Lite om mycket snö 2

I min förra blogg nämnde jag att svenska snödjupsrekordet var 327 cm, uppmätt på SMHI:s väderstation i Kopparåsen den 28 februari 1926. Så här är storyn om detta värde.

I Kopparåsen, som ligger mellan Abisko och Riksgränsen, föll första snön den vintern den 3 oktober 1925. Det snöade sedan mycket de följande veckorna och redan den 22 oktober hade man ett imponerande snödjup på 168 cm.

Sedan blev det inte så mycket mera snö under en nederbördsfattig november och i slutet av månaden hade man 190 cm. I december kom en snörik period och på nyårsafton var snödjupet 261 cm.

Efter en lugn januari kom några rejäla snöoväder i februari. Norrlandskusten drabbades den 4 av en våldsam snöstorm med meterhöga drivor och utanför Sundsvall frös tre fartyg fast i isen. I samband med andra kraftiga snöfall uppmättes den 17 i Kopparåsen 319 cm, som ökade till 327 den 28.

Sedan slutade mätningarna! Möjligen upphörde väderstationen att rapportera till SMHI eller så flyttade observatören. Man vet inte vad som hände!

Troligen hade rekordet blivit ännu större om mätningarna fortsatt eftersom det kom mera snö under mars månad. Normalt sett brukar snödjupen i Rikgränsenfjällen kulminera omkring månadsskiftet mars-april.

Fortsättning följer i nästa blogg.

Hälsningar John.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

2 CommentsLeave a comment