Högtrycket ger vika

Av Martin Hedberg

Högtrycket ger vika under söndagen. Det kommer att märkas främst i norra och södra Norrland samt i nordvästra Svealand. Här drar nämligen ett område med regn förbi under söndagen. Mest regn väntas i norr.

Under eftermiddagen kommer molntäcket att spricka upp i samband med att fronten passerar och rör sig vidare in mot Finland. Efter/bakom den kommer man att notera att temperaturen sjunkit markant. Under lördagen var det 12 till 15 grader på många platser i Norrland, men under söndagen blir det 7 till 10 efter frontpassagen.

I Götaland och södra Svealand blir skillnaderna mot lördagens väder inte lika markant, möjligen blir det lite mer moln. Men å andra sida vill jag gardera för att det på en del platser, där det varit moln hela lördagen, kan bli skillnad åt andra hållet.

Nej, i södra Sverige får man vänta till på tisdag innan det man får ner temperaturen från de 17 till 22 graderna man haft till något som i alla fall nästan är normala, nämligen dagstemperaturer på 10 till 15 grader.

Prognoserna visar fortfarande att det efter nästa helg kommer ett omslag till svalt/kallt väder. Inte snö annat än i nordligaste Sverige, men gott och väl någon grad under det för årstiden normala.

/Martin

7 tankar på “Högtrycket ger vika”

 1. Och då ska man hålla i minnet, att det som jämförs med, som genomsnitts- eller normalväder, är en 30-årsperiod som tack vare människans inkompetens är en riktigt varm period. Jag menar, jämför man med en föregående 30-årig period, så framstår v å r t väder som än konstigare, än farligare.

  Vill inte verka åldersfixerad, men 30-åriga perioder… Så ofullkomligt, outvecklat, omoget! 😉

  Svara
 2. Hej. Jag undrar varför vi har en fruktansvärt tät dimma i Onsala. V ihar haft den nu i cirka 3-4 dar?

  Martin: Höst (liten solinstrålning), högtryck (svaga vindar) och fuktig mark eller närhet till vatten. Det skapar goda förutsättningar för dimma.

  Svara
 3. Men på tisdag v.41 står det att Katrineholm som högst får 1 plusgrad på dagen. Om detta är trovärdigt faller inget annat än snö den dagen, men det är ju 10 dygn kvar tills dess. Vad anser ni meteorologer om detta?

  Svara
 4. Fan vad skönt, hoppas att temperaturerna sjunker nu, för jag vill ha en vinter med -25 och massa snö! =D
  som en vinter ska vara!

  =D

  Svara
 5. Hej,

  När kommer den första snön? Tror ni att det blir en bra vinter?, det är knökafullt med rönnbär på träden.

  Svara
 6. Den 1 oktober hade sammanlagt 15 orter i Danmark över 25 grader varmt, som mest 26.9 grader i Store Jyndevad på södra Jylland. Samma dag hade London exceptionella 30.0 grader, nytt oktoberrekord där. I Sverige hade vi som mest 23.2 grader i Kristianstad, den högsta oktobertemperaturen i Sverige sedan 1995, eller?

  Har du några uppgifter om maxtemperaturer i oktober i Sverige varma oktobermånader sedan 1980?

  Svara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: