Njut av kylan, snart kommer värmen!

Passa på att njuta av kylan, snart kommer värmen!

Områden med kraftigt regn rör sig norrut över  landet. De har uppstått i gränslinjen mellan kyligare luft i väster och varm luft i öster. Efterhand kommer varmluften i öster att vinna terräng, främst i norr.

Vädret kommer att växla kraftigt under kommande dagar, framför allt rörande nederbörden. (Jag vill inte trötta ut er med långa utläggningar om hur. Följ det istället under fliken Väderkartor och välj sedan Nederbörd)

När det gäller temperaturen så är den stora ögonbrynshöjaren varmluften som vi väntar in över Norrbotten, Västerbotten och Ångermanland på lördag. Där kan vi få temperaturer på 20-25 grader på lördag eftermiddag. (Och på söndag faller det ner till 15-20: rätt okay äver det så här års för de som gillar värme).

/Martin

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

8 CommentsLeave a comment

 • Varför är det så svårt att förutse nederbörd i östra Svealand under vårar? Det kommer i 95% av prognoserna inget eller ringa nederbörd. Prognoserna stämmer mycket bättre efter midsommar.
  Många års studerande av väderprognoser.

  MVH Matts

 • Hejsan! Nej! o åter Nej!
  Inte kan man njuta av kylan Man får ju ha handskar på sig.Bor i Halland utmed kusten. Fy! så kallt.
  En fråga? Beror det kalla vädret på Askmolnet??

  Martin säger: Allt är relativt. Rätta mig om jag har fel, men är inte de flesta av oss vanemänniskor och lite otåliga. De flesta vill väl ha sommar på sommaren och höst om hösten. Men samtidigt längtar vi gärna efter vinter när det är senhöst, vår i slutet på vintern osv. OK för 20-25 grader så här års i Halland, men i Norrbotten? (Nej jag missunnar er inte värme, jag reflekterar över att det är ovanligt tidigt.)

  Men visst, jag skämtar lite med rubriken. De flesta vill väl ha en portion värme när det nu varit en lite snålkylig vår. Men ett uns sanning ligger det fortfarande i den; Det finns många om uppskattar kyla, i synnerhet när det är varmt.

  Jag har tidigare påpekat att askmolnet faktiskt påverkar vädret (och därmed även kvaliten på prognoserna då datormodellerna inte har med några vulkaner). Men jag skulle inte påstå att man kan skylla kylan på Eyjafjallajökull. Vädret hade varit annorlunda idag om det inte varit för vulkanen, men sannolikheten för att det skulle varit lika kylslaget/regnigt/blåsigt/soligt/varmt… är lika stor.

  /Martin

 • Har ytterligare en (kanska) svår fråga till dig.
  Angående vulkanen ”Hekla” på Island.Vad skulle kunnna hända om den får ett utbrott??
  Är orolig för detta. Hörde på TV att den kan vara 10 ggr värre än Eyjafjallajökull.

  Martin säger: Var inte orolig. Det gör inte saken bättre. Det finns kopplingar mellan vulkanerna på Island. De påverkar varandra, men det finns inget entydigt samband. Ibland har de utbrott var för sig, ibland följer de varandra.
  Man vet inte vad som kommer att ske, men forskarna kan se när det börjar röra på sig (Eyjafjallajökull började bli aktiv i december 2009).
  Jag vet inte om det är lugnande eller inte. Men vulkaner är inget man kan göra något åt. Det är en företeeelse som finns på den här planeten. Vi får gilla läget och kanske vara tacksamma att vi lyckats kontrollera så mycket annat i vår omgivning. Naturen är inte alltid snäll.
  Man kan se till att inte bo för nära vulkaner och man kan undvika att vara beroende av saker som påverkas av dem, tex flyget eller ”just-in-time”-processer i industrin.
  /Martin

 • Ang. Hekla…… Det är ingen idé att oroa sej i förväg, för tänk om det inte blir något utbrott…. då har man ju oroat sej i onödan 🙂
  Det är min livsfilosofi när det gäller att ta ut oro i förskott!
  MVH UL

 • Regnigt och kallt härnere i Skåne, men det kan ju också vara bra. Brukar ju annars vara förhållandevis nederbördsfattigt under våren. Så när värmen kommer tillbaka bör det bli ordentlig fart på växtligheten. Men redan nu behöver gräset klippas och höstrapsen lyser gul på fälten. Ändå runt + 9 C ute och faktiskt inget snöfall i sikte, vilket man ibland upplevt vid denna tid uppe i Östersund. Så det är bara att se fram emot sommaren med tillförsikt 🙂

 • Aftonrodnad gör en Vacker Natt
  Morgonrodnad har skvätt i Hatt.
  Denna lilla vers fick jag av min mamma(95)år
  Stämmer nästan till 100%