Nu har vi kommit så pass långt in på det nya året att solen inte bara skapar dagsljus, den värmer också. Det kan vara kallt och blåsigt, men så fort man kommer i lä och solen skiner så känner man att våren inte är oändligt långt borta.

Vi har precis lagt två kalla veckor bakom oss. Nej, det är inte varmt ute, men mer normal vinter. Och jag möter många som nu frågar efter när våren kommer.

Våren är inte långt borta, i alla fall om man bor i södra Götaland. I Skåne, Blekinge och Halland kan man förvänta sig att våren i månadsskiftet februari-mars (I fjol blev det första veckan i mars). Vi får se när det bli i år.

Men flera veckor innan våren är här så har vi den fantastiska vårvintern. Det finns de som hävdar att det är den femte årstiden, massor av snö på marken men samtidigt värme i luften, ljusa och allt längre dagar.

Det finns givetvis en mängd olika åsikter om var i landet man upplever den bäst. Min favorit är i Jämtland, där inträffar den från mitten av mars till mitten av april. (jag är förberedd på att bli tillrättavisad här 🙂 )

Hur som helst, vi går nu mot ljusare tider och vi gör det med accelererande hastighet. Som snabbast går det kring vårdagjämningen och fram till dess ökar vi farten (För oss insnöade: just nu är både första- och andraderivatan är positiva).

De fösta snöflingorna på vintersäsongen skapar en speciell glädje, men jag undrar om inte vårvintern är strået vassare. Kan den till och med vara lite bättre än våren?

/Martin

28 Comments

  • Intressanta länkar Henrik, speciellt den till DailyMail. Det blir spännande år framöver vg att se vart temperaturen tar vägen. Och vad skönt det vore att slippa oroa sig för inverkan av CO2. Sol och vatten kan man ju inte göra något åt.

  • Som vanligt har Du Martin många kloka åsikter. Vårvintern här i Jämtland slår nog det mesta. Den varar som Du säger ett antal få veckor med högtryck, kalla nätter och varma dagar som bildar skarsnö som ibland tom håller för att gå på. Att då kunna vara ute i skog och mark och gärna hugga sin egen ved med gran-doft och värmande sol slår allt annat i naturupplevelse.
    Även mycket tack för en intressant blogg.

  • Sol och vatten kan man inte göra något? Ja, hade världen varit tillräckligt fylld av begåvade människor så hade man ju iaf nyttjat energin i sol och vatten. Bra mycket enklare än att borra efter smutsig olja, iaf nuförtiden. Det står en gigantisk lampa och lyser med minst 5 gånger effekten av vad för förbrukar i el nu och knappt har vi kommit igång med solenergi, tragiskt.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: