Irene i höjd med Bahamas

Av Martin Hedberg

Som vi berättade redan i måndags så avancerar den tropiska orkanen ”Irene” vidare över Västindien. Just nu, helt enligt tidtabellen, stormar det över Bahamas och det kommer in rapporter om ödeläggelse av hus, jordbruk, infrastruktur mm. Även människoliv har gått till spillo.

Grafik från Tropical Storm Risk.

 

Orkanen fortsätter nu norrut och kommer att svepa förbi Amerikanska ostkusten de närmaste dagarna. I samhällen längs orkanens prognostiserade framfart förbereder man sig.

/Martin

PS. Är det inte rätt fantastiskt att man kan upptäcka, modellera och beräkna en tropisk orkan flera dagar i förväg!

Undrar hur långt de kommer som fortfarande singlar slant om vädret eller nöjer sig med att säga ”samma väder i morgon som det var idag”. DS

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

5 CommentsLeave a comment

 • God prognossäkerhet handlar väl bara om vilka modeller man använder?

  I Sverige och övriga Europa passar ju i stort sett bara prognosmodellen in när lågtryck och högtryck kommer från sydväst, medans resultatet är uselt när vädersystemen kommer från ost och sydost.

 • En tanke, fast den är väl inte så rättvis:
  Varför bygger de där prognoser för orkaner är ”goda”? Eller menar du att det är de som använder andra strategier, slantsingling o s v.

  Martin: De flesta platser på vår jord kan drabbas av oväder. Extremt väder kan drabba så många platser i tex USA att det inte är ett alternativ att inte bo där. ”Strategin” får istället vara att räkna med att det händer så pass sällan att man kan leva med det. Det innebär att man får bygga stadigare, evakuera människor när stormen drar fram och räkna med materiella förluster.

  Min kommentar angående att singla slant var kritik mot de som påstår att man lika gärna kan singla slant som att lyssna på meteorologers prognoser.

 • Bra prognoser. För tre dagar sedan och i din kommentar sas att fredag och lördag skulle det bli mycket regn över västsverige och blåst. Nu ”gissar” ni att det ska bli i regn på söndag och blåst i mitten av veckan. Som Anders skriver, går det bara göra bra prognoser när vädret kommer från sydväst? Men vi får njuta av dagen!

 • Vet man ungefär när resterna av Irene når Europa? Det brukar ju bli dåligt väder när orkanresterna kommer inrullande.

 • Till dem som jämnt gnäller över väderprognoserna vill jag råda att jämföra deras träffsäkerhet med den hos ekonomernas prognoser eller SJs tidtabell…