Värmen kulminerar i Västernorrland

Av Martin Hedberg

Ännu är det en dag kvar med högsommarvärme i Norrland. Nu är det Västernorrland och östra Jämtland som får temperaturer på 25 till 30 grader.

Övriga Sverige får hålla tillgodo med 20-25 grader. Det är inte så illa det heller.

Och så var det det här med regnandet. Idag blir det främst områden i Svealand och efterhand i södra Norrland som berörs av mer regn.

Det har ju redan fallit mycket regn och vi har haft översvämningar på många platser. Men östra Svealand har hittills undsluppit de mest intensiva regnen. Annar har trenden varit: I söder regn, I norr värme.

Men nu svänger pendeln tillbaka. I alla fall avseende temperaturen i norr.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

17 CommentsLeave a comment

 • Jag bor mitt i Östra Svealand 20km norr Uppsala. Inom prognåsperioden skall det komma ca 78mm regn. Är det en rimlig prognås?

  Martin: Det låter väldigt mycket i synnerhet som det inte regnat så mycket i östra Svealand den senaste tiden (vi människor gör gärna ”persistensprognoser”, dvs att det skall bi i framtiden ungefär som det har varit/är just nu.
  Men ett par ordentliga åskoväder kan ge ordentligt med vatten.
  Men som sagt var, jag håller med dig, det låter mycket…

 • Ännu än gång har meteorologin missat grovt!
  Inte en droppe 7km nordväst Enköpng ! Prognosen i går 17mm ,för i dag.Kan ge mig på att jag gissar nederbörden bättre än vilken meteorolog som helst ett dygn i förväg! För det måste ju vara gissningar när man missar med så mycket .

  Mvh Matts

  Martin: Kom igen! Gissa på.

  Det finns en anledning till varför det heter ”prognoser” och inte ”fakta om framtiden”. Och det är att ingen VET hur framtiden kommer att gestalta sig. Allt som handlar om framtiden (alltså inte bara väder utan verkligen ALLT, ekonomi, samhälle, byggkonstruktioner, livsmedel…) handlar modeller och prognoser.

  Det blir inte alltid som prognosen säger, men prognosena har avsevärt mycket bättre track record än vad gissningar har. Men som sagt var: Gissa på.

  Och är man lite insatt i hur vädermodeller arbetar så förstår man varför det inte ens alltid kan bli rätt: Tex när det gäller nederbörd så finns det två sorter: Konvektiv och stratiform. I detta väderläge är det den konvektiva det handlar om. Den ger mycket regn på en begränsad yta. Kruxet är att man inte kan veta exakt vilken yta som regnet faller på (med några tiotals kilometer) och vilka ytor som blir utan.

  Hur skall man då beskriva nederbördsmängder? Skall man ange hur mycket det faller i medeltal (och ha rätt i medeltal, men fel i alla detaljer) eller skall man ange hur mycket det regnar där det regnar som mest (och ha fel på alla platser där det inte kommer något regn alls)?

  Sedan kan man ju alltid önska sig och förvänta sig att prognoserna är så bra att de klarar av att beskriva framtiden med tillräcklig noggrannhet. Ofta, men inte alltid, klarar de det.

 • Jag skall gissa måndag kväll efter att klart.se haft sista prognosen, om hur mycket regn det kommer här under tisdags dygnet! Slår vad att jag gissar bättre än klart.se
  Och du borde väl prognostisera bra mycket bättre än en enkel bonde gissar.

  MVH Matts P

  Martin: Underskatta inte böndernas förmåga att vare sig gissa eller göra prognoser.

 • Enligt statistiken lär det regna mindre i östra Svealand särskilt på försommrarna. Finns det en ”Östra Svealandseffekt”. Om det finns en sådan finns den då inlagd som en parameter i prognåsberäkningarna.

 • Är värmen borta nu för resten av sommaren i norra Sverige? Var detta sommaren vi fick?
  Mvh Anna-Lena

 • Martin
  Jag är enkel bonde, antar du vadet?

  Martin: Som jag sade: Underskatta inte bondens förmåga. Vill du tävla mot mig eller mot Forecas vädermodell?

 • Varför blir det nästan aldrig helt klart på himlen här i Sverige, utan att det alltid måste komma in antingen stackmoln eller tunna höga moln eller något annat förbannat moln..? Det inträffar typ högst 10 dagar per år när det är helt klart.

  Martin: Man får inte alltid som man önskar. Vi kan vara glada över att det alltsom oftast i alla fall är klar luft. Alla som varit i områden där industrier, trafik och biobränsleförbränning är mer frekvent vet hur trist det är att varje dag se en grådisig himmel. Där är inte himlen blå någonstans och molnen saknar konturer.

 • De är väl lika bra att tävla mot både du Martin och Foreca! Borde väl som sämst komma trea då ?
  Det gäller nederbörds mängd i Enköping under förslagsvis Tisdag eller Onsdag , välj du!

  MVH m

  Martin: Om du inte har högre ambitioner än att komma ”som sämst trea”, då kan vi låta bli. Du har sagt att du gissar bättre än meteorologer gör prognoser och jag förutsätter att du vill vinna.

  Vare sig du kommer på första, andra eller tredje plats så är jag mycket nyfiken på hur du gör dina gissningar. Tittar du på molnen, har du en egen datormodell, magkänsla eller väger du samman vad andra meteorologer/vädermodeller förutspår vad det skall bli?

  Platsen vi tävlar om att göra prognosen på måste ha en oberoende och verifierbar väderstation. Närmaste plats där SMHI har det är Eskilstuna, men vi kanske skall välja en plats där det kommande dagar kommer lite mer regn än i Eskilstuna? Du kan väl föreslå en sådan ort/plats?

  Att göra en prognos två timmar framåt är inte så svårt. Har man bott på en plats ett par år och följt vädrets växlingar så får man känsla för vädret som fungerar i nio fall av tio. Men för att göra en prognos som sträcker sig två dygn fram i tiden måste man öka horisonten. Man måste ha koll på vad som sker med lågtryck och fronter på Atlanten, Kolahalvön och Sydeuropa, respektive ha en ide om hur de utvecklas och rör sig. Vad man gör då är också en prognos. Eller så har man tur när man gissar. Det svåra tricket är att ha tur flera gånger i rad.

 • Jag tror att det blir sol och ca 25 grader vind 5-6 s/m hela midsommarhelgen för då ska vi ut segelbåten nämligen så det så !

 • Återigen, varför lägger ni ut 14 dagarsprognoser… Såg på det finska väderprogrammet i svt här om dagen, om dom sa där att det är i stort sett meningslöst att göra det utom i de lägen det är högtryckslägen. Jag börjar mer och mer tro att er avsikt bara är att sälja reklamplastser för kontaktannonser och flygresor.
  Vore tacksam för ett bra svar.

  Martin: Det är förstås olika beroende på vilka krav man har. Min personliga uppfattning är att prognoser upp till 2, i vissa fall 4, dygn håller acceptabel kvalitet. (När det gäller regnskurar, snöbyar, åska och kastvindar krävs det dock en annan sorts prognoser och prognoslängden med kvalitet är bara ett par timmar.)
  Från dygn 3 och fram till 7 kan man uttolka information om varm- och kalluftsadvektion, hög- och lågtryck mm, dvs en hint om vädertypen (men ingen säkerthet i detaljerna).
  Prognoser som är längre än 7 dygn KAN ge stöd för samma sak, men skall tolkas med stor försiktighet, de kan nästan lika ofta slå åt ett annat håll.
  Efter dygn 14 kan man lika gärna titta på statistik för normalväder. Det ger då ofta bättre resultat i medelvärde (men man missar givetvis allt väder som avviker från just medelvärdet, dvs man får inte med dynamiken i vädret.)

