Det regnade, men blev knappt blött

Det har varit torrt länge i östra Svealand och i förrgår drabbades Nacka av en skogsbrand som släktes av det italienska brandbekämpningsflyget.

Men idag kom det ett efterlängtade regnet. Det regnade måttligt, men i alla fall ihållande i ungefär en timme.

Och allt ute blev blött.

Men inte så djupt. Jag petade lite i marken och kan konstatera att vattnet trängde ner ca en centimeter. Det fattas mycket vatten och behöver regna betydligt mer för att få balans i vattenföringen.

Jag skall lägga in en beställning på 10-20 mm regn per natt kommande vecka framöver, midsommar undantaget. Hoppas att det blir okay.

/Martin 🙂

16 tankar på “Det regnade, men blev knappt blött”

 1. Klimatförändringar och fastlåsta väderlägen lär inte gå över.
  Den här gamla trotjänaren uppdateras inte så ofta, men är en trovärdig mätare på hur extremt lite vi bryr oss om att dra ner på våra utsläpp.
  https://www.esrl.noaa.gov/gmd/aggi/aggi.html
  Ökat 41% sedan 1990 och vi är nu och nosar på 500ppm koldioxidekvivalenter totalt.

  Svara
 2. Min viktigaste fråga? Vad ska jag rösta på?
  Den viktigaste frågan hanteras inte av något parti, en reell omställning och anpassning.

  Först en gammal (men fortfarande aktuell) video från 2014 med Joshua Farley. Kort sagt, hur nuvarande system effektivt förhindrar en omställning. Economics of the Anthropocene:
  https://youtu.be/gHNa2j2HDvo

  Följande vill en del ha till goda nyheter men med tanke på alla de vulkaner som ligger under västra Antarktis så känns det inte direkt betryggande, med tanke på hur vulkaner brukar agera vid massförändringar och därefter gör med isen ovanpå.
  https://phys.org/news/2018-06-bedrock-west-antarctica-surprisingly-rapid.html
  http://science.sciencemag.org/content/360/6395/1283.full

  Trevlig midsommar.

  Svara
  • Trötter, bland de realt existerande partierna är det MP som har miljöfrågorna (inklusive klimatdito) högst på agendan, utan MP skulle de kollras bort ännu mera!

   Svara
   • Jovisst men jag tycker klimatanpassning och en reell omställning är prio ett och det mesta (i princip allt) kollras bort i vårt nuvarande politiska system. Det spelar ingen roll vad partiet står för som röstas in, det mesta tuggas sönder och förstörs till nästa val. Vi behöver långsiktiga kraftfulla beslut i ett system som inte klarar det. Det gäller tyvärr inte enbart Sverige.

    Svara
   • Den är egentligen ”bara” dryga timmen. Det finns en annan video från samma föreläsning men i denna kommer ett reprisklipp vid ca 1:05 där han avslutar historien med Alexandra och Krösus. Lika aktuell än tyvärr. Komprimerade och drog hela den biten separat, dryga 13 minuter.
    Carl Sagan 1990 Cassandra and Croesus:
    https://videos2.sendvid.com/aa/92/wosmhy0n.mp4

    Med reservation för att jag aldrig använt ovanstående sajt tidigare.

    Svara
 3. Kommer någon ihåg Kiribati?
  https://youtu.be/wrzJQO_Vz1I

  Den automatiska engelska undertexten är korkad, tyvärr. Den holländska gick att följa bättre tyckte jag. Börjar lite segt men tar sig. Avslutningen är inte direkt positiv men behöver översättas.
  De nieuwe regering is bezig om vrijwel het hele klimaatbeleid van Anote terug te draaien.
  Den nya regeringen är i färd med att vända nästan hela klimatpolitiken i Anote.

  Svara
 4. Italienska, Polska och Spanska wikipedia har släckt ner i väntan på omröstningen i EU idag som riskerar undergräva yttrandefriheten på nätet (bl a genom automatiserade raderingar av copyrightskyddat material). En yttrandefrihet som starkt bidragit till mångas förståelse för just klimatförändringar iom möjligheten till att läsa och sprida vetenskap. En vetenskap som tidigare var helt inlåst och endast till för betalande prenumeranter.

  Du lade ut en video med Kevin Lister som pratar om SRM och att vi borde sikta på en halv grad, det senare är helt säkert. SRM är vansinne men det vi håller på med är också vansinne.

  Världen går kräftgång. Eller snarare den rika världen. Vi topp tio i väst som sitter med alla medel och möjligheter till att lösa problemen, gör det inte. Vi skulle kunna halvera utsläppen på en vecka om vi verkligen ville. Vi vill inte.

  Alla är upptagna med att skydda sin egen lilla plätt, förutom de som redan är borta.
  https://youtu.be/MU9s0XyEctI

  Svara
 5. Alla ni som oroar er så mycket över torkan, har ni någonsin varit utanför Sverige? I varma länder är det inte ovanligt med iaf 300 soldagar per år. Har de överlevt i flera tusen år så ska nog vi klara oss någon månad eller två utan regn också. Sluta oroa er och ut och njut av värmen 🙂

  Svara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: