Kyla i högtryck

Högtrycket över Sverige ger oss rekordkyla.

I natt noterades från Norra Norrland Hemavans Flygplats -38,8 grader och Gielas -38,7.
I Svealand hade Grundforsen -36,4 och Idre-Storbo -35,7. Även i Götaland var det kallt, t.ex. hade Simonstorp -19,7. Värt att notera är att landets högsta temperaturer inte var mer  än +1,2 grader (Utklippan).

Förra vintersäsongen inträffade det lite märkliga (i alla fall för vissa ekosystem och kalenderbitare) att områden i sydligaste Sverige inte hade vinter alls. Temperaturen var aldrig ”varaktigt under noll grader”, vilket är kravet för att det skall betraktas som vinter. Det gjorde att man då gick från höst direkt till vår. Det är inte fallet denna säsong.

Vi har nu en ordentlig vinter i hela landet.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

4 CommentsLeave a comment

 • Varför är det så kallt vid högtryck? På sommaren är högtryck det enda vi vill ha ju för värmen…

  • Hej Johan.
   Högtryck medför att luften blir relativt klar och molnfri. Det gör i sin tur att värmestrålning kan röra sig relativt fritt. Sommartid har vi mycket instrålning från solen varför det blir varmt. Vintertid dominerar utstrålningen ev energi (eftersom det är så långa nätter samt att solen inte når så högt om dagarna). Därför medför högtryck vintertid att det blir kallt.
   Man kan lite förenklat jämföra ett högtryck med att lämna fönstret är öppet.

 • Äntligen, riktig vintern och kylan! Hoppas att de blir en lång vintern med mycket snö och -20C! Vintern är vackert!

 • hej på er i kylan. Jag undrar om ni har lite statistik över varmast och kallast genom tiderna här i finspång där jag bor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *