Infrastrukturministern vill ha snö

Av Martin Hedberg

SvD skriver att ”Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd hoppas på en kall vinter med mycket snö”. Saken är den att man efter de senaste årens besvärliga vintrar har rustat sig till tänderna. Nu känner man sig starka och vill mäta sig mot naturen vinterkrafter.

På Näringsdepartementet har man samlat Trafikverket, SJ, Veolia, Arlanda Express, Jernhusen, Västtrafik och Green Cargo för att utbyta information och diskutera olika lösningar. Arbetet har pågått under lång tid och nu känner man sig redo.

Det hela får mig att tänka på Disneys saga om Matadoren som skall möta tjuren Ferdinand.

Tänk om det inte blir någon vargavinter? Tänk om de två (av tre) senaste vintrarna bara var temporära händelser på samma sätt som när Ferdinand satte sig på sin humla (geting?).

Men vad skall man dimensionera efter? Det sannolika eller det extrema? I fallet med tjuren Ferdinand så hade han ju faktiskt visat att han kunde leverera ett #&!! humör. Ingen skulle väl efter den uppvisningen föreslå att man skickar in skolungar på arenan? Bäst lämpad är den skickligaste matadoren.

Samma sak är det med den svenska vintern. Även om den blir lika mild som i fjol så måste man rusta för snökaos och isbark. Det har bevisligen inträffat och kan därmed inträffa igen.

Den stora frågan är väl snarare hur man rustar sig för det osannolika men inte otänkbara. Det som man med modeller, statistik och sannolikhetsberäkningar kan visa skulle kunna inträffa, men som trots detta inte satt sig i medvetandet som sannolik risk. ”Known unknowns”.

Och ännu svårare: Kan man överhuvudtaget rusta sig mot riktiga överraskningar? ”Unknown unknown” för att citera USA:s förre försvarsminister Donald Rumsfeld:

There are known knowns; there are things we know that we know.
There are known unknowns; that is to say there are things that, we now know we don’t know.
But there are also unknown unknowns – there are things we do not know, we don’t know.
(Wikipedia)

Se där något att bita i. När det gäller ”unknown unknown” så kan vi ju inte veta om dem, per definition.

Det gäller att förpassa så mycket till området ovanför, dvs till ”known unknowns”, eller ännu hellre ”known knowns”. Det är det man gör genom forskning. Då går de att hantera.

Ordleken utgör en matris med fyra kvadrater: Det borde rimligen även finnas ”unknown knowns”. Vad är det?

Personligen hoppas jag på en vanlig vinter. En vinter som den var på 70-talet. Snö, men inte överdrivet mycket. Så att man åka skidor i större delen av landet. Skridskoisar, men inte bottenfruset. Och att det när det väl blivit vinter fortsätter att vara det till dess det blir vår -inget hattande hit och dit genom nollan.

Och det vore skulle förstås även intressant att se om myndigheternas strategi för att bibehålla kommunikationerna öppna i Sverige håller.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

22 CommentsLeave a comment

 • Inte ett ord om den icke smältande, dessutom VÄXANDE isen nere i Antarktis och islänningarna fick nyss gräva fram sina får i snön i Island. Du kommer att halka vidare i snön och kylan på vintrarna, köp långklasonger herr Martin!

  Martin: Hoppas att du har rätt, jag gillar vintern 🙂 och har all utrustning för att klara den.

  Dock bor jag inte på Antarktis och att det snöar mer på höga breddgrader och höjder ligger i linje med vad klimatmodeller förutspår händer när klimatet blir varmare.

 • Martin skriver ” Det borde rimligen även finnas ”unknown knowns”. Vad är det?” Kanske är det vad jag skrev om för några veckor sedan: när vetenskapen har en teori, ofta i matematisk form, men är oförmögen att dra de konkreta slutsatserna från den.

  http://blogg.klart.se/aven-frank-sinatra-blev-uttrakad-av-dynamisk-meteorologi/

  Jag exemplifierade med corioliseffekten som sedan 175 är känd i sin matematiska form -2Ω×V men där 99% av läroböckerna i meteorologi är oförmögna att dra de riktiga slutsatserna av denna enkla matematiska ekvation. Men det finns många fler exempel inom meteorologin.

 • Hej!
  Läser lite sporadiskt här och frågan jag ställer mig varför nästan alla blogginlägg ”klimatförändringar”. Jag lever så gott jag kan och undviker flyg mm…. Skulle vara intressantare med lite annat också, förslagsvis händelser i landet som gäller väder.
  En bra dag och njut av hösten!
  /Ylva

 • Tycker att sommaren och nu hösten har dragits med kraftiga regnskurar till och från, små skyfall hela tiden, dock inte så långvariga men väldigt deprimerande….Västra Götaland.

 • Per, bra observation . man ska ha ett vaket öga.
  Om man låter detta då se helheten ser man att den totala ismassan på planeten avtar. Och att den avtar extremt snabbt. Tyvärr är det så, önskar det inte vore fallewt.Bevisen finns. NASA GRACE på youtube.

 • apropå teori och praktik finns det en rolig text.

  Teori är när ingenting fungerar men man vet varför
  Praktik är när allt fungerar men ingen vet varför

  På vår arbetsplats är dessa kombinerade

  ”Ingenting fungerar och ingen vet varför”

  Tack för en intressant och givande hemsida. jag följer den varje dag och tycker att den stämmer bra för skåne.

 • Hej !
  Vill bara flika in att Skövde försökte arrangera Skid-SM flera år i rad på 70-talet uppe på Billingen men det fick ställas in pga av de många milda vintrarna ! Allt var inte bättre förr ! Det lyckades väl till slut efter många försök .

 • Hej!
  Undrar om tempraturerna på dragali ski center verkligen stämme, eftersom enligt klart.se ska det vara 18- där imorgon. Enligt yr.no och smhi ska det vara 3+ då. Kan man få en förklaring

  Martin: Vi kollar upp det.

 • Jag undrar om Martin har all utrustning som behövs för en vinter i kategorin known knowns eller för known unknowns? Finns det exempel på att unknown unknowns inträffat? Ett tragiskskt faktum är i alla fall att frosten kommer att ta mina dahlior i natt. Alltid samma visa. Visar prognosen +4 eller kallare + klart och svaga vindar så är det frost här. Det är en known knowns.

 • Jag måste säga att jag nästan (bara nästan) tycker lite synd om Martin, som oavsett vad han skriver om får mötas av kommentarer om att den globala uppvärmningen inte existerar. Lite skadeglädje kan jag dock inte låta bli att samtidigt känna.

 • En sak som är värd att kommentera är att infrastrukturministern meddelar att man är helt utrustad mot snön och kylan. Samtidigt har förseningarna under den gångna sommaren varit större än någonsin.

  Om det kommer snö och kyla i vinter, vilket det ju ändå alltid gör vid åtminstone några tillfällen, är jag ganska säker på att SJ, Veolia, Tågkompaniet m fl. lamslås av snön, med stillastående, inställda och kraftigt försenade tåg, och 1000-tals strandsatta resenärer runtom i Sverige.

  Samma sak lovade man ut 2010, och förkunnade att den föregående vinterns tågkaos inte skulle upprepas. Istället blev situationen före jul 2010 ytterst kaplusgrad, då 8 av 10 SJ-tåg var försenade, och av dem var dessutom hälften inställda, så att tågtrafiken endast gick sporadiskt.

 • Rent spontant känns det som om året 2012 varit ganska milt än så länge , får se hur hösten tar sig men en mild avslutning på 2012 , vad gäller temperaturer , känns inte helt omöjligt.

 • Martin vist har du rätt i att vintrarna blir varmare så som klimatet. men som kommer övergå i kallare klimat så småningom fast om ganska många år misstänker jag.
  I min egna lilla värd så anser jag i allafall att detta är helt normalt är jordens naturliga cyckel. jorden har ju upplevt flera istider.ända skillnaden nu är att mäniskan säkerligen har skyndat på lite med våra utsläpp och även om vi alla drar ner på allt och slutar andvända bilar och bränslen av olika slag kan vi inte stoppa utveklingen, möjligtvis bromsa lite.

 • En riktigt mogen minister, bara för att hennes undersåtar har lovat henne att de skall lyckas med en ev. uppgift så går man och hoppas att det skall bli en riktig vinter. Själv hoppas jag tvärtom, att det skall bli en så billig och resurssnål vinter som möjligt. Förr plogade loket framför sig självt, märkligt att vi byggt sådana tåg som inte klarar det längre.

 • Innan 2009 talade man aldrig om att avsmältningen av Arktis havsis skulle försvaga jetströmmen eller ge kallare vintrar. Sedan dess är det ett ständigt tjat om ”senaste rön” från alkoholiserade amerikanska klimatforskare, som menar att det är helt säkert att Norden blir kallare, medan resten av världen blir varmare. Jag ställer ånyo frågan; hur kommer det sig att åren 2006, 2007, 2008 och 2011, år med kraftig arktisk isavsmältning, följdes av milda vintrar. Sedan säger inte dessa 100-åriga klimatprofeter någonting om hur man skall definiera kallt, eftersom de inte känner till den svenska klimatnormalen 2000-2010, som ju är varmare än 1961-1990. Men det är ju klart, vi kan ju börja evakuera Norden redan nu, så att vi hinner fly undan vintern med SJ, icke-plogning och snö från sidan.

 • Skrattar… karin jag tror det hänger mycket på var i landet man bor… men jag hoppas väldigt mycket på det oxå…. men har inte stora förhoppningar om det i oktober då jag bor i östergötland… uppe i norr ska det ha fallit en del i alla fall redan efter vad dom sagt på tv.
  Men jag hoppas och tror inte att det blir så dåligt som förra vintern…. skulle vara roligt att höra vad Martin tror?

 • Glömde fråga det… ingen som vet om någon sisare som spår vintern etc… typ som han lappen gjorde… och vart man i så fall kan ta del av den informationen?

 • jag e ju sån som gillar och åka skidor och vara ute 🙂 nu ere ju så mörkt och trist! så snön väntar man ju på.