Besvärligt i trafiken i söder idag söndag

Av Martin Hedberg

Under eftermiddagen drar ett snöväder in över Götaland. Snöfallet sprider sig sedan vidare norrut över landet. Det blir även blåsigt.

I samband med detta så väntas besvärligt väder i trafiken. SMHI har utfärdat en klass-2 varning för Skåne gällande 10-15 cm snö i kombination med vindar som ger drivbildning. I i stort sett hela övriga Götaland råder klass-1 varning.

Ta det nu försiktigt i trafiken och res så tidigt som möjligt så ni slipper hamna i snövädret. Det är inte lika kraftigt som de som rasat in över Sverige tidigare i december, men å andra sidan är det en mycket trafikintensiv dag. Många trafiken på vägarna i kombination med besvärligt väder ökar riskerna för olyckor. Att vara ute tidigt medför givetvis även att man har bättre tidsmarginaler och känner mindre stress.

I morgon på julafton blir det molnigt väder på många platser. Lite mindre täta moln väntar jag främst i norra Norrbotten och tidvis i Götaland.

Det kraftiga snöfallet har då dragit bort, men lätt till måttligt snöfall förekommer i Svealand och södra Norrland. I Götaland blötsnö som upphör under förmiddagen. I norra Norrland mest uppehåll.

Temperaturer… Götaland får 0 till +5. Svealand 0 till -7. Södra Norrland -5 till -12 och norra Norrland -10 till -25, men på en del platser i Lappland riktigt kallt med 30 till 40 minusgrader.

God Jul,

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

8 CommentsLeave a comment

 • Hurra!!!!
  Det blir en vit jul.
  Kör nu riktigt försiktigt där ute och håll avstånd.
  God-Jul till er alla…

 • Alla de tre stora vädertjänsterna yr.no smhi.se och dmi.dk visar att det ska bli kallt och ligga mellan -5 till +1 i göteborg datumen 24-25-26-27-28 utom ni ? ni tror på 3-7 plusgrader istället. Har ni helt andra uppgifter än de tre stora riksvädertjänsterna? eller varför blir det så olika ?

  Mvh Fredrik

  Hoppas på en vit jul! 🙂

 • Hej Martin!
  Följer med intresse dina prognoser och kommentarer. Men…. varför alltid dessa, i bland till beskäfighet gränsande, förmaningar? Förmodar att dina läsare, åtminstone de som kör bil, är vuxna, självständigt tänkande, människor som förstår att om det snöar blir det halt. Att om det stormar kan det falla träd osv. Dessa ständiga varningar och förmaningar blir lite som pojken som ropade på vargen, till slut lyssnar ingen. Nej, varna gärna inför riktiga katastrofväder (som tex Gudrun) men låt oss när det gäller normalt vinterväder och normalt blåsväder få en saklig prognos och rapportering utan förmynderliga förmaningar.

  God Jul!!

  Martin: Jag är helt med dig. Jag kände dock lite diskrepans mellan att bara säga ”God Jul” och det faktum att SMHI har utfärdat såväl klass-1 som klass-2 varningar. Det har dessutom visat sig befogat att utfärda varningar: Det har varit flera olyckor (trots varningar)

  Men ok, jag förstår att du tycker att jag skulle ha låtit bli att varna en tidigare gång så att folk lyssnade lite bättra denna gång 😉

 • God julaftonsmorgon. Blickar ut över nejden och konstaterar att den lilla snö, en knapp dm, som föll igår här vid Öresundskusten, nu så gott som helt smält bort. Men väglaget ska väl förhoopningsvis vara bra, när man strax ger sig ut och kör de knappa 10 milen till Hanöbukten och Österlen 🙂