Först sol, sedan regn

Ett flackt högtryck präglar vädret idag och i morgon tisdag. Det ger växlande molnighet, en del sol men också något regn och stora temperaturskillnader mellan natt och dag.

På tisdag kväll och natten till onsdag så fördjupas ett lågtryck vid Norges sydkust och det drar in en del regnområden med början över Västkusten.

Men en sak i sänder. Först sol och någon skur. Sedan tvärtom.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

1 CommentLeave a comment

  • Timme för timme prognosen för vår hemort Mörrum visade sistlidna natt (natten mellan söndag och måndag) en lägsta temperatur på plus sex grader. Vid gryningen idag kunde jag konstatera +- 0 på termometern och frostkristaller fanns på en utemöbel tre, fyra meter från huskroppen. Eftersom det vid denna tiden satts potatis m.m frostkänsliga planteringar kan en oväntad frostnatt bli ödesdiger. Har även tidigare lagt märke till att nattprognoserna lovat mildare temperatur än utfallet. Jag förstår att en prognos alltid är just en prognos men varför så stor missbedömning som 6, 7 grader och varför, som i vart fall jag uppmärksammat, underskattning av kylan?

    Med vänlig hälsning
    Henry Håkansson

    Martin: Hej Henry. Jag kan hålla med om att det låter som en rätt så stor differens. Prognoserna är ju för en punkt, men när det gäller frost så är de lokala variationerna större än. Jag är säker på att det på flera platser i Mörrum var precis sex grader som lägsta temperatur under natten. Jag är också säker på att det var flera platser där lägsta temperatur var +3, -2 och +10. Det kan skilja mycket både några meter i sida och framför allt några meter i vertikalt led. (Temperaturen vi anger gäller för övrigt på två meters höjd).

    Vill man undvika frost så ger prognoserna bara en hint om vad som gäller på ett meteorologist representativt område på två meters höjd. Vi kanske istället borde ange någon form av sannolikhet för frost över ett geografiskt område. Därefter få man översätta detta till risk för ens egen del med hänsyn till lokala förhållanden.