Kraftigt regn i södra Norrland

Av Martin Hedberg

Ett område med kraftigt regn rör sig under måndagen över nordvästra Svealand och framför allt Norrland. Mest regn väntas i Dalarna norr om Siljan, Jämtland, Härjedalen, Hälsingland, Medelpad och Ångermanland. På en del av dessa platser kan det bli upp till 30 mm. I norra Lapplandsfjällen faller nederbörden ut som snö.

I södra Sverige kan det  för all del komma lite regn, men då handlar det inte om samma mängder som beskrivet ovan.

I morgon tisdag är det lite av tvärtom: Regn i söder (dock inte lika mycket), och mest uppehåll i norr.

Vad gäller temperatur så har vi en sjunkande trend fram till och med kommande helg. Därefter ser temperaturen ut att stiga något igen.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

7 CommentsLeave a comment

 • Hej Martin!
  En fråga som inte gäller veckans väder menden kommande vintern/vintrarna. I flere tidningar kan man läsa att den kommande vintern befaras bli kall i norra Europa. Orsaken sägs vara isutbredningen i Arktis som för tillfället är rekordliten. Att isutbredningen minskar på grund av växthuseffekten kan ju inte vara någon överraskning. Däremot är det en överraskning, åtminstone för mig, att det talas om kallare vintrar i våra områden. Studerar man klimatmodellerna för de kommande årtiondena är det ju bl.a. våra breddgrader som beräknats få betydligt mildare vintrar. Vad skall vi tro på, Martin?

 • Svaret är att ingen egentligen vet.

  Fram till för ett par år sedan var det självklart att med mindre is i polartrakterna fanns det mindre kall luft där som kunde “göra motstånd” mot annalkande mild luft från sydligare latituder. Men så kom de senaste kalla vintrarna.

  Jag var på brittiska Met Office då och meteorologerna där kom under politisk press att ”förklara” vad som hänt. Man lanserade då en hypotes att bristen på is i Arktis påverkade stratosfären över polarregionerna på ett sätt som i sin tur ledde till ”feed back” mekanismer tillbaka till troposfären som ledde till kallare väder på mellanbredderna.

  Den vetenskap som rycker upp till vår undsättning när vi inte vet med säkerhet är matematisk statistik. Det innebär att vi å ena sidan kan säga att vi inte är 100% säkra, å andra sidan presentera en sannolikhet som, ehuru relativt låg, ändå motiverar en mängd miljöinriktade insatser. Inte skulle någon borda ett flygplan om risken för Al Queda satt vid spakarna var ens 5% och ignorera skeptiker som ropade att ”det absolut troligast är att Al Queda inte sitter vid spakarna”.

 • Svar till Anders Persson
  Intressant! Det blir spännande att se hur den kommande vintern yttrar sig! En kall vinter i norra- och/eller mellaneuropa skulle ge bränsle till den nya hypotesen. För en lekman låter det ju inte helt ologiskt, att mindre temperaturskillnader mellan norr och söder, skulle få lågtrycken som drar med sig mildluften från Atlanten att tappa fart.
  Kallare vintrar och varmare somrar kanske är något vi får se fram emot?

 • den varma period vi nu är inne i oavsett om den är naturlig elller en kombination av mänsklig kultur och naturlig variation så har man ju tyvärr kunnat se att tydligt överlag med vissa undantag att för oss i södra götaland är det varm höst och vinter.Ganska sval eller kall sommar men dock rätt normal vår vad gäller första halvan.Sedan har ju andra halvan med maj och försommaren blivit varmare känner jag än det var på 90-talet.jag kanske bör tilägga att november dock känns rätt normal också,ofta kall.det är vad jag har märkt.

 • Hej det är Karin här jag tycker att vädret e mycket ovanligt just nu så jag vill veta när snön kommer? är det i Oktober eller i November?

  Hälsning Karin

 • Martin…..
  Nu tidens väder prognoser håller inte måttet,det är ständigt fel på dessa till den grad att man tror ni gissar eller kopierar andra väder institut och stämplar ut för dagen.

  Rekommenderar att SMHI uppdaterar mer regelbundet så att åtminstone en timme framåt kan vara korrekt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *