Vintern består

Av Martin Hedberg

Något mildare luft kommer i och för sig in över Götaland kommande dagar, men på det hela taget så består vintern även i sydligaste Sverige. I början av veckan ligger temperaturen omkring nollan i delar av Götaland, men till nästa helg har den fallit ner till ett par minusgrader igen.

Det är vinter.

Jag pratade just med en god vän som sitter fast i Paris och inte kommer hem med flyget. I veckan kunde vi läsa hur trafiken var i det närmaste lamslagen i Storbritannien. Vad är vinterdäck? I såna här lägen vet jag att många boende i Norden myser lite. Visserligen tycker man synd om de ovana som drabbas, men samtidigt känner man sig lätt lite mallig för att man vet att man själv skulle fixa det, och lite till, galant.

Eller skulle man det? Förvisso är jag säkerligen bättre utrustad vad gäller kläder, vintervana och att köra bil på vintervägar. Men skulle det verkligen vara till någon nytta i ett samälle som inte är rustat för vinterkyla och snö. Varför man inte är det? För att man inte har ansett sig behöva förbereda sig för något som förefaller osannolikt. Och det är väl rimligt? Varför lägga pengar och resurser på något som, statistiskt sett, inträffar sällan?

Men om/när det inträffar så blir det ramaskri för att ansvariga inte tagit sitt ansvar och gjort det som de borde (men som inte var sannolikt vid tidpunkten för eventuella beslut).

Hur som helst är det skönt att vara förberedd. Jag är innerligt tacksam för att vi har stabilitet och resurser. Samt lite lagom med extrema händelser. Vi får inte slappna av för mycket. Samhällen och naturen fortsätter att förändras och utvecklas. Vill man hänga med utan allt för stora överraskningar så behöver man vara flexibel och kunna anpassa sig.

Nu hoppas i alla fall jag att vintervädret består över Jul även i södra Sverige. Vidare att det kommer lite mer snö och att temperaturen stiger till omkring -10 i Norrland och NV Svealand. I söder kan det väl vara -5 och jag tror att snömängderna räcker som de är där.

Vad tycker ni?

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

20 CommentsLeave a comment

 • Jag vill ha mer snö här i Linköping! Annars blir jag arbetslös. Men det får gärna komma med några dagars mellanrum! 🙂

 • Om du kollar på snödjupskartorna finner du att Sveriges näst största stad har väldigt lite snö. Det verkar som om snöfallsområderna tunnas ut eller passerar förbi denna delen av västkusten väldigt ofta. När sedan mildluften kommer in och nederbörden faller som regn då är det ingen hejd på nederbörden i Göteborg.

 • En fråga, som berör detta och andra artiklar ni har skrivit. Vilka modeller använder ni för era prognoser?
  Är det en rak kopiering av GFS eller ECMWF? eller finjusterar ni dom lite för korttidsprognosen men låter det vara som det är för långtidsprognoserna?

  Martin svarar: Vi kör ECMWF, plus FISE för Sverige som är en parallellkörning av flera modeller och som finjusteras dygnet runt av meteorologer.

 • Nu snöar det i Strömstad!!

  Det ska snöa hela natten wihuu!!
  Jag hoppas att det kommande snötäcket kommer ligga kvar till jul, verkligen! Gärna lika länge som förra året..!
  Jag vill att det ska vara riktigt bitande kallt på julafton! gärna upp emot – 15..! Det blir mysigare inne då.

 • Hej!
  Om det står t.ex 3,6mm och nederbörden visas som snö då kommer oftast det som cm istället..Kanske lättare att förstå om ni ändrar och skriver cm när nederbörden kommer som snö.

  Martin svarar: Vi testade faktiskt det tidigare under säsongen. Men det blev många missförstånd, i synnerhet när nederbörden kom som en blandning av regn/snö. Dessutom beror snödjupet inte bara på hur mycket nederbörd som kommer utan även på strukturerna på flingorna och om de packas eller ligger poröst.

  Så för ett par veckor sedan gick vi tillbaka att bara ange nederbörd i smält form (oavsett om den kommer som snö, regn eller hagel. Det är för övrigt samma metod som används när väderobservatörer skall rapportera in hur mycket snö som kommit: Man smälter snön och ser hur många mm nederbörd det motsvarar.

  Som tumregel gäller att 1 mm nederbörd ungefär motsvarar 1 cm snö.

 • Hej!
  Ser ganska lovande ut att snön kommer att stanna kvar iaf tills 17dec som prognosen visar här i Nyköping.
  Hoppas bara att det kan komma mer snö än vad vi har nu (40cm)..Ser det ut att komma in nått snöväder framöver?

 • Hoppas ju på minst en meter med snø, Och givet vis att det ær i hela landet! Och att skoterledssystem byggs ut søderut så man kan ta sig lite långturer åt båda hållen i landet!

 • Jag är tyvärr ingen vintermänniska.
  Just nu är jag i Ingelsträde, Skåne, och där är det som mest 5 cm snö, detta räcker för mig. Hoppas att mildare luft kommer längre fram så att man kan gå skogspromenad i barmark på julaftonen. Men denna chans lär vara 0,5-1.000.000. Men sedan förstår jag att det finns folk som älskar snö och kallt, och det är helt okej, alla är olika, men för min del hoppas jag på en grön jul.

 • Avskyr vinter!Hoppas på regn till jul så snön går

  bort.Vill ha mycket kort vinter!

  Alla som vill ha snö och kyla åk norröver!

 • Nu räcker det med snö ! Jag känner mig helt lamslagen och förfryser själen. Kan inte ta mig ut från gården här på söderslätt utan hjälp.Tack och lov för vår snälla granne,som hjälper till att forsla undan en del snö med sin traktor.
  Vi får passa på att storhandla de dagar det inte snöar & blåser.

 • Tja!

  Martin !

  Du har inte hört om det ska börja snöa i jämtland snart ? Är sååå sugen på att åka skoter :O)

  Martin: Det ser inte så hoppfullt ut för det. Du kanske hinner skotta ihop ett spår? 🙂

 • Det är sant, hoppas också att det blir en grön jul. Som prognosen ser ut nu så lyder den så här de närmaste dagarna:
  Måndag, tisdag och onsdag är det tillfälligt mildare luft med västvindar och omkring 0-gradersstrecket längst i söder, därefter drar nordvästvindar ned kallare luft och vi får åter kyligt men soligt som det ser ut. I början av nästa vecka ökar temperaturen som det ser ut till enbart ett par till fyra minusgrader i södra Götaland, och därefter osäkert. Men när jag tittade på Tv4-väder så sade metereolog Ulrika Andersson att det på sikt blir lite varmare i södra Sverige, men att nordvästanvinden har svårt att ge sig. Hoppas bara att det innan jul kommer en rejäl mildluftsattack med 5-10 plusgrader och hällregn som håller i sig åtminståne två veckor. Finns det någon chans till det möjligen, eller ser det ut att bli fortsatt nordvästanvind hela december eller ännu längre?

 • Flyttade till Skåne för att få lite mildare vintrar men det har ändrat sig lite de sista åren.Precis som i övriga Europa.Långt ner i t ex södra Spanien har de ju fått känna av snöiga vintrar några år.Sedan vår dotter flyttade till Holland år 2000 har det blivit mer och mer vinter och de använder numera vinterdäck på sina bilar.Det kommer nog att bli vanligare i Europa.Men idag hade vi ljuvligt väder med sol och 2 plusgrader och man kunde äntligen ta en riktig skön promenad. Låtsades att det var en föraning om vår men tyvärr lär det väl dröja.

 • Här har vi inte haft högre temperatur sista dygnet än -18.Just nu -24. Denna vädersida har träffat någorlunda rätt. Ska man gå efter prognosen och alltås öka på cirka -5 – 10 så blir väl det minst -30 till natten. Usch. Synd om djuren.

  Martin frågar: Var är du?

 • Och vi har omkr 75 cm snö. Efter vad jag kan se på snökartan har vi mest. Här i vid västerbottenskusten.

 • Kanske ska precisera var jag är. Nedre Bäck, 3 mil söder om Skellefteå, 4 km från kusten.

 • hoppas vintern försvinner snart här i hyssna så stt vi kan ut och mura snart.börjar bli väldigt hungriga har ju knappt kunnat vara ute och jobbat sen i början av nov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *