Oväder innan Midsommar

Av Martin Hedberg

Så här i kölvattnet av årets längsta dag vore det kanske fint att få uppleva solen ordentligt. Men som jag flaggat för tidigare så blir det lite omväxlande. Ett ettrigt lågtryck kommer att prägla vädret kommande dagar.

Många har ögonen fästa på midsommarvädret och det kan vara lätt att missa det som händer dagen innan. Givetvis är vädret på fredag viktigt, men på torsdag blir det en del väderdramatik.

Då utvecklas nämligen ett lågtryck som kommer att ge rikligt med regn på sin framfart över Götaland och Svealand. Det är detta lågtryck, då under utfyllnad, som ger regn i delar av Norrland under midsommar.

Redan nu under natten mellan onsdag och torsdag så kommer regnet in över Skåne, Blekinge och Halland. Det skapas av ett lågtryck som i kväll bildas vid den polsk-tyska kusten.

Under småtimmarna fördjupar lågtrycket snabbt då det rör sig norrut. I och med det så intensifieras såväl nederbörden, troligen med åska som vindarna. Detta berör såväl östra Götaland och östra Svealand som södra, sydöstra och mellersta Östersjön.

Man bör söka sig en trygg hamn om man är till sjöss längs Östersjökusten! Inte nog med att det blir blåsigt, vindarna kommer att vrida under natten. Det kan alltså även bli kraftigt regn, troligen med såväl åska som dålig sikt.

Torsdag mitt på dagen har lågtrycket kommit upp till Ålands hav. Vindar och nederbörd lättar då något i söder, men det blir givetvis istället blåsigt och regnigt på nya platser: Inge’ mysigt väder i östra Svealand, Stockholms skärgård, Norra Östersjön och Ålands hav.

Natten till fredag så börjar lågtrycket att fyllas ut och vindarna kring det avtar. Det har då hunnit upp till Norra Kvarken. Det ger då regn främst i Finland, men även i Norrbotten och Västerbotten.

Sedan är det då Midsommar. Det blir då molnigt och regn dels i samband med lågtrycket (Norrbotten och Västerbotten), dels i samband med en front som drar ner över södra Norrland och västra Svealand. Men det blir även soligt på många platser.

Det är, som tidigare påpekats, ett rätt så dynamiskt väder, det händer en hel del. Det gör att det kan komma att bli soligt på en del platser till eftermiddagen, trots att det kanske ösregnar på förmiddagen. Eller tvärtom.

Temperaturerna verkar däremot inte vara mycket att hurra för: 10-15 i Norrland och mellan 15 och 20 grader i Svealand och Götaland.

Bästa solchanserna på midsommar verkar finnas i östra Svealand och östra Götaland. Det får nästan betraktas som rättvist med tanke på det oväder som drar in dagen innan.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

7 CommentsLeave a comment

 • Det är som vanligt både hängslen och livrem. Det kan bli regn – det kan bli sol. Kul att vara i skärgården och inte veta vilket väder det ska bli

  Martin: Ibland skiner solen samtidigt som det regnar 🙂

 • Varför kunde inte lågtrycket bildas över Balkan och fördjupas på sin väg mot nordväst istället? 🙂

 • Blir det högsommarvarmt i början av nästa vecka?

  Martin: Det sker en stabilisering och lite varmare luft kommer tillfälligt upp under tisdag-onsdag. Men sedan faller det tillbaka till omkring 20 grader.

 • Blir nog säkrast att fira midsommar på solen och vindarnas ö Öland

 • Kan vi vänta oss någon mer stabil och längre värmeperiod i juli eller augusti någongång, eller ser västanvindarna och lågtrycken ut att regera i sommar? Vid medelhavet finns värme, kan den i juli föras upp över Skandinavien?

 • Tror faktiskt att delar av norrbotten får bäst och varmast med över 20 grader på många håll. Hoppas min prognos stämmer bättre, denna viktiga dag.

 • Synd på det tråkiga vädret men o andra sidan blir man ledig imorgon om detta skitväder håller i sig^^