Snöfall, sedan mildare igen

Av Martin Hedberg

Söndagen började med vackert väder på många platser i landet. Det till följd av den svaga högtrycksryggen som vi har/har haft över oss.

Men i väster har nästa nederbördsområde reda laddat upp. Själva lågtrycket ligger kvar ute på Atlanten, men regn och snö kommer att driva in under dagen. Och det går rätt så fort, redan vid lunchtid har det börjat snöa/regn i Jämtlandsfjällen.

Och under eftermiddagen så rör sig området med kompakta moln, regn och snö allt längre österut över landet. Som helhet kommer det att komma nederbörd i i stort sett hela landet innan midnatt.

Nederbörden kommer som snö/blötsnö från norra Dalarna och norrut. Från Siljan och söderut blir det regn.

Om du skall ut i trafiken så kan det med andra ord vara läge att ha på vinterdäcken och anpassa körstilen/hastigheten till fläckvis vinterväglag.

Hur länge ligger då snön kvar? Det är inte ens säkert att den ligger kvar så länge, marken håller fortfarande plusgrader även i södra Norrland. Men säg att den kan ligga kvar från i norra Jämtland, Västerbotten och Norrbotten. Undantaget kustlandskapen där inflytandet av det ännu förhållandevis varma vattnet håller upp temperaturen något.

Men även om vi just nu har för årstiden normala temperaturer i landet så kommer det att bli lite mildare. Under nästa helg så stiger nämligen temperaturen och en hel del av den snö som faller nu kommer då att töa. Det kan då tex bli mellan fem och tio grader i Jämtland.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

4 CommentsLeave a comment

  • Tror du fortfarande att slutet av oktober, november och december blir mild, regnig och mörk?

    Martin: När det kommer snö så ljusar det upp tillvaron lite.

  • Jag må ha överdrivet det där med massa regn och mörkt, men tror du att senhösten och förvintern blir mild.

  • Tror du att det kommer att snöa i skåne den hära månaden?

    Martin: Nej det tror jag inte.