Högtrycket ger vika

Av Martin Hedberg

Högtrycket ger vika under söndagen. Det kommer att märkas främst i norra och södra Norrland samt i nordvästra Svealand. Här drar nämligen ett område med regn förbi under söndagen. Mest regn väntas i norr.

Under eftermiddagen kommer molntäcket att spricka upp i samband med att fronten passerar och rör sig vidare in mot Finland. Efter/bakom den kommer man att notera att temperaturen sjunkit markant. Under lördagen var det 12 till 15 grader på många platser i Norrland, men under söndagen blir det 7 till 10 efter frontpassagen.

I Götaland och södra Svealand blir skillnaderna mot lördagens väder inte lika markant, möjligen blir det lite mer moln. Men å andra sida vill jag gardera för att det på en del platser, där det varit moln hela lördagen, kan bli skillnad åt andra hållet.

Nej, i södra Sverige får man vänta till på tisdag innan det man får ner temperaturen från de 17 till 22 graderna man haft till något som i alla fall nästan är normala, nämligen dagstemperaturer på 10 till 15 grader.

Prognoserna visar fortfarande att det efter nästa helg kommer ett omslag till svalt/kallt väder. Inte snö annat än i nordligaste Sverige, men gott och väl någon grad under det för årstiden normala.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

7 CommentsLeave a comment

 • Och då ska man hålla i minnet, att det som jämförs med, som genomsnitts- eller normalväder, är en 30-årsperiod som tack vare människans inkompetens är en riktigt varm period. Jag menar, jämför man med en föregående 30-årig period, så framstår v å r t väder som än konstigare, än farligare.

  Vill inte verka åldersfixerad, men 30-åriga perioder… Så ofullkomligt, outvecklat, omoget! 😉

 • Hej. Jag undrar varför vi har en fruktansvärt tät dimma i Onsala. V ihar haft den nu i cirka 3-4 dar?

  Martin: Höst (liten solinstrålning), högtryck (svaga vindar) och fuktig mark eller närhet till vatten. Det skapar goda förutsättningar för dimma.

 • Men på tisdag v.41 står det att Katrineholm som högst får 1 plusgrad på dagen. Om detta är trovärdigt faller inget annat än snö den dagen, men det är ju 10 dygn kvar tills dess. Vad anser ni meteorologer om detta?

 • Fan vad skönt, hoppas att temperaturerna sjunker nu, för jag vill ha en vinter med -25 och massa snö! =D
  som en vinter ska vara!

  =D

 • Tjena martin. När kommer snön ner till södra (halmstad) börjar bli sugen på snowboard! 🙂

 • Hej,

  När kommer den första snön? Tror ni att det blir en bra vinter?, det är knökafullt med rönnbär på träden.

 • Den 1 oktober hade sammanlagt 15 orter i Danmark över 25 grader varmt, som mest 26.9 grader i Store Jyndevad på södra Jylland. Samma dag hade London exceptionella 30.0 grader, nytt oktoberrekord där. I Sverige hade vi som mest 23.2 grader i Kristianstad, den högsta oktobertemperaturen i Sverige sedan 1995, eller?

  Har du några uppgifter om maxtemperaturer i oktober i Sverige varma oktobermånader sedan 1980?