Snö i Stockholm

Av Martin Hedberg

Nu under fredagen finns det en varning utfärdad för Stockholm och Roslagskusten.

Det handlar om snö. Blötsnö som kan frysa på.

Ta det nu försiktigt. Åk hellre kollektivt om du inte fått på vintersulorna.

Och till alla barn: Passa på att leka i snön så fort ni får chansen, snart har den frusit till is eller töat bort.

/Martin

PS. Är det rätt att göra en stor sak av årets första snö när den kommer till storstäder, men inte när den kommer till glest befolkade områden?

Traditionellt så har vi meteorologer som policy att prata väder kopplat till geografi, inte befolkning. Men det är klart att det finns en viss relevans att betona om man kan misstänka att många människor drabbas eller på annat sätt berörs av vädret. DS.

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

5 CommentsLeave a comment

 • Här i Färgelanda har vi 1 dm snö 1 grad kallt nu på Fredagsmorgonen. Dalsland har alltid kallare än vad ni uppger på vintern.

 • Det är ju lite lustigt vad den första mängden snö i en storstad (som Norrtälje…) orsakar. Nu närmar det sig fem centimeter kanske och bussen som skulle kommit klockan sex kom klockan sju tex.
  Men kanske handlar det mer om geografi än stad? Nordliga storstäder kanske inte har samma kaos är den första decimetern kommer? Även om man kan tycka att Roslagskusten borde vara van vid ”snökanoner” från havet…

 • Hej!
  På tok för tidigt med första snön redan.
  Vad väntar för vinter den som kommer?
  Finns några ”tecken i skyn”?

  Martin svarar: Snön i Stockholm och på många andra platser i landet kommer att töa innan det blir vinter.
  förra vintern var rekordvarm (nej inte här, men globalt). Kommande vinter kommer troligen att bli varm, men inte riktigt lika varm som i fjol. Detta pga av att La Nina (över Stilla havet) drar ner temperaturen lite.

  Här hemma i Sverige kommer det mest sannolika att det blir en normal vinter. Dvs någon grad varmare än det var för trettio år sedan. Förra vinterns kyla och snötäcke kommer troligen inte att upprepa sig.

 • Vi bor i fel land.

  Martin svarar: Oj! Själv tror jag att människor kommer att uppskatta det svenska vädret allt mer.

 • Att det faller snö i oktober är inte ovanligt, sist det skedde var i fjol, då dessutom tidigare än i år, redan den 11-13. Inga stora snömängder visserligen, men än större snömängder i oktober hade vi 2002, 1992 och 1926. Ändå gick snön snabbt bort även då, liksom den kommer att göra i år.