 • Jag håller med dom flesta kommentarerna om träffsäkerheten i östra sveland, Träffsäkerheten maj och juni är katastrofalt dålig. man har på prognosen
  10-20 mm, 5-10 timmar innan ändrar man till 1-2mm.
  I verkligheten blir det noll.Yr,smhi, Klart verkar ha
  ungefär samma träffsäkerhet.
  Att dom västliga lågtrycken går fram till Västmaland och sedan går norrut är ju välkänt bland oss som bor här .

 • Martin,

  mina ambitioner är högre än trea! Dock om jag skall gissa så blir det på min hemma plan 7km No Enköping ( Benala) ! Min gissning kommer efter kl22 i kväll angånde nederbörd i morgon tisdag!

  Mvh Matts

  Martin: Då antar jag att det är okay att jag gör min prognos på min hemmaplan också.
  Vilken plats hade du tänkt att Foreca skall göra prognos på? Jag förutsätter även att vi gör en två eller tredygnsprognos, vilket du föreslog i förrgår.

  När vi klarlagt det återstår tre små frågor: Hur hade du tänkt att vi skulle jämföra resultatet för dessa tre platser? Och hur och vem skall kontrollera utfallet av våra gissnignar/prognoser?

 • Martin,
  Jag föreslog att vi skulle ta Tisdag eller Onsdag, jag sa inte att vi skulle göra en två eller tre dyngs prognos. Jag tycker att du invecklar dig i kompliserade frågor. Nu gör jag bara så här att efter kl 22 medelar jag här på bloggen hur mycket regn jag tror det kommer under morgondagen i Benala. Sen så skall jag läsa av min regnmätare vid regn imorgon och medela differansen. That it!!

  mvh matts

  Martin: Trevligt, men det är inte för mycket begärt av mig att vi skall tävla om vädret på en plats där det finns en officiell väderstation som mäter upp resultatet. Om du tycker att det verkar för komplicerat att göra en rättvis tävling så får du tävla själv. Forecas prognosmodell ställer upp.

  Hur som helst, det skall bli lite spännande att se hur mycket regn du får.

 • Jag gissar att det kommer 1,5mm regn under Tisdags dygnet i Benala! Klart.se prognostiserar 4,5mm regn under Tisdags dygnet! Jag återkommer härunder på Onsdag morgon med mitt ovetenskapliga men dock helt ärliga resultat.

  mvh Matts

 • Tack för svaret om prognosernas träffsäkerhet. Men det jag egentligen undrar är varför du lägger ut 14 dagarsprognoser. De som använder denna sida nyttjar inte prognoserna för att ”bedöma sannolikheter” utan tar dom mer som att så här blir vädret om 14 dagar, med samma sannolikhet som en 3 dagarsprognos. Är det inte så att långtidsprognoser för allmänt bruk används mest i syfte att skapa ett intresse sidan/tidningen för att sälja reklam. Vore det inte bättre att få med lite statistik etc. på webbplatsen.

 • Ja det är lite tidigt att summera dagens regn, men det har slutat regna nu och om det skulle komma något mer regn till i morgon bitti så läser jag av det då och meddelar det här under. kl 16- 18 regnade det 0,5mm så jag hade grovt fel när jag gissade 1,5mm, men klart.se hade prognostiserat 4,5mm regn för i dag !!!!!!! Jag är inte ett dugg förvånad, samma uppfattning om den dåliga träffsäkerheten på nederbördsmängder kan många bönder vittna om! Jag vet att det är inte lätt men varför blir det så sällan mer regn än prognosen ?
  Det tycker jag är en berättigad fråga?
  Varje vår och försommar noterar bönder i centrala delar av Östra Svealand samma sak,prognoserna på nederbörd ligger alltid i långt över utfallet. Ta inte det här som kritik utan se det som ett råd , gott eller ej , det är upp till dig.

  mvh matts

 • Matts: På västkusten regnar det istället mer än vad prognoserna säger, oftast! Så du kanske ska flytta dit istället om du vill ha mer regn. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *