Omväxlande väder med regn och sol

Av Martin Hedberg

Det ligger en front i SV-NO:lig riktning över landet. Den ger mulet och regn av och till från nordvästra Dalarna till Ångermanland och Västerbotten.

I övrigt är det mest uppehållsväder och en hel del sol, men det kan komma att uppstå lokala regnskurar både under lördagen och söndagen.

Under måndagen drar ett nytt och lite mer omfattande regnområde in över Götaland och Svealand.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

11 CommentsLeave a comment

 • Jag hoppas på fint väder fr o m torsdag o 10 dagar framåt här i N Bohuslän pga släktbesök. Är det att hoppas för mycket?
  Jag jämför dessa sajter vilket skall bli kul att följa.
  http://vader.svt.se/vaer.aspx?lat=59&lon=11,43&m=38&sted=Krokstrand&favourite=remove
  http://www.yr.no/sted/Sverige/Västra_Götaland/Krokstrand/langtidsvarsel.html
  http://www.klart.se/väder-krokstrand.html
  http://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/land/chart.do?geonameid=2699105

 • Bästa sommaren på länge. Lagom varmt och sköna regn. Låt oss få sådna här sommrar framöver.

 • Peter: Lagom varmt? Det har varit en svinkall sommar, Juni blev kallare än normalt även Juli fick bara något varmare än normalt. Fyfan för Svenskar som föredrar ett klimat som människan inte trivs i.När homo sapiens utvandrade från Afrika fick de anpassa sig till ett betydligt bistrare klimat här uppe,en anledning till varför vi lever kortare tid + mer ledskador bland äldre. Hoppas nästa sommar präglas av en jetström som ligger ovanför sverige, mer högtrycksryggar och regnfritt. Usch..

 • Albin:

  Bortsett från juli, har sommaren 2012 inte varit extremt kall. I södra Götaland var årets juli bättre än fjolårets juli.

  Man kan inte förvänta sig att varje år bjuder på 3-4 grader varmare än normalt. Vi har blivit bortskämda med mycket värme i Sverige de sista årtiondena, men detta år har vi både fått känna på sträng vinterkyla, aprilkyla och juniregn- och kyla. Lite som 1900-talet.

 • Krille: Visst vet ja att vi har fått flera månader med ”varmare än normalt” väder under detta årtionde, fortfarande betyder inte ” varmare än normalt” behaliga temperaturer sommartid. Faktum är att varmare än normalt kan en dag bli om natten är mild. Denna sommar har nätterna inte varit så kalla, mycket moln håller uppe temperaturer och får sommaren att betraktas som normal. Medan dagstemperaturerna varit låga. Vi är DAGSDJUR och jag skiter mer eller mindre i om nätterna är varma på sommaren, det är på dagen jag är aktiv utomhus

 • Albin:

  SMHI-meteorolog Sverker Hellström har sagt att nätterna höjt medeltemperaturen i främst mellersta och norra Sverige, medan södra Sverige (västkusten undantaget) har haft flera högsommardagpr som höjt medeltemperaturen.

 • Krille: Vad jag vet så har jag bara haft 3 dagar med 25°och över denna månad, och jag mäter på norrsidan ca 1,5 över marken vilket är nästintill korrekt. Så att högsommardagar ska ha höjt värdet här är ganska osannolikt. Nätterna har varit milda som sagt och även om jag tycker Sverker är en bra meterolog så är påståendet inte 100% sant.

 • Albin:

  Det beror på var i Sydsverige man bor. Var bor du någonstans förresten?

  Enligt SMHI har nätterna på västkusten varit milda, medan de i övriga Götaland varit normalkalla. I Skåne har högsommardagarna i början samt i slutet av månaden höjt månadsmedelvärdet upp, medan detsamma inte gäller hela Sverige, t.ex mellersta och norra Sverige, där nattemperaturen nästan varit helt avgörande för hur varm eller kall juli skulle bli.

 • Krille: Jag bor i Örebro, vilket är på gränsen mellan södra mellersta Sverige och södra Sverige.Ja i Skåne så har den varma inledningen och sista dagarna höjt värdet betydligt. Men i resterande Götaland ( utom kusten) så kan nätterna ha varit rätt normala. Speciellt norra Sverige har nätterna som du sa varit väldigt avgörande för månaden i helhet. Fortfarande är jag inte nöjd med månaden oavsett om den räknas som normal

 • sommaren har kanske som helhet varit lite under medel i götaland men överlag normal svensk sommar om man bor i småland i alla fall,och säger inte smhi att 20 grader är medltemp för dygnet,då passar det inte med 25+ grader,det blir över som jag ser det,som sagt en mycket skön sommar som passar alla,man behöver bara 22 grader för att ligga på stranden om solen får skina och vinden är svag,vattnet blir lite kallt förstås men man vänjer sig väl,ungarna klagar inte,nej som peter sa tidigare,fortsätt så här,perfekt sommar