Först lite avtagande, men under natten ökar vinden igen

Vinden har nu peak’at, nått sitt maximum, på orterna längs med vår västra kust. Det innebär att vindarna nu avtar något de närmaste timmarna. Samtidigt så rör sig bandet med de kraftigaste vindarna österut över landet.

Som jag skrivit tidigare så innebär inte de avtagande vindarna att det blir vindstilla precis. De minskar från 10-12 m/s till 7-10 m/s. Och det gäller bara under ett par timmar. Under natten kommer det att blåsa upp igen och ett nytt, högre, maximum inträffar under småtimmarna.

På en del platser längs Hallandskusten kommer det nästan att komma upp i orkanstyrka i byvindarna under natten. Men överlag ser det ut som medelvindarna över utsatta platser längs med Västkusten kommer att vara mellan 12 och 18 m/s. Byvindarna, dvs kortvariga vindstötar, kommer troligen ligga på 21-28 m/s. Som sagt var det går inte att utesluta att det når upp över 30 m/s, men blir inte allmänt så.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

6 CommentsLeave a comment

 • Hej, hur står sig flygtrafiken i allt detta elände. Ska flyga kl 14.00 imorgon från Visby till Bromma vidare till Australien. Tack!

 • Tipsar om denna länk vivakarta.sjofartsverket.se för att kunna kolla vindhastigheter i ”realtid”.

 • Hej!
  Tycker det är jättebra att du skriver om detta. Ska flyga Göteborg-Stockholm imorgon kl 6.25 så jag följer det du skriver heeeela tiden 🙂 Hoppas på att jag kommer upp levande!

 • Ska köra bil från Nässjö till Lammhult i morgon bitti vid 6-7 tiden. Ska jag stanna hemma?????

  Martin: 2-3 plusgrader, 7-10 m/s och blötsnö/regn under morgontimmarna. Prognoserna säger lite olika, men det finns det som tyder på att nederbörden i Småland upphör på förmiddagen.

 • ”Men överlag ser det ut som medelvindarna över utsatta platser längs med Västkusten kommer att vara mellan 12 och 18 m/s” …Vad tusan var det för prognos. Jag bor på utsatta platser på västkusten (Falkenberg) och vi har haft en medelvind sedan 18 igår på ca 20 m/s och toppade på 23,9 under natten…

  Martin: Jag antar att du tycker att jag missade eftersom det du citerade var lägre än vad du uppmätte. Men jag skrev också (meningen efter den du citerade): ”Byvindarna, dvs kortvariga vindstötar, kommer troligen ligga på 21-28 m/s. Som sagt var det går inte att utesluta att det når upp över 30 m/s, men blir inte allmänt så.”
  Jag antar för övrigt att du har en bra vindmätare och att den är korrekt placerad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *