Högtrycksrygg, kallt och milt

Av Martin Hedberg

En högtrycksrygg ger nu klart väder i större delen av landet. Även Norge tar del av högtrycksryggen, men i norra Norge driver det in regn/snöbyar.

Under natten mot tisdagen sjunker temperaturen och tisdagen blir förvisso solig på många platser, men inte lika varm som idag -eller som på onsdag för den delen. En liten dropp i temperaturen under tisdagen med andra ord.

Under onsdagen passerar ett snöområde mellersta och norra Norrland. Det blir då även rätt mycket moln. Även i södra halvan av landet kan det vara en del moln som driver förbi på onsdag. Men temperaturen stiger igen med omkring 10 grader i Götaland och Svealand. Ju längre norrut desto kallare, överlag mellan noll och +5 i Norrland, men inte så mycket kallare än -5 i nordligaste Norrland.

Även under torsdagen blir det förhållandevis milt. Från omkring -5 i Norra Norrland till 7-8 plusgrader i Götaland.

På fredag sjunker temperaturen någon grad, men vi kommer fortfarande att ligga något över det som motsvarar medelvärdet för respektive plats och årstid. Men lite kallare än idag blir det i alla fall.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

7 CommentsLeave a comment

 • Hej Martin! Varför kan man inte se sannolikheten för morgondagens väder? Ser bara sannolikheten för övermorgon och framåt.

  Mvh
  Norrlands inland

 • Tänkarn: Nej, att temperaturen sjunker – med andra ord.

  Martin: Jag undrar om det registreras flest regndagar under ett år? Jag tycker det har regnat i stort sett dagligen hittills under året. Jag kan inte minnas att jag någonsin noterat så många regndagar förut. Kanske är jag överdrivet medveten om det eller så regnar det mycket mer, eller kanske både och. Kanske inte ens mycket mer, men tillräckligt för att var påtagligt. Jag bor i Skåre (Karlstad) i Värmland. Tycker även Klarälven varit riktigt hög, vilket beror på att de släpper på dammen. Vid samma tidpunkt förra året var klarälven mycket lägre. Jag vet det eftersom en fiskeplats jag brukar använda i november kan icke användas lika bra. I princip hela vandrarstigen ligger under vattnet (mycket, mycket ovanligt).

 • Hej Martin har du varit i flaskan i Norrland blir det nog fortsatt kallt.Men i södra sverige så blir det milt o ingen kyla på hela vintern

 • Blåser det bara sydligavindar nu mer eller??
  Sett till bara får säg 10år sedan så hade vi i Norrbotten snö vid denna tidpunkt, Nu blir det mer och mer regn & plussgrader…
  Du ser inte någon ändring på de långtidsprognoser ni får ut???