Nu kommer höst och nästan vinter

Av Martin Hedberg

Ett omfattande lågtrycksområde med centrum mellan Lofoten och Island präglar vädret i Skandinavien.

Det ger blåsigt väder här i Sverige. Det är, än så länge, för årstiden milt. Men det kommer att ändra sig. Temperaturerna alltså. Det blåsiga vädret fortsätter.

Men mellan torsdag och fredag så sjunker temperaturen fyra grader. Och mellan lördag och söndag kliver temperaturen ner ytterligare fyra grader.

Det här gör att det, nattetid, blir minusgrader på många platser i mellersta och norra Norrland. I söder däremot kommer det att vara tydligt att det inte längre är sommar, utan höst.

Hur förhåller sig det här till statistiskt normalt väder? Jo vi har en längre tid legat ett par grader över det normala. Nu blir det en eller två dagar med för årstiden normala temperaturer. Men från helgen så blir det istället ett par grader under det för årstiden normala.

Regn och sol då? Jo, i och med att det är västliga vindar så torkar den mesta av fukten ut på den norska sidan av skandinaviska fjällkedjan, låt vara att det blir en del regn/snö i Jämtlands- och Lapplandsfjällen. Men på torsdag kommer ett dellågtryck att bildas öster om fjällen och i och med det blir det regn på många platser i Sverige under torsdagsdygnet.

Välkommen höst.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

5 CommentsLeave a comment

  • Det blir riktig vinter i år igen. Har sett Martins inlägg om mild vinter. Det blir inte milt det blir smällkallt. I övre norrland kommer vi snart kunna åka skidor.

  • Just nu i Jönköping är det runt sju grader, blåsigt och det har regnat. Det är riktigt ruskigt.

    Snart kommer rubrikerna i tabloiderna om snökaos i Stockholm. Två cm snö och allt går åt helvete. Läser de inte ens Martins prognoser?

    Att de inte tar SMHI:s prognoser på allvar kan man ju fatta…

  • Ja, det är bra med den där växthus effekten som alla förstår sig påare bubblar om, förstå vad kallt det skulle ha varit annars!