en del nöje för er tittare om/när man kommer av sig. Dessutom underlättar det planeringen av nyhetssändningen eftersom vi kan få ge och ta ett par tiotals sekunder (i vissa fall någon minut) om andra inslag drar över tiden eller faller bort.

Nu är ju isen bruten. När får vi se något liknande i Sverige? Men asch, gig’et är ju redan gjort här. Fast inte av någon kunglighet utan av en drottning (?) ur skvallervärlden (TV4 och Maria Montazami). I och för sig var syftet gott (utrota hungern), men jag tror nog att underhållningsvärdet trots allt blev det mest bestående. Och det var väl sisodär, men ett gott försök i alla fall.

Personligen tippar jag att Prins Daniel skulle slå både Maria och Charles med hästlängder, såväl med som utan manus.

Jag kanske skall försöka värva honom hit till Klart och köra lite seriös webTV? Eller borde det vara någon annan? Det kanske inte skall vara bra, utan mest underhållande? Kan det kombineras?

/Martin

   

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

13 CommentsLeave a comment

 • På 90-talet lät TV4 Göteborg ”vanligt folk” komma in och presentera lokala prognosen efter en snabb upplärning och förinspelning.

  Sen insåg de väl att det skapade mer buzz kring presentationen i sig än vad som faktiskt sades.

 • Fnissandet är inspellat skulle jag tror.

  Du, det ser inta alls ut som ”vanlig” majväder, blöt och kallt. I Uppland brukar det vara torrt och fint. Det är stor skillnad med förra året där vi hade 6 mån utan en droppe: april-oktober. Jag klagar inte, vegetationen behöver det.

  kan detta vara ett tecken eller en konsekvens av växthuseffekt?

 • Trots allt är väl komikern Gösta Ekmans Papphammars försök till väderpresentation det man mest får på näthinnan när man talar amatörer. Sedan kan vi gamlingar komma ihåg och med glädje minnas de såväl proffsiga som roliga väderpesentationer som Johan Pohlman gjorde på sin tid. Proffsighet med glimten i ögat är ett mycket bra sätt att få oss okunniga att förstå lite mera. Det är nog därför jag älskar din blogg! Du har glimten i ögat!!! Och är mycket proffsig på ditt område!

  Martin: Tack.

 • Skogsturken i en apbur på Skansen, eller kanske Ulla-Bella sekreterare eller Ika i rutan hade varit kul att se presentera vädret.

 • ”Who the hell wrote this script”. Ja, det kanske är naturen själv som talar om den globala nedkylningen, jo du läste rätt vad jag skrev här mr. Martin. Den globala uppvärmningen existerar inte!

  Martin: Oj, det var ett av det mest övertygande argumenten jag hört.

  Låt mig se om jag fattat det korrekt: Det alla tror är ett spex framför BBC:s kamera är alltså egentligen ett dokumentation där Naturen, genom Prins Charles talande i tungor, berättar att det inte blir varmare globalt utan kallare? Jag ser inte riktigt sambanden, men …

 • @martin hahahaha, skön diss, ser inte heller sambandet med Perdavids påstådda samband..

 • Gycklare har ju alltid roat folk, kul att en så ädel människa med kungligt blod även insett detta. Han har nog tråkigt på slottet och behöver luftas lite. Svårt att tänka mig att vår knug skulle våga göra detsamma.

 • var tar det torra och fina majvädret vägen som det pratades om?? visserligen är maj inte slut ännu men tycker det ser dystert ut.

 • Jag skiter i vem som presenterar vädret bara det blir nåt som påminner om sommar snart, 8 grader å störtskurar i mitten av maj känns mer som begynnande istid för mig !!!!

 • Våran framtida kungen kan åtminstonde skratta lite åt sig själv – bra tecken (även om han kan var lite korkad då och då…….) harmless fun tycker jag.

  Perdavid – klipp dig och skaffa jobb!! Din input hjälper inte som du är nu.

 • @Perdavid: Obivous troll is obvious.

  Till er övriga: Mata inte trollen.

 • Till alla kommentatorer:

  Prins Charles presenterade vädret för Skottland, inte för Sverige. Det är därmed lite meningslöst att klaga på det svenska vädret medan någon annan presenterar det skotska vädret.