Finn Malmgren del 2

Av John Pohlman

Den 15 april 1928 lyfte luftskeppet ”Italia” från Milano med 16 mans besättning däribland liksom vid den föregående expeditionen med ”Norge” konstruktören Umberto Nobile och den svenske meteorologen Finn Malmgren.

Den 3 maj passerade luftskeppet Stockholm och gjorde en extra sväng över Äppelviken i Bromma där Finn Malmgrens mamma bodde och där han växte upp.

Expeditionen nådde Nordpolen den 24 maj men havererade på grund av nedisning dagen efter på isen någon mil norr om Spetsbergen. Vid kraschen dog 7 man men bland de överlevande 9 fanns både Nobile och Malmgren.

Tillsammans med två italienare begav sig Finn Malmgren den 30 maj i väg till fots mot Nordostlandet för att skaffa hjälp. Vad som hände under vandringen blev inte helt utrett men svensken fick förfrysningsskador och krävde att bli lämnad enligt italienarna som den 12 juli nådde fram till den ryske isbrytaren Krassin. Man tror att Finn Malmgren dog omkring den 12 juni.

Umberto Nobile ansågs ansvarig för tragedin som krävde 8 människoliv däribland alltså den svenske meteorologen Finn Malmgren. De övriga i expeditionen räddades och undsattes av isbrytaren och svenska flygare. Men under räddningsexpeditionen omkom ytterligare 9 personer i olyckor bland andra den norske polarforskaren Roald Amundsen vars spaningsplan försvann under sökandet.

Meteorologen, polarforskaren, oceanografen och fil.dr. Finn Malmgren blev bara 33 år. Men minnet av honom var så starkt att redan 3 år efter hans död restes en staty i Börjeparken i Uppsala. Han har också hedrats med sitt namn på gator och platser i Stockholm, Uppsala och Göteborg. På Finn Malmgrens Plan i Hammarbyhöjden i Stockholm finns också en restaurang med hans namn.

Man hittade aldrig kvarlevorna efter honom men det finns en gravvård/kenotaf på Uppsala gamla kyrkogård. Det sitter också en minnestavla i Västerledskyrkan i Bromma.

/John

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

2 CommentsLeave a comment

  • Herrejä..ar vad det öst ner här ismåland,på två timmar har det kommit 50mm och det regnar ännu

  • Och på fyrtiotalet ställdes det upp en byst av Finn Malmgren i Norra Realläroverket i Stockholm.