Ett litet andrum

Av Martin Hedberg

Nu när lågtrycket ligger öster om oss så öppnar det vägen för kall luft att strömma ner över Skandinavien. Det gör att idag fredag kan upplevas som en liten skiljelinje mellan det som var sensommar och det som är höst.

I stora delar av landet kommer det därtill att bli minusgrader tidvis under helgen. Snö har det redan kommit i Lapplandfjällen. Det blir en del flingor även i södra Norrland och en bit öster om fjällen. Detta kommer dock inte att ligga kvar.

Lördagen kan nog bjuda på vackert väder på många platser i samband med att det är torr och klar luft som strömmar ner med de nordliga vindarna. Men på vissa platser, tex Gotland, kan de nordliga kalla vindarna över ett relativt sett varm hav innebära att det bildas såväl moln som nederbörd.

Under natten till söndag växer en högtrycksrygg till över oss och i och med det så sjunker temperaturen ytterligare. Jag kan även tänka mig att det i samband med det bildas omfattande dimma som täcker större eller mindre områden på söndag morgon och förmiddag. Det kommer att bli riktigt vackert -om man ser det från ovan. Står man mitt i dimman kommer söndagen att upplevas som en gråmulen dag.

Men den ligger inte så länge. Nya fronter avancerar in från väster och det betyder att det både blir blåsigt igen och att det kommer mer regn. Det senare märks till en början i Jämtland, Härjedalen, Dalarna och Värmland. Men under senare delen av söndagen så fortsätter nederbörden österut över landet.

Det ser ut att bli uppehåll på måndag, men regnområden finns uppradade på Atlanten och matas in av västliga vindar. Det kan vara av intresse för de i södra Sverige som då går ut på älgjakten.

Temperaturmässig har vi nu hamnat på eller strax under det som kan betraktas som normalt med hänsyn till årstiden och statistik. Oktober är en klassisk höstmånad som jag själv uppskattar. November däremot ger jag inte mycket för: Kallt, men inte tillräckligt kallt. Och framför allt inte tillräckligt med ljus. Då är december bättre -när det finns snö.

Men bäst av allt är trots allt oktober och helst i norra Sverige: både höstfärger, snö och ljus.

Trevlig helg

/Martin

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

3 CommentsLeave a comment

 • Läser alltid dina väderprognoser. Alltid lika trevligt skrivna, även om det är ruskväder.
  Trevlig Helg
  /Mari-Anne

 • November är ofta bättre än sitt rykte. Grått och dimmigt är det vissa år lika mycket eller mera under vårvinterns tövädersdimmor. Och november bjuder ej så sällan på fina skridskoisar på mindre sjöar, snöfria svarta speglar!

  Martin: Så sant.

 • Ja, det var en omfattande prognos! Är det en tid med skrämda och livlösa älgkvigsögon som lockar?

  Jag tror att om man står mitt i dimman, upplevs dagen som dimmig. 😉