Kallt ett par dar, men snart varmare

Av Martin Hedberg

Det är ungefär lika kallt i hela landet. Det gör att temperaturerna troligen upplevs som rätt låga i Götaland och Svealand. Generellt sett så har vi mellan 10 och 20 minusgrader. Lokalt kan det dock vara ner mot -30. I sydligaste Götaland bara omkring 5 till 10 minusgrader.

Jag väntar även att det fortsätter att vara relativt nederbördsfattigt ett par dagar till.

Men det finns en bortre horisont på kylan. Som det ser ut idag så blir det ett omfattande skifte på måndag den 28 januari. Det börjar i och för sig redan på lördagen (26:e) i sydvästra Sverige, men det tar lite tid innan det slår igenom över hela landet.

I samband med omslaget blir det inte bara betydligt mildare, det kommer även en del nederbörd.

Och under nästa vecka stiger temperaturen ytterligare.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

61 CommentsLeave a comment

 • Bara så du vet så är du värdelös som människa och individ. Den dagen du försvinner från Klart.se kommer alla vi som vet att den globala uppvärmningen är bullshit och att människan INTE kan påverka jorden skratta och le som aldrig förr. Försvinn ditt odjur!!

  Martin: Hej Abbe. Varför är du så arg?

  Dessutom handlar artikeln om vädret, inte klimatet.

  Men när vi ändå har det på tal så blir jag nyfiken: Hur menar du att man kan veta att människan inte kan påverka klimatet?

 • Jag hoppas mildare väder kommer innebära SNÖ ! Det är dags att västra sverige (Borås) får ta del av den varan.
  Sydvästvindar är dock inget bra tecken. Vill uppleva november -95 och oktober 2002 snöfall igen.
  Det är vår tur nu !

  Håller tummarna :))

 • Hör du Abbe, om du ska kommentera i denna blogg får du använda ett vårdat språk. Det är fullkomligt oacceptabelt att du angriper Martin som person, på hans egen blogg. Vad föranleder förresten ditt obegripliga utbrott?

 • I det kommande temperaturskiftet vore det intressant med en prognos som de du gjort tidgare: man kan ju redan av skillnaden mellan värdena i prgonostabellerna och din blogg se, att mycket information faller bort i tabellerna.
  Extrapoäng för ditt bemötande av den outsäglige herr Abbe! 🙂

 • Att skriva något så elakt som ”Abbe” gör är inte trevligt, och det just när Martin kommer med så goda nyheter som att det ska bli mildare väder så mina kor (och jag själv) slipper frysa. Här på orten har vi funderingar att införa ”tomgångens dag” för att få mildare väder. Att kunna skämta om alvarliga saker, (för det globala klimatet ÄR alvarliga saker) gör att man lättare kan tänka logiskt om problemen och inte tappa koncepten helt som ”internet-trollet” Abbe verkar ha gjort. Heja
  Martin!!

 • Det finns allså i snar framtid en bortre horisont på kylan,det enda positiva med det är att vi kanske får nederbörden i snöform.

  Kan du Martin om möjligt se en bortre-bortre horisont där vi får tillbax kylan och det härliga vintervädret ?

 • Hej Martin,

  Jag har funderat på det här med klimatförändringar. Jag som många andra tror på att människan ligger bakom åtminstone en stor del av den globala uppvärmningen vi har sett de senaste 10-tal åren. Jag har ändå några frågor gällande detta omdebaterade ämne. Hur stor temperaturökning kan bero på naturliga variationer. Jag såg bland annat att under 1910-20 var det ganska låga temperaturer och sedan såg man en snabb ökning någon gång mellan 1920-30. Om man går ännu längre tillbaka 1500-1600 talet hur ser det ut då? Jag såg bland annat från ett youtube-clip, en australiensk forskare tror jag, som menade att går man man riktigt långt tillbaka så har det funnits flera perioder med plötsliga temperaturstegringar.
  En annan fråga är om det kan ligga något i hypotesen att smältande isar i Arktis kan bidra till en försvagning av golfströmmen och lokalt ge kallare väder i våra trakter?
  Detta är något man funderar på med tanke på de senaste kalla vintrarna, även om jag inser att tidsperioden är alldeles för kort för att dra några slutsatser.

  Mvh

  Fredrik G
  1. De global temperaturerna har gått upp, men det känns som inte som det har varit speciellt mycket varmare i t. ex Stockholm där jag bor. De senaste vintrarna har snarare legat på den kallare sidan

 • Torrt, vitt, vackert och gnistrande kallt (utan grått slask). Passa på och njut medan det varar. Tack Kung Bore. Du får gärna hålla till här i 08-land mars månad ut. Då kanske även vi får lite underbar vårvinter.

 • Ja, ge 08:orna en tre fyra meter snö, men snälla, låt oss i det riktiga södra sverige få vår nu, gärna slask och grått, hatar kallt och snö. Tacka vet jag plusgrader.

 • Hej,

  Vad tråkigt att ”Abbe” verkar vara så arg. Men han kanske delvis har rätt, egentligen har vi existerat alldeles för kort tid för att kunna säga med 100% säkerhet att det här inte är normalt.
  Sen säger vissa att de med bestämdhet vet, men det har inte levt så länge dem heller.
  Visst kan man dra sina slutsatser men jag tror på det stora hela så hjälper vi bara naturen lite på traven i en annars oändlig cykel där allt går upp och ner, så även med temperaturen, men med det inte sagt att vi kan sprida våra gifter hur som helst, naturligtvis.

  Men hejja kalla och snörika vintrar :)-

  Sen har jag en fråga till Martin. Har du någon motsvarande tjänst som SMHI har BIZMET?

 • Tack för att mildluften kommer hit. Dessutom ett stort tack för det arbete som ni lägger ner på klart.se.

  Till Abbe kan man bara säga stackars människa som måste vara full av ilska. Det är sämst för honom själv. Gå ut och meditera så att du blir av med all din inneboende skit.

 • Funderar på när kylan kommer att nå klimax, förra året var det runt 4-7 februari, och undrar om du tror den kommer tidigare/senare i år?

 • Det blir mildare i slutet av Jan för att sedan bli kallare igen i början av Feb enligt den senaste körningen. Så det hoppas vi på 🙂

 • Vill bara skriva att i denna skrivandes stund står termometern på utsidan-18 grader i lilla kristinehamn, enligt prognosen ska det vara -7 ville bara snällt påpeka det 😉

 • Måste vara svårt för er i söder, ni vill ju inte ha någon snö där, minusgrader är ju bara så… usch! Ni gör bäst i att vänja er eller att flytta till söderut. Varmare i framtiden? Jag minns vad IPCC sade om vår tid idag för 12 år sedan. Skrattretande!

 • Jag undrar över följnde: Kollade i går (20130122) vädret i Fåker (Z LÄN) och fick då svaret :

  -11º
  Prognos

  Vindriktning
  01
  Temperatur
  -24º
  Prognos

  Vindriktning
  02
  Temperatur

 • Svaret ”Nu” -11 grader och timmen senare -24 grader!
  Etts prång av denna storlek har jag sett tidigare och här måste ett programfel vara orsaken!(?)

  Martin: Vi gör prognoser för fler platser än vi har observationer för. Det gör att ”Nu-värdet” ibland hämtas från en observationsplats som, i rådande väder, ligger så pass långt ifrån prognosplatsen att det blir en absurd differens.

  Jag är inte helt lycklig över den lösningen och vi diskuterar hur vi skall hantera den.

 • Vad sade dom då Perdavid? Och jag vill inte ha din version av vad de sade, (och inte Expressens heller för den delen), utan ordagrant vad dom sa om vår tid idag.

  För dem som vill ha mera data om temperaturutvecklingen på lång sikt så har SMHI massor. 2012 var åter ett varmt år: http://www.smhi.se/forskning/globala-uppvarmningen-fortsatter-2012-ett-varmt-ar-1.28169
  Det var över referensperiodens medeltemperatur även i Sverige:
  http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/2.1353/showImg.php?par=tmpYrAvvPrevYr&yr=2012&mon=12&day=31

 • Om man inte ska åka skidor så är kyla och snö enbart negativt, och kostar dessutom både enskilda och samhället både en massa besvär och pengar!! Det är ju bara att slå upp en dagstidning och läsa. För mig är det fullständigt obegripligt hur man kan välkomna att ständigt frysa, försenade eller inställda tåg, trafikproblem, avåkningar och skador/dödsfall, snövallar som hindrar och kraftigt höjda elräkningar. För övrigt anser jag att Martin Hedberg är förträfflig och att signaturen Abbe är en oförskämd idiot!

