Riktig vårvärme till helgen

Av Martin Hedberg

Nej, jag har inte missat att våren redan kommit till stora delar av landet. Men trots att till och med vårfloden har kulminerat i sydligaste delen av landet så tror jag att det är många som går och längtar efter den där riktiga vårvärmen. Samtidigt finns det de som gärna har kvar snön ett tag till.

På lördag sker det. Ja, det blir faktiskt lite smygpremiär redan på fredagen. Den lite svala luften som nu täcker Skandinavien ersätts av varmare luft och skiftet sker på fredag-lördag.

I samband med det kommer det tidvis att vara moln och något regn, men varmare blir det i alla fall. Jag väntar mig från nollgradigt öster om fjällen i Lappland samt i Norrbotten upp till en 10-15 grader på en del platser i Götaland.

Man kunde ju till detta önska sig strålande sol för att förgylla helgen, men det ser alltså ut att bli lite blandad kompott avseende om himlen är vit eller blå. Eventuellt regn kommer att tära rätt ordentligt på snötäcket, kanske till och med mer än vad solen gör på motsvarande tid (om det sedan är bra eller dåligt att snön minskar kommer det att råda delade åsikter om).

Hur som helt så blir det ett markant skifte i väderleken till helgen.

/Martin

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

9 CommentsLeave a comment

 • Här i Uppland har det varit sol och blå himmel i nästan 1 månad. Visserligen kallt, men ljust, soligt och fin. Mars har varit härlig!

 • Hejsan Martin.
  Tänkte kolla vad du tror om april maj? Kallare än normalt eller varmare??
  Fortsätt med denna kanonsida:)))

 • Läängtar till att få lägga om till sommardäck här uppe i norr…

 • Det som irriterar mig är att många fått för sig att det varit minusgrader hela tiden från slutet av november och hittils, vilket ju inte alls stämmer. Här i Nyköping har mars kommit att domineras av plusgrader, men blåst. Blåsten är säkerligen skälet till att folk menar att mars skulle varit vintrig i år. Sedan att det faller blötsnö/snöhagel i marsmånad är för årstiden fullt normalt, riktigt snöfritt får man vänta till maj-juni även långt söderut i landet.

 • Hejsan, jag heter Linnea och går 2a året på samhällsprogrammet och jag har panik!
  Jag skulle senaste veckan ha kollat, temperatur, molnighet & nederbörd. Men råkade tappa bort anteckningarna.

  Det var inget avancerat, vi skulle mer skriva ”idag 3 grader, ganska molnigt och ingen nederbörd”. Jag tänkte fråga om du vet vad det varit för temperaturer i Örebro senaste veckan?

  Vore jätte snällt, skriv det i kommentarsfältet på min blogg eller skicka till min mail om du hinner svara!
  TACK om du kan

  Martin: Hej Linnea. Din lärare vet nog i och med detta att du sumpat anteckningarna. Men du kanske kan rädda lite av situationen genom att kolla historiken för Örebro här på sajten. Du får dock bara medelvärden för varje dygn (temperatur, nederbörd och vindhastighet), men det är i alla fall bättre än inget.

  Välj din ort och klicka sedan på ”Historik”, eller följ:
  http://www.klart.se/v%C3%A4der-%C3%B6rebro.html?v=historik

 • Hej!
  Nu vill jag verkligen att det ska bli varmt!
  Nu i Mars har vi haft som varmast här i vagnhärad +15 den 22mars. Men efter det blev det kallt igen och det har haglat flera gånger sen dess. Igår t.ex runt 17:00 haglade det som bara den värsta sommar ovädret!

 • Haha ju närmare datumet där ”vårvärmen” skulle komma, desto kallare blev det. Har följt det några dagar. Varenda gång ni uppdaterar så blir det kallare, det är 6 grader kallare nu än det ni sa först på det angivna datumet. Hur kommer det sig?