Snart är vårvintern här

Nu har vi kommit så pass långt in på det nya året att solen inte bara skapar dagsljus, den värmer också. Det kan vara kallt och blåsigt, men så fort man kommer i lä och solen skiner så känner man att våren inte är oändligt långt borta.

Vi har precis lagt två kalla veckor bakom oss. Nej, det är inte varmt ute, men mer normal vinter. Och jag möter många som nu frågar efter när våren kommer.

Våren är inte långt borta, i alla fall om man bor i södra Götaland. I Skåne, Blekinge och Halland kan man förvänta sig att våren i månadsskiftet februari-mars (I fjol blev det första veckan i mars). Vi får se när det bli i år.

Men flera veckor innan våren är här så har vi den fantastiska vårvintern. Det finns de som hävdar att det är den femte årstiden, massor av snö på marken men samtidigt värme i luften, ljusa och allt längre dagar.

Det finns givetvis en mängd olika åsikter om var i landet man upplever den bäst. Min favorit är i Jämtland, där inträffar den från mitten av mars till mitten av april. (jag är förberedd på att bli tillrättavisad här 🙂 )

Hur som helst, vi går nu mot ljusare tider och vi gör det med accelererande hastighet. Som snabbast går det kring vårdagjämningen och fram till dess ökar vi farten (För oss insnöade: just nu är både första- och andraderivatan är positiva).

De fösta snöflingorna på vintersäsongen skapar en speciell glädje, men jag undrar om inte vårvintern är strået vassare. Kan den till och med vara lite bättre än våren?

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

28 CommentsLeave a comment

 • Hej
  Hur kan det komma sig att vädret för sydligaste Skåne inte stämmer en enda dag? Inatt har det kommit ett par cm snö och det snöar fortfarande hyfsta ymigt med STORA flingor kl 7.30..?!? Inte ens vindriktning/ styrka stämmer någonsin. Numera spår jag mitt eget väder genom att gå ut i trädgården och känna efter samt kolla vindkraftverken…
  Kan ni inte bättre än såhär??
  Mvh Petra

 • Minus 21 klockan 6 i morse, någon mil söder om Borås. Nu solsken med vackert vinterväder. Synd att man råkade på influensa och inte orkar vara ute….Kommer det inte mer snö snart så tar ju dagsmejan alltihop inom några veckor.

 • Vårvintern går nog snabbt i år..,det blir Vår direkt och sedan är det Sommar,nu gäller det att va med på noterna och njuta av omslaget!Men det blir väl en snödämp här i Dalarna i nästa vecka förs,men sen så! 🙂

 • Hej Martin!
  Hur beräknar ni vädret i Älmhult? I morse var det -20 kl 07.00 men er prognos visar -14. Öht har det varit betydligt kallare än er prognos de senaste dagarna.
  H/H

 • Svårbedömt men kanske kan man tippa på vår kring 5-15 mars här på Orust i år. Väldigt dåligt snötäcke här.

 • *suck* och hur var det med att förra årets mars väder skulle komma i februari??!! Märker samma sak med, stog att det skulle vara – 13 hemma hos oss på er sida, lla termometrar här hemma visade på -21 i morses, det är rätt stor skillnad?!

 • Vårvintern är härlig här uppe runt polcirkeln! Den kan vara allt mellan mitten av mars till mitten av maj! 😉
  Våren, det är bara något som snabbt passerar förbi här uppe. Ett par veckor högst kan jag kalla vår, när löven slår ut och allt börjar grönska på väldigt kort tid. Man kan nästan se björklöven växa, timme för timme. Sedan är det plötsligt sommar!

 • Från söndag och framåt ser det, enligt de senaste prognoserna, ut att bli rejält snöigt i Sydsverige. Så visade inte prognoserna igår, och plusgraderna i Nyköping är helt väck, nu står det uteslutande minusgrader hela perioden, och dessutom allt kallare från måndag igen.

