Hur man kommer nära en vulkan

Bardarbunga

Eric Cheng, chef för en tillverkare av små drönare slog sig samman med fotografen Ragnar Th. Sigurdsson för att göra en riktigt nära upplevelse av vulkanen Bardarbunga som har utbrott på Island (och som vi skrivit om en hel del här på sajten).
Besöket, som omgärdades av en mängd säkerhetsföreskrifter, genomfördes den 20 september. Resultatet kan ses på videon nedan.

Tilläggas kan att drönaren har en ”go home” funktion som dessutom behövde aktiveras. Den gör att drönaren automatiskt återvänder till startplatsen, detta tex om den förlorar kontakten med föraren eller om signalerna störs. Funktionen behövde användas, något störde signalen, troligen elektriska fält i lavan.

Översiktlig info ”behind the scenes” om inspelningen finner man på nedanstående video:
 

Man flög även så nära att GoPro kamerans front började smälta. Det slås upp rätt stort i inslaget och i artikeln. Själv är jag inte förvånad: Självklart flyger man så nära man kan och till slut kommer något att smälta. Jag är snarare förvånad att man inte lät lågorna tar drönaren och kameran i en sista flygning. Kanske beroende på att man lagrade all film på minneskort, men det hade ju varit värt besväret att montera en liten sändare och streama över i alla fall en lågupplöst version av närkontakt med lavan. 🙂
Hela originalartikeln kan läsas på Wired.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

4 CommentsLeave a comment

  • Hej Martin. Vid 0:16 säger han ju att de streamar bilden i HD, så det hade varit möjligt flyga längre över vulkanen.

  • Hej Martin när ska du skriva om hur fortsättningen på hösten blir o vintern blir .Skulle vara intressant om du kommer o skriva samma som dom skrev i Expressen vad WSI skrev .För WSI brukar alla lyssna på för dom har rätt när det gäller långtidsprognoser ,För alla svenska väderinstetut brukar i slutändan hålla med wsi

  • Tyvärr blir jag inte lika imponerad av den filmsnutten som jag borde. Pampig musik, inga kommentarer. I början en massa långdistansbilder som i sig är imponerande med de långa lavaströmmarna, eller om det nu är sprickor, inget talar om det för mig?
    Närflygningen med den musiken kunde lika gärna vara ett demo för ett nytt grafikkort.

  • Då jag var liten, 5-6 år, gjorde familjen en bilresa till Italien och bl.a. Sicilien, allt gick bra förutom då min tok-pappa fick för sig att bila upp på Etna – mamma vart lätt hysterisk – men upp kom vi och ner igen (även om min barnhjärna inte minns – resan gick för övrigt bra, ända till pappa skulle köra in mellan grindstolparna därhemma, då krockade han med dem!