Om helvetet i Norge

Av Martin Hedberg

Det är svårt att samla tankarna och resonera kring något annat än det helvete som drabbade Norge i går. Hur kan någon med så cynism och kallblodighet planera och genomföra de vidriga handlingar som nu successivt framkommer?

Först en kraftig bilbomb riktad mot maktens centrum med vetskap om att slumpen avgör vilka människor som drabbas. Därefter, med handeldvapen på nära håll, en avrättning av människor på ungdomslägret på Utöya.

Gärningsmannen/männen har haft gott om tid att tänka igenom sina handlingar, bearbeta intryck, skräck och vädjanden från sina offer. Men trots detta har han/de fortsatt sprida död, skräck och sorg omkring sig.

Vilket helvete måste inte ungdomarna på Utöya fått genomlida? Och vilka helveten måste inte anhöriga och överlevande nu genomgå? Alla vi andra må fasa av blotta tanken på händelserna. Överlevande och anhöriga har händelserna inpå skinnet under resten av sina liv.

All kommunikation, artiklar, TV- och radioprogram jag tar del av som inte direkt handlar som terrorattackerna i Norge får en dubbel mening: Vad tänker de på, sitt program eller terrorhandlingarna i Norge? Allt som inte rör händelserna i Norge verkar banalt i sammanhanget. Om man bortser från barnprogrammen så måste man verkligen fråga sig: Måste detta verkligen sändas? (Jag har själv stått i TV och önskat slippa presentera vädret när hela nyhetssändningen präglats av terrorhandlingar och mänskligt lidande.)

Sitter just nu och lyssnar till påannonseringen av P1:s Sommarprogram. Hur kan man sända ett sånt program idag frågar jag mig. Ögonblicket efteråt får jag höra att dagens sommarpratare och Radioledningen ställt sig tvekande till att sända programmet (som bandats tidigare) med hänvisning till händelserna i Norge. Bra.

Att det trots allt sänds speglar vädjanden från Norges statsminister Jens Stoltenberg om att vi inte skall låta terrorister diktera hur vi skall leva våra liv. Men det är samtidigt en balansgång mellan det och respekten för alla drabbade och anhöriga.

Massakern är över, men polisens analyser kommer att ta lång tid och händelserna kommer att påverka det norska, och även det svenska, samhället för all framtid. Det finns en tid före och en tid efter terrorhandlingarna i Oslo/Utöya.

Bearbetningen av personliga trauman kommer att ta lång tid. Sorgen över det inträffade är ofantligt stor. Såren läker inte utan ärr.

Jag vill framföra mitt deltagande till alla drabbade.

/Martin Hedberg

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

20 CommentsLeave a comment

 • Det sker tragedier dagligen. Men är den norska katastrofen som utförts av en, eller flera planerande individ/er mer helvetisk än en jordbävning eller tsunami, på andra sidan jordklotet, som tar livet av hundratusentals människor? Att ställa in en sändning som ”Sommar i P1”, kan vara befogat om det gäller att informera lyssnarna om en kraftig orkan skulle svepa in över Sverige och skapa död och förödelse. När orkanen passerat, eller när en terrorhandling redan inträffat, finns det ingen anledning till att ställa in ett program. Undantag finns naturligvis när ett nöjesprogram ska ersättas av krisinformtion, exempelvis vid en kärnkraftsolycka då radioaktivitet sprids med vindar och nederbörd och befolkningen ska hålla sig inomhus.

  Martin: Ja i (minst) ett avseende så är en terrorhandling mer helvetisk. Det är det uppsåtliga, att en eller flera människor avsiktligt agerat för att skada andra som gör skillnaden. Uppkomsten av handlingen regleras av människor. a) Människor gör aktiva val, det gör att de kan välja att låta bli. b) Det är fruktansvärt motbjudande med människor som väljer att skada oskyldiga medmänniskor. Det skiljer dessa händelser fundamentalt från tex naturkatastrofer. Det förminskar dock på intet sätt personligt lidande till följd av andra katastrofer.

  När det gäller Babben Larssons Sommarprogram så tror jag att det var tur att det var bandat i förväg. Jag känner henne inte, men jag tvivlar på att hon hade genomfört det i direktsändning. När det nu var bandat så kunde man sända det med just den reservationen: Programmet spelades in utan vetskap om händelserna i Oslo/Utöya.

  När det gäller vilka program som media bör sända eller vilka aktiviteter som samhället ägnar sig åt så finns det en anledning till att man ställer in humorprogram, fester och idrotssevenemang i samband med katastrofer (vilka de än må vara). Det är då inte främst för att informera om krisläget utan helt enkelt för att det inte känns rätt att skoja till det.

 • Det är så fruktansvärt att ord saknas. Varför sker sådant här ???????????????

 • Fruktansvärt!! Var sitter hjärtat i såna människor som kan utföra dylikt. Helt kallt o känslolöst? Sänder mitt vamaste deltagande till drabbade.

 • Bra skrivet, Martin! Gång på gång har jag hört styrande i Norge säga att i morgon ska Norge fortfarande gå att känna igen och vi får inte låta oss skrämmas till tystnad. Då har gärningsmannen/männen uppnått något.

  Låt oss hoppas att Norge orkar resa sig som det stolta, vänliga land det är, trots att det i stort sett blivit våldtaget. Men precis som vid en våldtäkt har oskulden på något vis blivit Norge berövad. Kan knappast tänka på annat just nu, än de vidriga handlingarna.

 • Hemskt mycket hemskt och såna här saker har hänt i historien gång på gång och kommer att hända så även framledes. Människan är ett rovdjur och en av den värsta på köpet.

 • Det är så vidrigt att nån ens kan tänka tanken till en sån här gärning,ännu värre att göra verklighet av det.Att kallblodigt avrätta unga oskyldiga människor,människor mitt i livet.Man saknar ord, det kunde ha varit nån av mina döttrar. Tankarna går till de drabbade och deras anhöriga.

 • saknas bara att nån skulle säga han får det han förtjänar, om man säger det så är de skitsnack, han få livstids fängelser och det innebär 21år i Norge och uppför han sig väl så är han ute om 15år…. Då säger jag är det straff nog? fan heller finns bara ett straff som är värt nog eller två, dödsstraff eller LIVSTID fängelser och då ska man sitta livet ut…. Han har ingen rätt att komma ut om 15 till 21år!!! SKITSTRAFF!

 • hur påverkar dessa händelser i Norge dina dagliga rutiner? Inte alls, du byter kanal. Dina dagliga händelser påverkar om lokal politik och händelser i ditt hemm! För mig e nyhet om min katt e sjuk, eller matpriser ökar.

 • Tragiskt, sjukt, man blir lätt illamående.

  Men det är likafullt ett barn till någon av oss som gör dessa sjukliga gärningar…

  Jag kan bara göra det jag kan för att det inte blir något av mina barn…

 • Naturligtvis är det fruktansvärt för dem som är drabbad. Men på andra sidan är vi människor inte skapad att ta in bara dåliga nyheter. Och tyvärr med såna händelser ske det tiotals gånger om och om igen. Egentligen ska människor skydda sig och titta eller lysna på nyheter en gång om dagen. Inte att man inte bryr sig, men att skydda sit eget liv från bara negative tankar. Tyvärr tillåter mediaskaparen inte det och ska vi höra allt tragedi flera gånger. Jag önskar alla som är drabbat av den här idioten mycket kraft.

 • jag tror inte att han fåår fängelse troligen får han sykvård och då är det för resten av hans liv om inte det är så attt domstolen bedömmer hnm frisk efter vad han har gjort…

 • Vrf ska han har vård, han är inte sinnessjukt, han är en ”jävligt smart” människa då han har planerat detta grundligt med att starta en egen firma så han kunde köpa gödseln som han gjorde bomber av, han klär ut sig till polis och lyckas på det sättet samlar ihop ungdomarna ute på ön innan han avrättar dem, låter sjukt men han är inte psykisk störd eller nåt utan han är relativt klipsk och var i fullt sinnestillstånd. Just därför ska han inte har vård han ska sitta inlåst i isolerigscell resten av sitt patetiska liv. Hoppas de plåga den jäveln till döds på fängelset.

 • Att t ex presentera vädret, eller att göra eller prata om vardagliga saker, kan uppfattas som en trygg fast punkt för den som har förlorat någon och som faller och faller utan någonting att greppa tag i. Så fortsätt med de små vardagliga göromålen. För den som sörjer är de vägen tillbaka till någonting som kan bli ett liv igen.
  …och det värsta straffet för den här människan är att han resten av sitt liv tvingas leva med sig själv. Tänk er något så fruktansvärt! Även om han inte har empatisk förmåga nog att förstå innebörden av sin handling så måste han umgås med sin torftiga person och sina fattiga tankar. Att spärra in honom måste ses som en preventiv åtgärd för att skydda samhället. Inga år i fängelse kan sona några brott där andra har skadats. Det kan bara sann och djup ånger göra.

 • John F Kennedy sade 1963 framför Berlinmuren att de stoltaste en människa kan säga är ”Ich bin ein Berliner”. Efter det norska folkets och dess ledningens makalöst fantastiska och värdiga sättet att reagera måste man säga i dag att ”Jeg er en Norrman” uppfyller detta kriterium numera!

 • Oj…. vad hade det med vädret att göra… nu halka du väl i väg ordentligt Martin…. tycker du ska hålla dig till ämnet här… vädret exempelvis… undrar om smhi och yr skriver om mord.

  Martin: Det hade ingenting med väder att göra. Men jag berörs djupt av händelserna och ville därför ge uttryck för det.

  För övrigt så funderar jag inte på vad SMHI eller Yr skriver eller inte skriver om innan jag publicerar mina artiklar.

 • Hej Martin! Det var ett mycket fint inlägg av dig, och ett avbrott i de vanliga väderskriverierna som vittnar om att du tar ställning och visar dina känslor – föredömligt! Herr Snögubbe har tydligen inte smält ner, trots att det snart är augusti – märkligt! Men är man kall och okänslig med bristande empatisk förmåga, så är det inte så konstigt. Nu hoppas vi på nya högtryck med sol, så att herr Snögubbe smälter och kanske övergår i någon slags mänsklig varelse. 🙂