 • Själv njuter jag just nu av den bästa vintern på länge. Gjorde idag en skridskotur på Mälaren, S Björkfjärden, på 15 cm blankis. Det finns dessutom snö för skidåkning. Så våren behöver inte ha någon brådska för min del. Har man tur kan vårisarna vara fina hela mars här i Stockholmstrakten.

 • Ser att det där med felmarginalen verkar vara stort hos många. Tycker det är märkligt att det kan vara ok att det skiljer så mycket hela tiden, mönstret är det samma, alltid minst 5 grader för varmt, vintertid. Är det någon ide’ att ha lokalt väder när det verkar som om temperaturen är ett genomsnitt för hela länet eller landsdel? Borde ni inte få uppgifter om felangivelser som är så stora? Det är ju ständigt så här vid kallt vinterväder.
  Skriver ni 15 minus så räknar jag med 21 minus, varför skall det vara så? Ok om man träffar fel ibland, men inte hela veckor. Det borde väl gå att lära sig utav aktuell verklig temp? Känns som om många temperaturangivelser är knutna till städerna och alla som bor runt omkring får samma angivelse. Ex. Bruka Borås ha 5 grader högre än oss, två mil ut i skogsbygden är det alltid kallare.

 • Ordet ”vår” borde inte få förekomma i någon mening innan mars.
  Nu skrev du vårvinter men det hjälper inte. Februari är en vintermånad och statistiskt den kallaste här i södra Sverige. Dessutom är vi bara i första veckan av den.
  Hoppas de blir bitande kyla och några brutala snöfall hela månaden.
  Får gärna fortsätta så i mars o april också ! Så att alla snöhatare som börjar snacka om våren dagarna efter jul får sig en känga.

  Länge leve våra årstider !

 • Vårvintern i svenska fjällen är snudd på oslagbar. Just i år har det slumpat sig att jag först ska med familjen till Vemdalen sön-tors w11 och sedan tors-sön w12 till Åre på konferens. Alpin skidåkning i den värmande marssolen är hur mysigt som helst! Man bara glider runt i pisterna, myser och tar en kall öl på After Skin efteråt och diskuterar t ex väder, vind och global uppvärmning, -;) – att den finns är utom allt tvivel – frågan är hur trösklarna inträffar men nu njuter vi av stundande femte årstiden – VÅRVINTERN!

 • Hej Martin. Man läser ganska ofta kommentarer om att prognosen inte stämmer översens med verkligheten. Att det kan skilja ganska mycket med vad det står att vädret ska vara just nu och hur det verkligen är. Kan du inte skriva en blogg om hur en så detaljerad prognos över en väldigt liten ort tas fram. Tex är temperaturen från närmsta väderstation? Eller är det ett förhållande mellan olika väderstationer och avståndet till dem? Tas det hänsyn till om en ort ligger tex 50m högre över havet än en närliggande station eller i en svacka som kan bli ett köldhål. Lite sådana saker hade varit intressant att veta. Även ang nederbörd, vind mm.

 • De senaste kanske 2-3 veckorna har jag känt solen värma när jag stått i lä. Så varm så jag kunde bakom ögonlocken se våren och höra fåglarna. Detta är i sydligaste Skåne, söder om Malmö. yiiiiipppie.

 • Precis den frågeställning ställde jag till SMHI för några år sedan, svaret jag fick var att man går efter datoriserade prognosmodeller och att tid för uppföljning av felaktiga prognoser inte medgavs i arbetet som meteorolog, och det är i stort sett omöjligt att följa upp då endast ett fåtal mätstationer finns kvar lokalt. Meteorologen på SMHI gav mig mejladress till hans närmaste chef så att jag kunde fråga varför det gavs för lite tid så att de kunde göra pålitliga prognoser. Jag har inte fått svar hitills.

