”Bakslag” istället för vinter

Många skulle nog kalla det för vinter när snön ligger vit utanför fönstret. Men eftersom det redan har blivit vår så kan det inte bli vinter förrän det varit sommar, eller i alla fall höst, igen.

85% av Sveriges yta har fått vår och därför kallas nu snön och minusgraderna för ”bakslag”. Jag tycker det är lite förment negativt. Det är mars månad, det snöar/solen skiner och det är ett par minusrader. Vad är det för bakslag med det?

Bakslag är i mina öron en motgång, men bara för att många (till slut de flesta?) uppskattar att våren följer på vintern, så betyder inte det att vinter är ett mörker som skall motas bort. Jo här förstår jag att det finns många som anser just det. Men om man nu drar sig till minnes att i pratar om Skandinavien och att vi har såväl ett växlingsrikt väder som fyra årstider (och har haft så i ett par tusen år) så får man tugga i sig att vintern är en del av den naturliga situationen på våra breddgrader.

Men okay, bara för att vintern i allra högsta grad är naturlig så behöver man inte uppskatta den. Kruxet är när en myndighet, SMHI, eller för den delen en yrkeskår, meteorologer, lägger in värderingar i det som bör var neutralt.

Meteorologer skall vara objektiva, inte lägga in värderingar, i sitt yrke. Jag kan tillåta mig att göra undantag från detta när vädret ställer till med uppenbara problem i samhället, typ vid stora översvämningar, orkaner, skogsbränder, torka och liknande. Men två minusgrader och ett par centimeter snö? -Nej.

Däremot kan jag än en gång konstatera att aprilvädret var tidigt i år.

Hoppas att alla trafikanter på vägarna har vinterdäck när det nu råder vinterförhållanden. Ni som var tidiga att byta (jag håller med om att det var frestande för någon vecka sedan), skall låta bilen stå eftersom det nu råder ”bakslag”. Det är mer vinter än den vinter vi inte hade innan det blev vår.

/Martin

               

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

30 CommentsLeave a comment

  • Jag tippar att det blir en del problem i södra Norrland, Svealand och östra Götaland idag. Kanske mest i Stockholmstrafiken. Trafiken är intensiv, snön kom under natten, snöröjningen har inte hunnit verka på hela vägnätet och en del trafikanter har kanske passat på att byta till sommarsulor.

   • Förstår, jag var inte uppkäftig utan bara glad för att jag sluppit det där. Västra Götaland och Skåne har inte påverkats lika mycket, än iaf. Strålande sol just nu och plusgrader men regn utlovas i morgon.

 • Efter att november fram till mitten av mars varit ett monumentalt bakslag så kan återgången till normalt marsväder med snö, sol och torra, kalla nätter lämpligen benämnas ett framslag.

   • Framtid och baktid (i s f historia) är ett kul motsatspar. Varför inte skapa motsatsparet framslag och bakslag? Bakslag saknar väl språkligt en bra motsats. Framsteg antyder ett bestående förhållande, framslag skulle kunna ha funktionen som en tillfällig förbättring :).

   • Tycker inte att är alls svårt att tolka ordet bakslag, det var inte allt för länge sedan som majoriteten av vårt folk levde som bönder eller iaf i och med bondesamhället. Det är helt naturligt att man på senvintern väntar på att det skall bli vår så att man kan ut och göra vårsysslor. Det är då inte alls något märkligt att man tycker det blir bakslag utifall våren har varit på gång. Bakslag för mig betyder tillbakagång ifall man snackar vårväder, just för att jag vill ut och harva eller vårplöja. Blir det blött eller frost igen så får man vänta och allt blir försenat.