 • Jag tar gärna mer kyla, men även nederbörd. Nu är det -20.3 och det är väl kanske lite kallt. Det är inte direkt så att jag får lust att gå ut och promenera.

 • Hej….
  Vill på peka att här i voxna bruk….så får man alltd plussa på era prognoser med….2-4 grader…tror era mätstationer är på fel ställen….skulle va roligt veta var dom fnns här…

 • Angående en av de första kommentarerna så verkar det som om trollmor borde hålla bättre koll på sina trollungar. Att påstå att människan inte kan påverka klimatet är ju bara löjligt. Om man extrapolerar nuvarande tekniska utveckling är det ganska sannolikt att vi uppfinner en metod för det i framtiden. Men att mer än en obetydlig bråkdel av uppvärmningen från ca 1970 till 2010 skulle vara människoskapad undrar jag om ens Martin tror på själv. Jag tycker det har varit tyst om ”klimathotet” här på sajten på sista tiden.

 • men Abbe så skriver man inte även om man har en annan åsikt
  jag tycker martin har fel många gånger
  jag tror inte vi påverka klimatet så mycket som martin skriver i bland.
  men det du skriver Abbe är person angrepp
  Även om man har olika åsikter så ska man ha respekt för varandra

 • En del inlägg tycks gå helt förbi, medans andra på väldigt kort tid blir stora vad det gäller kommentarer. Konstruerade? Lägger ni inlägg själva, ni som driver sajten?

  Martin: Det är en avvägning. Dels med när och hur mycket tid vi lägger på att svara på frågor, dels med att låta frågor ligg öppna för andra att svara på.

 • @Gustaf Hallqvist:

  Om man klär sig bra, om tågen INTE är försenade, om plogbilarna underhåller gatorna, samt om allmänheten är villig att hacka snö och is för att hjälpa främst de äldre och rörelsehindrade liksom varandra, skulle vintern inte vara ett lika stort problem.

 • Folk som inte orkar med vintermånaderna har klena nerver är lata och snåla,om man inte kan anpassa sig efter rådande förhållanden,flytta till Afrika istället,där är det varmt!/gnäll=svenskens signum.

 • Enligt senaste prognosen från WSI kommer temperaturen i februari att bli mycket under normalt. I mars under normalt, april över. Om dom får rätt så är det bara ett tillfälligt mildluftsangrepp. Väntar med spänning på utvecklingen.

 • jag har verkligen intenått i mot vintern mennär det kryper ner mot-20 man ser elrkningen svissa förbi skrattretande vad den är dyr! en Bil som vägrar starta, -5 och strålande sol skulle vara det optimala;) då kan ju ungarna vara ute och leka, Nu när det är så här kallt så orkar de vara ute max i 30min sen e de stelfrusna osv;)

 • Jaha. Och nu har SMHI ändrat sin prognos helt och hållet. Det blir fortsatt minusgrader i nästa vecka även i syd. Alltså högst osäkert om det blir plusgrader. Det var den mildluften, det…När ändrar du dig Martin?

 • WSI hade fel i sin prognos i början av vintern när dom sa att den här vintern skulle bli ovanligt mild och det stämmer ju inte.
  Jag hoppas innerligt att dom har fel denna gången med, nu är man bra trött på kylan, två månaders vinter räcker gått och väl, att ens kunna gå ut och springa eller åka skidor i minus 15 grader är en riktigt plåga.Varför gläds så många åt att det kommer snö när det ändåså kommer att töa bort längre fram i veckan???
  Bra svarat Martin till Abbe som inte verkar kunna bete sig normalt…

 • @Eva-Lena:

  Det är den 23 januari, så det är helt omöjligt att vintern redan så här dags skulle vara förbi, med tanke på att den statistiskt sett kallaste delen av vintern än ligger framför oss.

  Dessutom hade vi i Sydsverige två till tre veckor med blidväder och regn mellan jul- och trettonhelgerna. Det är inte istiden som gör sig gällande. Förövrigt är WSI inte pålitliga.

 • Hejsan Martin,

  det är klart att vi alla är värdelösa på att veta allt om Moder Jord och vår påverkan på henne m m.

