Fler skyfall att vänta i Japan

Tokyo

(TT-AFP)

Den japanska regnkatastrofen krävde ytterligare dödsoffer på måndagen. I skyfallens kölvatten pågår det krävande uppröjningsarbetet – samtidigt som mer regn är att vänta.

Häftiga skyfall föll under måndagen över det redan översvämningsdrabbade sydvästra Japan, något som försvårar det omfattande saneringsarbete som inletts, i samma veva som människor började återvända hem. Hundratusentals människor har evakuerats efter att ovanligt stora mängder regn fallit under den gångna veckan.

Nederbörd 6-12 juli, 2012. Bild från NASA Earth Observatory

Dödssiffran steg

Medan dödssiffran steg till 28 på måndagseftermiddagen pågick sökandet efter det 30-tal människor som fortfarande saknas.

I helgen kallades soldater in för att flyga in nödproviant och frakta patienter och äldre bybor till sjukhus.

Ännu är omkring 2 600 hushåll utan ström på ön Kyushu, den sydligaste av de fyra stora japanska öarna, samtidigt som myndigheterna fortsätter att skicka hjälpsändningar till de bybor som blivit isolerade till följd av katastrofen.

Fler skyfall att vänta

Minst 2 800 hem står under vatten eller har förstörts helt, rapporterar den statliga japanska tv-kanalen NHK. Tv-bilder visar hur befolkningen tillsammans med lokalanställda hjälps åt med det mödosamma arbetet att forsla undan lermassor och rensa upp, och hur floder av lera och skräp störtar förbi de översvämmade husen.

Den säsongsbundna regnfronten är nu på väg bort. Men väderförhållandena är fortfarande osäkra och enligt Japans meteorologiska institut kan fler skyfall vara att vänta, skriver den japanska dagstidningen Yomiuri Shimbun.

I det hårdast drabbade området Aso – som ligger vid foten av en vulkan – och där minst 18 människor dött till följd av regnet och lerskreden, föll 82 centimeter regn vid ett och samma tillfälle.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *