Tropiska orkanen Irene

Av Martin Hedberg

Just nu (måndag kväll) befinner sig den tropiska orkanen Irene strax norr om Dominikanska republiken. Lufttrycket är 988 hPa (att jämföra med normalt lufttryck på 1013 hPa) och vindstyrkorna omkring 70 knop.

En serie vädermodeller visar alla att orkanen kommer att röra sig åt västnordväst för att om ett par dagar svänga upp på en nordlig bana. Givetvis vet man inte exakt vilken bara Irene kommer att ta, men klart är att Irene kommer att medföra stora mängder regn och kraftiga vindar över många platser i övärlden.

Irene rör sig i sin bana som ser ut att ha östra Florida som mål till helgen som kommer. Men först kommer den (hon?) att passera över Västindien. T.ex. passerar orkanen mer eller mindre rakt över Bahamas.

Just nu är Irene en kategori-1 orkan, men kommer att hämta kraft över de varma vattnen och på torsdag, när Irene är i höjd med Bahamas, är det troligen en kategori-3 orkan.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

6 CommentsLeave a comment

 • Hellre en Irenespiral än en Ekmanspiral. Min kompis Fredrik Ekman blev mycket förnärmad kan jag tala om! ;-))

 • Årets första orkan i Atlanten! Men var hittar du prognosen att den troligen förstärks till kategori 3? National Hurricane Center tror mest på kategori 1 eller 2 de närmaste 5 dygnen. 20% sannolikhet att den blir kategori 3 eller starkare.

 • Hej Martin.
  Alltid intressant med orkaner när man jobbar till sjöss.
  Avgick nyligen från Brunswick Georgia ner mot Florida och vidare till Mexico.
  Är en stor ”fan” av TSR (Tropical Storm Risk).
  Vad har du får åsikt om deras hemsida?Och deras prognoser?

  Mvh Sjökapten Wallenius marine.

  Martin: Hej. TSR är bra och överskådlig. Jag tycker att deras prognoser verkar stämma relativt bra. Jag har dock inte haft möjligehten att följa upp dem lokalt.

 • Förhoppningsvis blir det kanske mycket sydlig vind i september då 😉

 • The Weather Channel, TSR mfl pratar om kategori fyra när/om Irene når norra Bahamas.
  The Weather Channel vill hellre att folk är förberedda, än inte. Låter sunt.

 • Snälla Martin!
  När du nu har Sveriges bästa väderblogg, kan du inte föregår med gott exempel och skriva ut vindstyrkorna i m/s istället för att som (alla andra) slentrianmässigt flytta över vindstyrkan i knop.
  Det finns finfina ”knop till meter per sekund omvandlare” på nätet.

  Det blir litet som när motorjournalister skriver ut hastigheter i mph, man kan lätt tro att de bara har kört någon annans artikel i Google Translate. 😉

  WTG med bloggen förövrigt, kul med en bra svensk väderblogg!

  Martin: Skall bli. Jag brukar köra såväl knop som m/s som km/h, men hoppade över det denna gång. Tack för påpekandet.