 • Väderkaos i Stockholmsmedia under morgonen.
  – DN: ”Plötslig blixthalka orsakar trafikkaos”, http://www.dn.se/sthlm/plotslig-blixthalka-orsakar-trafikkaos/
  – SVD: ”Flera lastbilar i olyckor”, http://www.svd.se/nyheter/inrikes/snokaos-halka-forsenar-busstrafiken-i-stockholm_3370228.svd
  – Aftonbladet: ”Busskaos efter nattens snöfall”, http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18554180.ab
  – Expressen: ”Flera trafikolyckor efter stort snöfall i natt”, http://www.expressen.se/vadernytt/flera-trafikolyckor-efter-stort-snofall/

 • Hej

  Om man bortser från blåsandet här i Skåne så skiner solen och det är 8 grader varmt.

  Så nog är det väl vår.

 • Nej, jag har inte vinterdäck. Jag kör med sommardäck och det känns väldigt rätt här i södra Skåne. Väghållning och bromsegenskaper är betydligt bättre än med vinterdäck i det här klimatet. Jag kör aldrig norrut så det är inga problem.

  • Synd att de inte går att ta av snabbt när man hade orkat, dubbar har krävts hos oss 3 veckor ungefär, Västra Götaland. Rent tekniskt alltså. Resten av tiden torra snöfria eller regnblöta vägar sedan oktober.

   • Krävts? Jag har köpt dubbdäck en enda gång gång, men det var för 30 år sedan.

    • Försök köra i 10% lutning utan dubbar vintertid. Bor du i sådant område så behövs dubbdäck.

     Bor du i ett område där du inte känner att du har behov av dubbar så är det såklart bara att köra utan.

     • Har du sett landsbygd då? Det känns som om jag har några årtionde fler än dig i bagaget, eller så är du bara oerfaren. På landsbygden KRÄVS det dubbdäck, för att inget annat duger under vissa vägförhållanden. Gör dig inte dum!

     • Det finns inga krav på dubb och det krävs inte heller för att ta sig någonstans. Bor på landet. Brukar hjälpa de där med dubbdäck som inte kommer upp för backen här hemma.

 • Obs OT.
  Läste nyligen i DN en artikel av Karin Bojs om bl a att CO2-halten för gott (?) krupit över 400 ppm. Hön nämnde även att isborrkärnor visat att CO2-halten under lång tid tillbaka legat under 300 ppm.
  Eftersom temperaturen under tidigare perioder varit betydligt högre än dagens drar jag slutsatsen att det finns andra (okända ?) faktorer än CO2 som väl så kraftigt påverkar jordens temperatur. En ytterligare slutsats är att dages klimatmodeller därmed inte är så mycket att lita på.

 • Jag anser inte att nu rådande väderförhållanden kan betecknas som vinterförhållanden, åtminstone inte här i sydöstra Svealand. Förvisso föll en del snö i natt här, men med en stark marssol och plusgrader har detta effektivt omvandlats till flytande vatten, så vinter kan jag inte påstå att vi har.

  • Trist men det kommer mer snö i veckan i det området. Ganska normalt men ack så trist. Jag skulle önska att vi fick samma milda klimat häruppe som i Skåne.

 • Det är kul att läsa om ”bakslag” he he det måste vara nåt meteorologisk uttryck varje år likadant,jag har valt att kalla det återfall för det är det jämt och ständigt i vädret 😉

 • Vi väntar fortfarande på bakslaget i götaland så inget aprilväder här än så länge om det någonsin kommer, i så fall blir det troligen bara ett par dagar.

  Ha ett bra liv

 • Bakslag är väl ett beskrivande namn och jag har aldrig uppfattat det som negativt ord när man pratar om väder. Våren har startat med värme och så plötsligt blir den avbruten av en återgång till tidigare kalla tillstånd.

  Bakslag tillhör våren såsom sommaren kan komma tillbaks i början på hösten. Fast av någon konstig anledning säger man då inte bakslag. Kanske därför som vissa personer upplever ordet som negativt.

 • Givetvis är minusgrader i mars ett bakslag. Det är då våren borde infinna sig och man hoppas på lite sommartemperaturer. Vem vill ha snö då?