 • Mängder av forskare varnar för att en ökad isavsmältning kan stoppa Golfströmmen, och ge en snar istid i Norden. Men beskedet om Den Nordatlantiska driften varierar, och andra hävdar att den inte påverkats för fem öre. Dessutom borde den ökade temperaturen som jag redan nämnt, värma upp både luft och hav, så ifall en försvagning av Golfströmmen inträffar bör Nordatlanten ha en tillräckligt stor värmekälla, och dessutom ha värmts upp av luften, så att den globala uppvärmningen bara delvis eller inte alls påverkar Skandinavien, d.v.s att medeltemperaturen minskar obetydligt eller inte förändras alls för fem öre de kommande 100 åren, tillskillnad från övriga planeten, som värms upp. Med andra ord menar jag att en uppvärmning bromsad av kallt färskvatten i Nordatlanten gör att klimatet här i fortsättningen blir som det är nu. Borde det inte vara så Martin?

 • Plötsligt vid 13-14 tiden idag rasade det ner över 5cm snö här! Det hade ni inte sagt något om?

  Ni borde varnat för siktpoblem, för det kan nog ha kommit upp mot 10cm på sina håll.

 • Till Daniel. Mänskligt påverkad global upppvärmning är ett skämt.

  http://weaselzippers.us/2012/02/06/breathtaking-hypocrisy-climategate-professor-phil-jones-flies-20000-miles-to-tahiti-and-back-to-preach-about-global-warming/

  Kolla bara vad dess talespersoner sysslar med. Dubbelmoral så det stinker om det. Och kolla vad Mail online skriver om det…

  http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2093264/Forget-global-warming–Cycle-25-need-worry-NASA-scientists-right-Thames-freezing-again.html

  Och till sist ett litet klipp från George Carlin om människans arroganta syn på naturen och planeten! ”Rädda jorden” Där är inget fel på vår planet…vi (människor) är körda dock. Planeten har varit här i ca 4,5 miljarder år…den har gått igenom mycket värre saker än oss människor.

  http://www.youtube.com/watch?v=EjmtSkl53h4

  Med kärlek och omtanke
  Henrik

  Martin: Det är precis vad George Carlin säger: Klimatförändringar utgör ett hot mot oss människor samt många växt- och djurarter.
  Planeten snurrar vidare, den bryr sig inte.

 • Varför ändras prognoserna från minus 15 grader kallt nästa vecka, men istället ser man att det ska bli 5 grader varmt idag i södra mellansverige. Era prognoser stämmer inte för fem öre, för jag kan säga att vintern kommer vara under en lång tid, men någon enstaka dag med sol och noll grader.

 • Götalands Horn hade -26,6c medan vi i Dalarnas residensstad hade max -9c under samma natt (5:e feb 2012). Både Svanberga och Tullinge (särskilt Tullinge) så nära Stockholm har haft temperaturer nedåt -25c enligt SMHI. Temperatur-uppgifterna från Stockholm är antingen kraftigt sockrade, eller så är Stockholm som Moska. I Moskva är det avsevärt varmare än i de omliggande granskogarna.

 • Intressanta länkar Henrik, speciellt den till DailyMail. Det blir spännande år framöver vg att se vart temperaturen tar vägen. Och vad skönt det vore att slippa oroa sig för inverkan av CO2. Sol och vatten kan man ju inte göra något åt.

 • Som vanligt har Du Martin många kloka åsikter. Vårvintern här i Jämtland slår nog det mesta. Den varar som Du säger ett antal få veckor med högtryck, kalla nätter och varma dagar som bildar skarsnö som ibland tom håller för att gå på. Att då kunna vara ute i skog och mark och gärna hugga sin egen ved med gran-doft och värmande sol slår allt annat i naturupplevelse.
  Även mycket tack för en intressant blogg.

 • Sol och vatten kan man inte göra något? Ja, hade världen varit tillräckligt fylld av begåvade människor så hade man ju iaf nyttjat energin i sol och vatten. Bra mycket enklare än att borra efter smutsig olja, iaf nuförtiden. Det står en gigantisk lampa och lyser med minst 5 gånger effekten av vad för förbrukar i el nu och knappt har vi kommit igång med solenergi, tragiskt.