Det blåser bakom lågtrycket

Av Martin Hedberg

Kraftiga nordliga vindar sveper nu ner sval kall luft över landet.

Detta i samband med att lågtrycket som passerade över Norrland i förmiddags rör sig vidare österut. Bakom lågtrycket (det rör sig österut så ”bakom” blir hos oss när lågtrycket är i Finland) så är det fritt spelrum för Nordanvinden.

Detta märks framför allt längs över Bottenviken och Bottenhavet. Nu är det inte så många semesterseglare ute till havs, men de fiskare och annan yrkessjöfart som seglar idag märker av vinden.

Men även inne över land blåser det som många har märkt. Det är väl ingen som lägtre tvivlar på att sommaren är över?

Under eftermiddagen och kvällen så kommer området med de kraftigaste vindarna att flyttas något längre söderut. Det gör att vindarna kommer att öka ytterligare över Ålands hav och i viss mån över norra Östersjön.

I morgon är det svagare vindar, både till sjöss och över land. Men över Bottenhavet, Ålands hav och östersjön så kommer det fortfarande att vara mycket vågor och dyningar.

Temperaturen håller sig kvar från några få plusgrader eller omkring noll dagtid till ett par minusgrader nattetid i större delen av landet. Lite mildare är det i närheten av stora vattendrag som håller värmen.

Det senare, ljummet vatten, kan även skapa regnskurar/snöbyar i den i övrigt klara luften. Detta tex söder och sydost om Vänern och Vättern.

Det är som på sommaren fast tvärt om. Då är det solen som värmer marken som värmer luften. Nu är det lagrad solenergi i vattnet som värmer luften som skapar termik/konvektion.

/Martin

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg