En sista hälsning av sommaren?

Av Martin Hedberg

Både Centret och GFS’en (globala vädermodeller) lägger en portion varmluft över södra Skandinavien på fredag och lördag. Det är lite skillnad i fas mellan dem, men den finns där i alla fall. Då blir det ett par grader varmare.

Värmen avslutas dock ganska abrupt, i Centrets körning utvecklas kraftiga vindar på lördag och söndag. Vindarna generar ett kalluftsutbrott över Skandinavien.

Nu är det inte så att sommaren övergår i vinter över en helg, men det kommer att kännas om temperaturen faller 6-7 grader på ett dygn!

Beroende på hur vindarna blåser så kan det, lagom till september och älgjakten, bli höst i större delen av Norrland. Det dröjer några veckor till innan det sker i söder.

Vi får se om Centret och GFS räknat rätt.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

15 CommentsLeave a comment

 • Astmamedicinen dubbleras… Check! Som astmatiker är jag inget fan av kraftiga temperaturvariationer. Speciellt inte från kyla till värme. Det är välkommet att veta detta redan nu.

  Du är säkert väl medveten om hur provocerande ditt inlägg är. Vi bor på norra halvklotet och ändå tror gemene man på ständigt solsken. Att få en påminnelse från verkligheten är därmed bittert för många. Det är bara att inse att det inte är så enkelt. Kolla bara på UK, börjar det regna i någon sportsändning åker ”alla” paraplyer upp. Nu har de kanske en större påverkan av vindar och vädersystem från Atlanten än vad vi har?

  Det är fantastiskt att vi knappa två timmar flygresa bort på samma ”breddgrad” har ett helt annat förhållningssätt till regn och ”skitväder”. Det kulturella och tradionella är verkligen en maktfaktor.

 • ”Centret” och ”GFS”? Det vore kul att läsa mer om vägen från insamlad data till färdiga små fina bilder på klart.se. Varifrån kommer mätdata (hur stort område, hur hög upplösning, hur ofta), vem kör vilka beräkningar, hur är beräkningsmodellerna uppbyggda, vad får man för utdata ur dom, och vad görs med den innan det blir moln-ikoner över Luleå på lördag, etc etc.

 • Härligt med kallare vindar över landet, dags att börja plocka fram skidor och vallaställ.

 • Menar du att vi inte får någon mer sensommarvärme i söder i september alls i år?

  Martin: Nej det menar jag inte. Det kan komma sensommarvärme, i synnerhet i södra Sverige.

 • Det kan vara en dum fråga, men finns det någon risk för snöinslag i nederbörden i Svealand och Götaland nattetid/morgontid i samband med svalluften?

  Martin: Det tror jag inte. Däremot kan det nog komma lite snö i höglänt terräng i lapplandsfjällen. Den allra första snön i fjällen är den vackraste, det blir stora kontraster.

 • jag som vill ha mer av sommaren. är du säker på att ni har rätt? :(:(

  Martin: Nej. Jag kan ha fel. Det har hänt en gång förut 😉

 • Hoppas att säsongens första snöfall i Sydsverige dröjer, och hoppas dessutom att det inte förekommer ens i slutet av september. Har läst på smhi att senast snöfall observerades i september i Götaland var 1995, då Tomtabacken på Sydsvenska höglandet hade 12 cm under en kort period tidigt den 30 september, och det tidigaste snöfallet som observerats i Götaland i historien inträffade natten den 23-24 september 1867 då delar av Sydsvenska höglandet fick uppåt 30 cm snö som efterhand smälte bort. I min hemort, Nyköping i Södermanland, har septembersnö inte observerats sedan slutet av 1800-talet, och hoppas att denna trend fortsätter även i år.

 • Jag väntar fortfarande på minst tre torra dagar så jag kan få skörda mitt hö, har inte varit torrt så pass länge här nere i ystad att det gått att skörda höet. Finns det något hopp om fint väder i september med hyfsade temperaturer eller jag kan glömma höet i år ??

 • Alla klagar på att det regnar så mycket, men här i Umeå har det inte varit så värst mycket regn inte! 😮
  Faktum är att jag tycker det varit mindre regn det här året än förra året, det har bara åskat någon enstaka gång medan förra året så hade vi flera dagar med åska.

 • Det är konstigt att svenskarna redan i början av augusti klagar att sommaren är över, när det faktiskt ofta blir fina sensommardagar i både augusti och september, ja, ibland även i oktober, som 1995 trots att det snöade i september. Sluta titta i almanackan, titta ur fönstret och på termometern i stället!