  Hur som haver så har jag läst.. att våren kommer i slutet på februari till Skåne. jabadabadooooo.

 • @Emma:

  Har du läst att våren statistiskt kommer till Skåne, eller rörde det sig om en långprognos? Det förhåller sig nämligen så att vårens ankomst infaller vid olika tidpunkter mellan olika år, alltifrån slutet av mars som år 2006 till mitten av februari, som i fjol. När våren anländer i år är i nuläget omöjligt att säga.

 • Människan är ett tropiskt djur så de som menar att de trivs med kyla och mörker i längden lurar bara sig själva. De som tycker att vi sommarälskare ska flytta utomlands är inte bara antisociala, utan borde med samma retorik föreställa sig en flytt till ett polarområde. Normalt i Skåne är inte normalt i stockholm eller norrland, och vice versa. Ni uppåt landet måste helt enkelt acceptera att vi i söder inte tycker som ni. Personligen skulle jag aldrig sätta min fot norr om Skåne och det är min fulla rätt att tycka så, eller hur!

 • Under de senaste 750000 åren har vi haft 7 Istider.

  Vilka människor påverkade dessa växlingar?

  Martin: Inga. Betyder det att människan inte kan påverka klimatet?

  Det är lite som att säga: ”Eftersom det förekom skogsbränder före människan så kan människor inte orsaka en skogsbrand”.

  Att klimatet alltid har varierat borde få oss att inse att det givetvis kan förändras även idag, såväl med som utan vår medverkan. Och om det nu visar sig att vi gör saker som påverkar strålningsbalansen (tex släpper ut partiklar och växthusgaser), varför skulle det då omöjligen kunna påverka klimatet?

  Det enda rimliga och logiska är att anta att vi kan påverka klimatet. Därefter kan man diskutera hur mycket vi påverkar.

 • @Erik

  Bevisligen är inte ens Skånes klimat tillräckligt varmt nog för att snö och kyla kan undvikas. Oavsett om människan är ett tropiskt ”djur” bor vi i det allt annat än tropiska Sverige, vilket vi måste lära oss att acceptera. Hade det inte varit meningen att människan skulle befolka jordens kyliga områden, skulle Sverige, Alaska, Grönland m.fl. ej vara befolkade. Om han innerst inne hatar vintern är det respektabelt, men bor man i kalla regioner, inklusive Skåne, bör man lära sig att leva med det klimat som erhålles.

 • Det var ett jädra tjat om att människan är ett tropiskt djur. Människan, liksom olika djur- och växtarter kan anpassa sig till vitt skilda skilda klimat och årstider. Vissa djur t.ex. får tjockare päls under vintern. Vissa raser är anpassade till kyla, andra till värme. Det gäller såväl djur som människor. Samer t.ex. har rundare kroppsbyggnad för att bevara värmen bättre. Så sanningen är att människan är ett djur som anpassat sig för att leva precis var som helst. Jag tycker inte att kylan är något problem med rätt klädsel, och naturen är precis lika vacker som under barmark. Ibland ännu vackrare, i synnerhet i det magiska skymningsljuset som reflekteras i snön. Få saker är så vackra som en snöklädd granskog i en månklar vinternatt, där månskenet sipprar ner genom grenverket, och reflekteras mot snön som om marken vore beströdd med kristaller.

 • Om april blir ”varmare än normalt” blir det egentligen en kall april, för det normala är att april blir ”mycket varmare än normalt”

 • Måste ge all heder att du svarar på mina inlägg fast vi ej har samma uppfattning ang ”växthuseffekten”!

  Martin: Tack.

 • Ja, Albin du ska inte skriva som du gör. Men SMHI kan du kritisera med hårda ordalag. Inga personliga påhopp.

 • Ang. prognoser ni kan lita på mig bättre än SMHI.
  Den här vinters kyla har redan nått sitt klimax i december. Det var kallast då.

 • Undrar och hoppas att det inte blir något av det väntade regnet nästa vecka, finns det nån förhoppning att vi slipper 30 mm regn? Hellre lätt snö, tack.

 • Ah, så skönt med mildare väder. Trött på denna kyla, max minus sex är lagom. Är förreten och trött på människor som Abbe, som skriver elakheter i sin anonymitet. Fegt.

 • Tänk om vi kunde få slippa kylan. Bor man i hus så kostar elen förfärligt med pengar. Det värsta är att 1/3del är elkostnad och restan bara skatt och moms.
  den sista dec, räkning gick på 3.218:- alltså för en månad och ändå eldade jag med ved en del. Varför skall man ha moms på elen, man skall väl få ha något så när varmt inomhus i detta klimat. Har 15-17grader om dagarna. Så yllekofta och raggsockor på. Så jag längtar efter värmen!!

 • Den senaste tiden har SMHi:s temp. prognoser för bl a Stockholm legat 5-10 grader kallare än vad det faktiskt blivit. Kommande natt spår man min temp på -24,vilket skulle vara en extremt låg temp för STHLM. Klart.se har legat mycket närmare verkligheten. Hur kan det skilja sig så mkt mellan vädertjänsterna?

 • En fråga om hur det kan komma sig att olika prognosmakare kommer fram till så radikalt olika prognoser: Enligt klart.se skall det bli ca -13 grader i Stockholm i morgon förmiddag (fredag 25:e). Enligt SMHI skall det bli -24 grader! Ganska stor skillnad och morgondagen ligger inte särskilt många timmar fram i tiden. Jag hoppas klart.se får rätt, men jag undrar ändå hur man kan komma fram till så helt olika prognoser.

  Martin: Det är helt i sin ordning (men lite frustrerande kanske). Dels så används olika modeller för att beräkna vädret, dels sitter det meteorologer och korrigerar modellresultatet innan det publiceras.

  Du kan jämföra situationen med att jag i experimenten tidigare vägde samman resultatet av femtio olika varianter av en och samma modell. Alla varianter gav olika svar och beroende på hur stor spridning det var mellan dem, så ökade eller minskade jag spannet i prognosen.

  I ditt exempel ovan skulle det ge svaret: Mellan -13 och -24 grader. Om man har fler körningar än två så blir svaret lite mer relevant, tex kan man se om det finns en koncentration någonstans.

 • Martin på startsidan för klart.se ser inte likadan ut som här på bloggen, är ni syskon?

  Martin: Det är jag på bägge bilderna.

 • Håller fullständigt med ”4 årstider”. Jävla I-landsproblem, klaga på några minusgrader som man ändå inte kan göra något åt!!
  Jag skulle nästan bli skadeglad om ”termofilerna” på detta forum åker på både malaria och TBE då dessa två parasit och virussjukdomar och fler därtill väntas öka i Sverige pga. det varmare klimatet.

 • Jag håller med dig Lollo!
  Elräkningen stiger otroligt mycket när det är så här kallt ute.
  Vi hade också en räkning på 3000 kr i Dec fastän vi eldade med ved varje dag, nej nu får det bli omslag till mildare väder tack!!!!!
  Till Daniel vill jag bara säga att jag inte ens har antytt att vintern skulle vara över, det vet jag mycket väl att det kan komma bakslag, men i det stora hela så hoppas jag att Feb-Mars blir något mildare…

 • Såg att amerikanska metrologer spådde att Februari skulle bli kallt vad tror Martin om Februari som helhet?

 • @Fredde 99:

  Eventuellt för att det är vackert och för att det inbjuder till pulka- och skidåkning samt andra diverse spännande vintersportsaktiviteter. Jag förstår att vissa blir frustrerade och provocerade av vintern, och anser att de är födda i fel världsdel, men då får man väl vintertid ta och beställa en sista minuten-resa ned till Spanien, Thailand eller Grekland, och stanna där så länge man kan. Vintern är en del av Sverige, men dessvärre har svenska folket de senaste 10-20 åren haft mycket svårt att hantera att inte Sverige har 40 grader varmt och sol sommaren lång samt regn och ingen kyla vintertid. Det är bara att inse att vissa år är vintrarna kall och snöiga i Sverige, andra år milda och regniga, och detta går ofta i flerårsperioder.

 • Ja absolut Rutger, fast det borde vara uppenbart att jag kan göra den analysen själv. Däremot känns det som om han som klagade först saknar den insikten. Japp, gott om tid justnu, ingen snö att skotta. Regnet öser ner, ingen ved behöver bäras in pga av lokal uppvärmning utanför huset. Lite trist bara, bättre med 5 minus och skogsarbete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *