Lite om mycket snö 1

Hela landet är snötäckt och det talas mycket om snödjup för närvarande.

På sina håll får man gå många år tillbaka för att hitta lika stora snödjup. Det lär också bli mer eftersom en kall januari oftast följs av en kall februari.

Här är lite statistik på de maximala snödjupen runt om i landet under de senaste 100 åren. På SMHI:s observationsstationer sker mätningen där snön fallit jämnt, alltså utan nämnvärd drivbildning.

I Götaland ligger de största snödjupen från 70-80 cm till en bit över 100 cm. I topp är Ödskölt i Dalsland med 146 cm från 27 mars 1951.

Svealand har allmänt mellan 100 och 150 cm som högst och ännu något mer i de västra höglänta delarna. Allra mest i värmländska Blåbärskullen med 180 cm den 28-29 mars 1951, alltså samtidigt som toppnoteringen i Dalsland.

I Norrland är det på de flesta håll mellan 150 och 200 cm och i fjällen upp mot 300 cm.

Rekordet för hela landet har Kopparåsen i allra nordligaste Lappland med 327 cm från 28 februari 1926. Mer om detta i nästa blogg.

Trevlig helg önskar John.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

11 CommentsLeave a comment

 • Hej! här i Södermanland är det jätte mycket snö. Vi har ca runt 80-90 cm vid kusten i Södermanland. Jag ska skotta på taket idag där uppe ligger det över en halvmeter. Det blir jobbigt herrå!

 • Hej John.
  Som jag sa så är kylan kvar här i småland till ca den tionde mars efter tecken av den 4:e januari (niondag jul).
  Här är det 50-55 cm snö just nu.
  Jag har noterat vädret sen 1973.
  Ha en bra helg.

 • Hej John!

  Det är ju mycket snö i landet, men jag läste alldeles nyss ett inlägg på en annan site att elbolagen talar om för lite snö för tillräckligt vattenflöde.. Kan det stämma?

  Här i Hästveda har vi bara knappt 1,5 dm snö, men det räcker till för pulkabacken 🙂

  Önskar en trevlig helg tillbaka.

  /Skydraget

 • Man kan lugnt påstå att det är mycket snö i år, har bott här sedan 1990 och detta år har tagit rekord 55 cm vilket inte har inträffat sedan jag var barn.
  Detta snödjup innebär att våra tak på husen inte är byggda för detta så många får ge sig upp ock skotta denna kompakta snö (lös Betong).
  Ha de bra!!

 • Skydrag:
  Man ska väl alltid ta vad elbolagen säger med en nypa salt, men på sätt och vis har de rätt.

  Norrlands inland har i år rekord i kyla men inte snö, medan södra Sverige har rekord i både kyla och snö.

 • Bara bra med snö. Åker skidor nästan varje dag härnere i Skåne. Som nedflyttad jämte (Östersund) är snövintrar absolut att föredra framför mer ”normala” skånska vintrar med blåst, regn och dimma. Hoppas faktiskt på skidföre långt in i av mars:)

 • Här i Bjursås (mellan Falun och Rättvik) hade vi faktiskt mer snö förra året. Som mest hade vi lite mer än 60 cm ute på gården – i förrgår när jag var ute och mätte hade vi ”bara” 47 cm. Det får gärna komma en halvmeter till, för mig!

 • Här på Åland har vi en lite annorlunda snösituation än omgivande områden.
  Svealand mellan 100 och 150 cm. På fasta Finland och Åboland mellan 25-50 cm och Nyland (Helsingforsorådet) 50-75 cm.
  Det officiella snödjupet på Åland är just nu 16 cm.
  Det är väl vad man kallar microklimat?

 • En fråga ang detta med mycket snö och rasade tak…

  Vi säger att det lägger sig 40 cm nysnö (puder) på ett hustak. Då hör man aldrig om att tak rasar in. Blir det däremot blidväder och snön börjar smälta/smälta ihop börjar taken rasa in ett efter ett…

  Hur kommer sig detta? Har svårt att tänka mig att snön blir tyngre bara för att den blir blöt? Ingen snö har i detta fall tillkommit efter att det blivit milt (ingen blötsnö har alltså fallit).

  Alltså:
  ¤ Pudersnö som blir blötsnö pga blidväder kan väl knappast bli tyngre? Om det nu inte är så att snön absoberar fukt i luften och därmed ökar i ”massa”…

  Även att det är massa luft i pudersnölagret är det ju fortfarande samma massa som ligger på taket oavsett puder eller blötsnö?

  Hoppas ni fattar vad jag menar, tacksam för svar. 🙂

  MVH
  David

  Martin säger: Hej David. Det är helt rätt som du säger. Snön borde inte bli tyngre bara för att den sjunker samman och blir mer kompakt.
  Men i samband med att temperaturen stiger sker två saker. Dels börjar luftens fukt att kondensera på kalla ytor (snön), dels ökar fuktinnehållet i luften (varm luft innehåller mer vattenånga än kall luft).
  Detta gör att snön snabbt lägger på sig ett par extra kilo i samband med att det blir töväder.
  Mvh, /Martin

 • Det är fullständigt skrattretande att se hur många tanklöst sugs med i den mediastyrda väderhysterin. Om vi bortser från Aftonbladet-termer som katastrof, rekord, snökaos, raseri etc etc så kan vi istället se på det här med inrasade tak.

  Det har varit lägre temperaturer och framför allt mer snöfall än på ett antal år i södra Sverige. Snöfallet har gjort att en handfull fuskbyggen har tagit skada, tak har rasat in. Det är märkligt att man istället för att jaga de byggnadsingenjörer som byggt en undermålig byggnad väljer att acceptera tidningarnas prat om ”naturkatastrof”. Att en tennishall rasar in på grund av snöfall är till hundra procent byggherrens och ingenjörens fel.

  Ok, det ÄR mycket mer snö än vanligt i södra Sverige. Men paniken sprids överallt. Folk som bott i samma hus hur länge som helst glömmer plötsligt att det faktiskt varit vinter varje år, och att det är en självklarhet att snö som ligger på marken också ligger på taken. Man skottar tak som inte är mer belastade än vanligt, enbart på grund av att man läst i tidningen om fuskbyggda hus som rasat 100 mil härifrån.

  Privatpersoner klättrar upp och skottar hus som stått i 50-100 år. Stora fastigheter lejer in företag för att skotta bort snömängder som inte är i närheten av vad huset klarat tidigare vintrar utan att så mycket som svikta.

  I åre är snömängden ungefär som vanligt…….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *